Permanente portefeuille bevrijdend

Heb jij ooit al eens een belegging gekocht waarvan je verwacht dat het zal dalen in waarde? Het is iets dat maar weinig beleggers ooit hebben gedaan. Toch is dat net wat je moet doen wanneer je een echt gespreide portefeuille wil hebben die je kapitaal in ELK economisch klimaat zal beschermen.

Iets kopen waarvan je weet dat het een rampzalige investering wordt heb ik nog nooit gedaan. Tot vorige week. Ik heb 25% van mijn portefeuille in aandelen gestoken. Het is weliswaar een indexfonds met lage kosten en grote spreiding maar nog steeds aandelen! Je weet wel die zooi die vorig jaar je kapitaal heeft gedeeld door 2 en de afgelopen zes maanden met meer dan 50% hersteld is terwijl de economie verder de afgrond inzakt. Niet echt een aantrekkelijk instapmoment!

Maar ik heb vorige week ook iets moois gekocht. 25% van mijn kapitaal in 30 jarige Duitse staatsobligaties gestoken. Je weet wel dat papier waar de meeste goeroes en bankiers neerbuigend naar kijken maar dat in 2008 de beste belegging bleek te zijn en je vermogen heeft doen toenemen met 20%. De laatste 6 maand hebben ze weer 10% ingeleverd. Gezien de toestand van de economie verder is daar geen enkele reden toe. Een mooi instap moment dus!

Ik zou die aandelen niet durven kopen zonder ook die staatsobligaties aan te schaffen. Gezien dat aandelen veel zwaarder kunnen dalen dan dat staatsobligaties tegelijk kunnen stijgen, stelt het me ook gerust dat ik nog eens 25% van mijn kapitaal in fysiek goud en zilver heb en nog eens 25% van mijn kapitaal in cash. Als aandelen dan inderdaad morgen weer de dieperik in zouden gaan dan heb ik de staatsobligaties, goud en cash om de schade te beperken.

Nu ik de aandelen en staatsobligaties gekocht heb en mijn permanente portefeuille volledig is kan ik eindelijk beginnen profiteren van ELK economisch klimaat. Want ik moet toegeven dat ik het vrij moeilijk had de laatste maanden. Ik baal van grote verliezen maar het voelt even slecht de boot te missen. En dat was mijn situatie de laatste maanden met die enorme rally in aandelen terwijl ik er geen had! Dat slaapt ook slecht. Want je kapitaal profiteert niet. En hoe meer ze omhoog gaan hoe moeilijker het wordt alsnog in te stappen en hoe meer je baalt. Je verwacht een crash en dus stap je niet in maar je weet niet hoe lang het nog zal duren. Voor hetzelfde geld is je visie fout en breekt er weer een grote periode van welvaart aan, verdriedubbelen aandelen het komende jaar om hoger uit te komen als voor de crisis.

Harry Browne, de uitvinder van de permanente portefeuille, vat het goed samen: ‘The best kept secret in the investing world: Almost nothing turns out as expected.’

Misschien blijkt mijn visie over aandelen compleet fout, doen ze het toch goed het komende jaar en zijn het misschien obligaties of goud die een slechte belegging blijken. Volgend jaar zullen we het weten. Ik zal echter dankzij de permanente portefeuille nog steeds een degelijk rendement hebben en mijn koopkracht behouden, wat er ook gebeurt.

Het duurt een hele tijd voor dat je genoeg vertrouwen hebt dat de permanente portefeuille echt werkt. Maar ik kan niet anders dan vaststellen dat het heeft gewerkt in Amerika dat sinds 1972 door een serieuze inflatie, een prachtige welvaart maar ook vele recessies is gegaan. Dat de permanente portefeuille ook heeft gewerkt in Japan dat sinds 1989 in een enorme deflatiegolf zit dat nu 20 jaar later nog steeds bezig is (zie artikel: ‘De Permanente Portefeuille in Japan‘). Dat de permanente portefeuille heeft gewerkt in IJsland 2008 waar de hele economie is weggezakt en de munt 70% van zijn waarde verloren is. En dat de permanente portefeuille ook bij ons heeft gewerkt desondanks de dotcom bust, een serieuze inflatie en vervolgens een kredietcrisis (zie artikel: De Permanente Portefeuille in Europa)

Ik heb de permanente portefeuille op allerhande manieren proberen ‘optimaliseren’. In plaats van enkel aandelen, obligaties en cash uit Europa, ook Amerikaanse activa erin proberen steken (zie artikel: Amerikaanse of Europese Permanente Portefeuille?). In plaats van 4 verschillende activa, aandelen/obligaties/goud/cash, slechts 3 verschillende nemen en cash eruit laten. In plaats van elk jaar te balanceren, nooit te balanceren. Maar het had allemaal geen zin. De permanente portefeuille is zeer goed bedacht door de uitvinder Harry Browne. Hij heeft er ook zijn leven lang aan gewerkt om het zo goed mogelijk te krijgen. Less is more, is wel degelijk zijn filosofie geweest. Keep it simple but essential.

