DAX-systeem: van € 7.000 naar € 35.443

Zowel automatisch als door middel van SMS signalen

Klik hier voor meer informatie en resultaten


De euro is meer dan 25% te duur ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De Chinese yuan is 49% ondergewaardeerd ten opzichte van de "greenback".

Euro 25% overgewaardeerd

De euro is meer dan 25% te duur ten opzichte van de Amerikaanse dollar.  De Chinese yuan is 49% ondergewaardeerd ten opzichte van de “greenback” . Dat blijkt uit de Big Mac-index een schepping van het Britse weekblad The Economist.

De index werd in 1986 gelanceerd en meet de prijs van een “Big Mac” in verschillende landen. Het doel was op een toegankelijke manier de waarde van de dollar ten opzichte van andere valuta te meten.

De maatstaf is gebaseerd op de theorie van de koopkrachtpariteit. Deze stelt dat prijzen van goederen in verschillende landen naar elkaar toe neigen. Het is een reële theorie van wisselkoersbepaling. De ongedekte-en gedekte intrestpariteit zijn financiële  tegenhangers.

Door de koopkracht van de dollar te vergelijken met die van een andere valuta, kan men zien hoeveel dollars die munt ‘eigenlijk’ waard is en of de wisselkoers te hoog of te laag is.

Euro minstens 25% overgewaardeerd

In de onderstaande afbeelding kunt u zien dat de euro minstens 25% overgewaardeerd is ten opzichte van de dollar. Dat betekent dat de dollar kan stijgen vanaf het huidige niveau van 1,36 naar 1,32 per euro.

Big Mac-index 18 maart 2010

Big Mac-index 18 maart 2010

Bron: The Economist

Ook technisch gezien kan de euro een flinke klap krijgen. Volgens Dick Otto kan de dollar weer aansterken naar 1,20 per euro. Hij voorzag in de jongste chatsessie van De Kritische Belegger een tijdelijke zwakte van 1,35 naar een niveau tussen 1,38-1,40.  Op lange termijn kan de dollar volgens hem stijgen naar 1,20 per euro.

Chinese yuan spotgoedkoop

De recente oproep van Amerika aan China om zijn valuta te revalueren stuitte op onwil van het land van de rijzende zon. Volgens de Chinese regering is het tekort op de Amerikaanse lopende niet de oorzaak van een kunstmatig laag gehouden yuan. Deze munt is sinds juli 2008 gekoppeld aan de dollar. Toch blijkt uit de Big Mac-index dat deze valuta 49% goedkoper is dan op grond van de koopkrachtpariteit zou moeten zijn.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies van De Kritische Belegger?

Abonneer u dan op onze gratis e-mail alert service.KLIK HIER

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing KLIK HIER

Artikel is geprint van De Kritische Belegger: http://www.dekritischebelegger.nl

URL(internetadres) naar het artikel: http://www.dekritischebelegger.nl/economie/valuta/euro-25-overgewaardeerd/

Gerelateerde artikelen:

Satilmis Ersintepe

Satilmis Ersintepe heeft economie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna bekleedde hij diverse functies in de financiële wereld. Sinds 2002 houdt hij zich bezig met de financiële journalistiek. Zo was hij redacteur van de financiële website BeursOnline en heeft tevens voor diverse sites geschreven.

facebook twitter

verkorte link:


top

Reacties (3 reacties)

Toon: Nieuwste | Oudste

 1. Ivet says:

  ik vind het grote onzin, die BigMac theorie…zo kan je stellen dat het loon vd chinees ook zwaar ongewaardeerd is t.o.v. de Amerikaan en de Amerikaan t.o.v. de Europeaan…of huizen in Groningenstad ondergewaardeerd t.o.v. huizen in Amsterdam…het hout en de stenen(ingredienten) zullen elkaar qua prijzen niet veel ontlopen. Hetzelfde geldt voor de MacD. in Groningen(meer grasland en koeien) en de McD. in A’dam.

  Door globalisatie zou alles over de hele planeet meer van het zelfde moeten zijn(aanbod,prijzen etc), maar het tegendeel is het geval. Rijkdom en welvaart zullen altijd oneerlijk verdeeld blijven en dus ook de prijzen van de BigMac!

  De BigMactheorie zegt iets over prijsverschillen tussen landen/valuta’s, maar niets over de mechanismen die de verschillen doen veranderen…m.a.w. over- of onderwaardering van dollar/euro staat m.i. los hiervan.
  Sommige verschillen blijven heel lang bestaan en dwingen de markt niet zoals beleggers/speculanten dat zo graag zouden willen zien.

 2. Paul Babeliowsky says:

  We gaan eerst nog terug naar het niveau van 1,38-1,40
  Nog even wachten met short posities!

  http://jimrogers-investments.blogspot.com/2010/03/i-am-long-euro.html

 3. mescaline says:

  Dit berichtje is getikt. Daarmee is er alles over gezegd.

wp-puzzle.com logo