De veiligste spaarrekening

De veiligste spaarrekening is een korte termijn staatsobligatie rechtstreeks gekocht en veilig in bewaring bij de overheid zelf. Als morgen alle banken ontploffen heb ik mijn geld nog.

Ik hou niet van diefstal en overvallen, dus mijn geld thuis in een kluis bewaren wil ik niet. Mijn geld in een bankkluis heb ik liever ook niet want dat brengt niets op. Op een spaarrekening is helemaal uit den boze want als de bank failliet gaat ben ik wel degelijk alles kwijt want in het garantiefonds zit veel te weinig om alle spaarders te helpen.

Staatsobligaties dus, maar het probleem is, dat moet je ook via een bank kopen, en vervolgens houden zij je papier bij. Als de bank failliet gaat en je obligatie blijkt verdwenen te zijn is het ook weg want die garantie voor je effecten zijn nog lager (in België maar tot 20.000 euro) en het garantiefonds vooral even leeg.

Het ideale is dus dat je de staatsobligatie kan kopen rechtstreeks bij de staat. Dat je een rekening bij hen hebt zodat je niets meer te doen hebt met die banken. In Amerika hebben ze TreasuryDirect. Een schitterend programma van de Treasury, de schatkist, waar je rechtstreeks een rekening kan openen en je geld rechtstreeks kan uitlenen aan hen. Geen bank kosten en veilige opslag. Perfect dus. Maar hebben ze dat in Europa?

In België alleszins niet. Je moet de Belgische staatsobligaties altijd kopen via een bank en daar ook bewaren. In Nederland heb ik het ook niet gevonden. Gelukkig hebben we nog de Duitsers. Zij hebben Finanzagentur. Dat is de schatkist van Duitsland dat de overheidsobligaties uitschrijft. Je kan rechtstreeks bij hen een rekening openen, ook als buitenlander geen probleem. Je moet wel Duitse documenten invullen maar ik moet zeggen dat ik het ervoor over heb!

Echt zeer tevreden ben ik hierover. Duitse staatsobligaties zijn van kwaliteit al de beste van Europa. Ze hebben een gelijke kredietwaardigheid als de Zwitserse staatsobligaties dat de meest gewilde staatsobligaties zijn ter wereld. Immers de Duitse staatsfinanciën zien er veel beter uit dan bijvoorbeeld de Belgische. De kans dat de Duitse overheid failliet gaat en je staatsobligatie in rook opgaat, is dan ook veel kleiner dan bijvoorbeeld de Belgische overheid.

Dat je ook rechtstreeks bij de Duitse overheid die obligatie kan kopen en opslaan is toch wel een schitterende service. Ik heb dan ook een ‘conto’ geopend bij Finanzagentur, het geld overgemaakt via een IBAN overschrijving, wat kosteloos is via elke bank, en mijn eerste 25% korte termijn Duitse staatsobligaties gekocht.

Hoe het werkt is eigenlijk vrij eenvoudig. Je print het document Eröffnung eines Schuldbuchkontos af. Je vult het in en faxt het of stuurt het per post op. Vervolgens sturen ze je nog wat documenten op om te tekenen zodat je ook internetbankieren hebt, er geen taksen worden afgehouden op je rente en omdat je buitenlander bent, etc. Dan openen ze je rekening en kan je een overschrijving maken. Op die overschrijving zet je meteen wat je wil kopen en dat doen ze dan direct voor je en klaar is kees.

Ik heb dus 25% van mijn kapitaal over geschreven naar hen en heb er korte termijn staatsobligaties mee gekocht. Voorlopig heb ik ‘Tagesanleihen des bundes’, wat dus echt een dag rekening is, net zoals een spaarrekening kan je het elke dag eraf halen zonder kosten. De rente is wel zeer laag, ergens rond de 0,6% per jaar. Indien de economie terug aantrekt en de inflatie terug omhoog gaat dan gaan die intrestvoeten ook terug omhoog, net zoals dat bij een spaarrekening bij de bank is.

Maar hoe korter je uitleent hoe minder rente je krijgt, dat is overal zo. Op het einde van het jaar koop ik hier dus 1 en 2 jarige staatsobligaties mee die nu 1 a 2% opbrengen. Ik doe dat echter nu nog niet omdat ik mijn portefeuille elk jaar maar 1 maal op einde van het jaar wil uitbalanceren. Het is makkelijk dat die staatsobligatie dan ook op het einde van het jaar afloopt. Om dat te hebben dien je ze ook op het einde van het jaar te kopen.

Het spijtige is dat je dus geen staatsobligaties kan kopen via Finanzagentur op de secundaire markt, dus staatsobligaties die al uitgeschreven waren en die je koopt van een andere persoon. Maar je kan dus een hele waaier aan nieuwe obligaties kopen, van dag rekeningen, 3 maand durende, 1 en 2 jaar, maar ook 5 en 8 jaar lopende. Spijtig genoeg kan je niet de 30 jarig durende kopen rechtstreeks bij hen. Wel kan je de 30 jarig lopende kopen via je bank of broker en ze dan laten overplaatsen naar hen zodat ze toch veilig bewaard worden.