Toch denk ik 1 zwakheid gevonden te hebben in de permanente portefeuille, namelijk de kracht ervan, het balanceren, kan ook zijn zwakheid worden indien er zich rampscenario’s zouden voordoen zoals een hyperinflatie, een nationalisatie van alle aandelen of een lang aanslepend staatsfaillissement (zie artikel: Beschermen Tegen Rampscenario’s). Daarom dat ik naast mijn permanente portefeuille ook een oorlogskas aanleg met 10% van mijn kapitaal, just in case.

Er vertrouwen in krijgen dat de permanente portefeuille werkt, dat de verschillende activa die erin zitten inderdaad een must zijn en inderdaad als communicerende vaten werken en dus werkelijk omgekeerd gecorreleerd zijn, dat duurt even. Het lezen van de bovenstaande artikelen zal u helpen vertrouwen te krijgen. Maar de reden waarom ik pas vorige week heb kunnen overgaan tot de aankoop van de permanente portefeuille, terwijl ik er al maanden over aan het zeuren ben, is dat het veel tijd gekost heeft van de activa op zo een manier te kunnen kopen dat er geen tussenspelers zijn. Want je kan dan nog een schitterende portefeuille hebben, als je effecten verloren gaan in een bankfaillissement dan ben je het ook kwijt. Hoe waardevol de effecten ook zijn.

Voor de aandelen heb ik een fonds gevonden dat een index volgt, met goedkope beheerskosten, die te vertrouwen zijn, en waar ik rechtstreeks kan inschrijven zonder tussenspeler zodat mijn aandeel in het fonds niet verloren kan gaan bij bankfaillissement (Zie artikel: Securities Lending & Vanguard Index Fondsen). Voor de 30 jarige obligaties heb ik ontdekt hoe ze juist werken, waar je ze kan kopen en hoe je ze ook veilig kan bewaren buiten het banksysteem (zie artikel: 30 jarige Staatsobligaties Kopen – Waarom & Hoe). Voor het goud heb ik bestudeerd hoe je het fysiek best kan kopen zodat je geen papieren goud hebt (zie artikel: Hoe Fysiek Goud en Zilver Kopen). En voor de cash heb ik ook een goede oplossing gevonden hoe je het veilig kan opslaan, een rente krijgen maar toch nog je cash hebben indien alle banken over kop gaan (zie artikel: De Veiligste Spaarrekening).

Mijn portefeuille pagina is upgedate (zie artikel: Mijn Huidige Portefeuille). Ik heb een fout ontdekt in mijn rendementsberekeningen van 2008. Ik had geen -8% verlies maar -10% verlies. Gezien de meeste beleggers minstens -25% verlies hadden in 2008 nog steeds een resultaat waar ik zeer tevreden over ben. Mijn winst voor 2009 is voorlopig +12%.

Het was even slikken vorige week met de aankoop van de aandelen maar vanaf nu begint een nieuwe periode voor me gezien ik eindelijke degelijk beschermd ben met mijn volwaardige permanente portefeuille.

Marc de Mesel
http://www.marcdemesel.be

5 gedachten over “Permanente portefeuille bevrijdend”

  1. Een ijzersterke portefeuille, die tegen een stootje kan, en toch weet mee te profiteren als alles “up” gaat.

    Bedankt voor het delen, Marc.

  2. Ik wens je hierbij uitdrukkelijk te bedanken om me kennis te laten maken met Harry Brown’s permanent portfolio. Ik heb me nooit kunnen laten verleiden tot beleggen omdat het me allemaal te onzeker leek en heb mijn geld steeds in vastgoed voor eigen bewoning gestoken (met succes tot nu toe).

    De permanente portefeuille zie ik als enig mogelijk alternatief en ik zou me beter voelen moest ik niet zo aan mijn bakstenen vasthangen voor mijn koopkrachtzekerheid.

    Ik las al je columns met veel belangstelling maar had nog graag je mening over het volgende:

    – Is de permanente portefeuille geschikt voor korte termijnen (6 maand ofzo)?
    – Ik kan zelf wel enkele van deze risico’s inschatten, maar welke niet voor de hand liggende risico’s zie je als ik het heel simpel hou en met mijn Binck Bank rekening aanschaf:
    25% ETFS Physical Gold
    25% OLO 3.000% 2005-2010 28/03
    25% OLO 5.000% 2004-2035 28/03
    25% iShares MSCI Europe ex-UK
    – De manier waarop jij je permanente portefeuille hebt opgebouwd vergt nogal wat inspanning, welke stappen kunnen eenvoudiger, welke zijn onontbeerlijk?

  3. Dag baksteen,

    Hartelijk dank voor je waardering. Dat doet me goed. Blij te horen dat de permanente portefeuille je aanspreekt. Geen beter moment inderdaad om van bakstenen naar een permanente portefeuille over te schakelen dan vandaag. De markt is juist op een keerpunt en je kan vandaag nog steeds schitterende winsten uit vastgoed vastspijkeren en beschermen tegen een mogelijks zeer pijnlijke vastgoed crash.

    De permanente portefeuille is geschikt voor 6 maand omdat je niet kan weten wat er de komende 6 maand zal gebeuren. Op 6 maand kan onze munt in elkaar storten zoals in Ijsland en alle producten dubbel zo duur worden. Op 6 maand kan de beurs 100% omhoog zijn. Op 6 maand kan vastgoed serieus omhoog maar ook serieus omlaag zijn. Op 6 maand kunnen al onze grootbanken verdwenen zijn of onze overheid failliet gaan. Op 6 maand kan goud halveren of verdubbelen in prijs.

    Op 6 maand kan er ook gewoon niets gebeuren. Je kan het niet weten, maar 1 ding weet je wel. Als je alles in vastgoed hebt en de markt crasht in een paniek de komende 6 maand zal je veel kwijt zijn. Als je alles op een spaarrekening hebt en je bank gaat over kop dan heb je nada over binnen 6 maand en mag je in de rij gaan aanschuiven voor lege garanties.

    Dus of het nu voor 2 dagen is, 6 maand of de rest van je leven. Het kapitaal dat belangrijk is voor je, waarvan je de koopkracht niet mag verliezen, dien je te beschermen tegen de verschillende economische klimaten die ons morgen kunnen overkomen. Als er dan morgen, of binnen 3 maand iets zou gebeuren ben jij gelukkig degelijk beschermd.

    – “Welke niet voor de hand liggende risico’s zie je als ik het heel simpel hou en met mijn Binck Bank rekening aanschaf:
    25% ETFS Physical Gold
    25% OLO 3.000% 2005-2010 28/03
    25% OLO 5.000% 2004-2035 28/03
    25% iShares MSCI Europe ex-UK”

    Goud etf’s uit de Eurzone hebben meestal geen goud maar zijn etn’s, dat zijn schuldbewijzen dat je eigenlijk koopt gekoppeld aan de prijs van goud. Als de bank/uitgever failliet gaat, dan ben jij je goud dus ook kwijt. Dat risico mag je niet lopen want het goud zal je broodnodig hebben wanneer er een serieuze crisis ontstaat, end e kans dat die uitgever dan failliet gaat omdat goud dan zoveel stijgt in waarde is reeel.

    Maar zelfs indien de etf echt goud zou hebben (in zwitserland heb je een degelijke), dan nog kunnen je effecten van je etf verloren gaan indien binckbank over kop gaat. Ook omwille van die reden wil je het goud fysiek hebben. Fysiek goud kopen kan je bij elke grootbank en is vrij eenvoudig.

    De aandelen etf iShares MSCI Europe ex-UK is een goede keuze.

    De OLO 3.000% 2005-2010 28/03 zijn ok voor de korte termijn portie, de 25% cash.

    Maar voor de lange termijn obligaties zou ik toch de Duitse kopen omdat de Belgische nauwelijks stijgen tijdens een deflatie, zoals 2008 heeft aangetoond. Je kan de Duitse eenvoudig kopen via een belgische grootbank die dan wel een 0,5% commissie rekent maar is toch de moeite.

    – “De manier waarop jij je permanente portefeuille hebt opgebouwd vergt nogal wat inspanning, welke stappen kunnen eenvoudiger, welke zijn onontbeerlijk?”

    Dat is waar. Ik heb er de stappen uit gelaten die buitenlandse avonturen vergen.

    Hier wat me een degelijk compromis lijkt:
    25% goud: fysiek goud opgeslaan in kluis, te kopen bij je grootbank of gold4ex.be / thesilvermountain.nl
    25% cash: OLO 3.000% 2005-2010 28/03, via je binckbank rekening
    25% obligaties: 30 jarige Duitse staatsobligaties (isin DE0001135366), te kopen bij je grootbank of http://www.bocklandt.be/
    25% aandelen: iShares MSCI Europe ex-UK, via je binckbank rekening

    Dat is een goede start van een degelijke permanente portefeuille.

    Is dit wat je zocht?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.