Zij betalen dus je rente uit en bij afloop storten ze het volledige bedrag op je ‘conto’, allen kosteloos. Vervolgens kan je het terug overschrijven naar je bank via een IBAN overschrijving. Indien je een staatsobligatie dat nog niet is afgelopen wil verkopen dan gebruiken zij hiervoor de Bundesbank die dan 0,4% kosten aanrekent wat je wil vermijden.

Uiteraard zijn staatsobligaties niet bestand tegen alle mogelijke economische klimaten. Een faillissement van de staat is net zoals bij een bank wel degelijk mogelijk. In de grote depressie van de jaren 30 heeft zelfs de Zwitserse overheid ‘gedefault’ op hun staatsobligatie en de intresten een tijd niet meer uitbetaald. Je origineel ingelegd kapitaal zelfs niet terugzien zoals in Argentinië (2001) of Ecuador (2009) is ook binnen bereik. Om nog te zwijgen van een volledig terugkrijgen van je geld en intresten terwijl de munt zelf wel serieus gezakt is in waarde zoals in IJsland (2008). Daarom dat ik ook 25% fysiek goud heb zodat ik tegen een faillissement van de staat, of een waardeloos worden van de munt ben beschermd.

Mijn 25% cash is dus eindelijk veilig gepositioneerd in korte termijn staatsobligaties bij Finanzagentur. Wat me nu nog rest te kopen is de 25% lange termijn, 30 jarige staatsobligaties. Spijtig genoeg kan ik deze dus niet rechtstreeks kopen via Finanzagentur en dien ik ze eerst ergens anders te kopen om ze dan over te plaatsen naar Finanzagentur. KBC rekent 0.5% aankoopcommissie wat vrij kostelijk is. Via Binckbank kan ik ze niet kopen want zij verkopen enkel Belgische en Nederlandse staatsobligaties. Indien iemand een idee heeft waar je Duitse 30 jarige staatsobligaties tegen degelijk tarief kan kopen, van harte welkom.

Marc de Mesel
http://www.marcdemesel.be

11 gedachten over “De veiligste spaarrekening”

  1. Beste Marc,

    Een zeer interessant artikel, waarvoor dank. Inzake het 25% aangehouden fysiek goud: waar kan men dat het beste aanschaffen tegen gunstige prijzen en “gegarandeerd van samenstelling”. (.999)

    Graag uw reactie.

    Vriendelijke groeten,
    Leo

  2. Beste h. groenheide,

    In Duitsland betaal je geen belastingen omdat je als ‘Auslander’ wordt erkent. Ze houden dus niets af. In Nederland dien je echter wel hierop belastingen te betalen dus dien je het aan te geven bij je belastingsbetaling.

  3. Pingback: De veiligste spaarrekening » Reacties op columns » De Kritische Belegger-forum

  4. Thanks for this article. I was useful to know how to manage the cash part of the Permanent Portfolio for an European.

    Regards,

    Tom

  5. Reading the FinanzAgentur website, it seems that you need to authenticate yourself, in person in Deutchland :
    “As a precondition for opening a debt register account you have to authorise you through the PostIdent-procedure at a German post office. Therefore you need to take your passport or identification with you.
    Alternatively, you can proof your identity by visiting us in person at our Frankfurt branch. Here you will get additional help and detailed information about the application process and German Government securities.”

    Link: http://www.deutsche-finanzagentur.de/en/private-investors/debt-register-account-opening-an-account/

  6. Beste Marc,

    Op het hierboven door Tom genoemde probleem (identificatie) stuitte ik ook; hoe heb jij dat opgelost?

    Overigens: betaal je aankoopkosten aan Finanzagentur (of niet omdat je eigenlijk alleen uit emissie koopt)? En bewaarloon, couponinningskosten of andere kosten?

    En tenslotte: kun je zo ook de “Linkers” (inflatie-geindexeerde obligaties van BRD) aanschaffen?

    Dank, Ludo

    PS: je hebt er nu enige tijd ervaring mee; bevalt het nog steeds? Geen nadelen?

  7. ik heb een eenvoudige vraag.ik ben klant bij de sparkasse duitsland.wat is beter obligaties kopen[zwitserse]met een goede rating van de thurgauer kantonalbank bij de bank in zwitserland zelf of via de sparkasse duitsland.vrg en dank

  8. Nog veiliger met andere valuta's

    Bedankt voor de tips in dit artikel.

    Ik ben het er mee eens dat dit een heel veilige manier is om je geld te stallen.

    Het is echter wel afhankelijk van het reilen en zeilen van de euro.

    Om het dus nog veiliger te maken is om je geld gespreid te “beleggen” in staatsobligaties van uiteenlopende landen met allerlei verschillende valuta (Chinese, Braziliaanse, Canadese, etc.)

    Wie tips heeft om zo’n portefeuille samen te stellen en te beheren, laat graag horen!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.