DAX-systeem: van € 7.000 naar € 32.332

Zowel automatisch als door middel van SMS signalen

Klik hier voor meer informatie en resultaten


Depressie op schema III

Hoe staat de wereldeconomie er voor? Is er nog steeds een grote kans op een depressie? Tijd voor een update.

Sinds juni van vorig jaar houd ik de ontwikkeling van de wereldeconomie bij en over de gelijkenissen van de jaren 30 van de vorige eeuw en de huidige situatie. Ik volg daarbij het uitstekende werk van de vooraanstaande economen Barry Eichengreen en Kevin H. O’Rourke van voxeu.org. Bezoekers van De Kritische Belegger hadden verzocht om “graag huidige voorspellingen en latere updates herhaaldelijk terug laten komen, òòk als het herstel wel eerder en sneller komt!”

De jongste cijfers duiden op optimisme maar er is geen reden voor zelfgenoegzaamheid.

Industriële productie

De wereldwijde industriële productie is sinds de laatste update verder hersteld. Toch staat het niveau onder de voorgaande top (zie grafiek). Er is dus nog steeds overcapaciteit in een aantal belangrijke landen en het afbouwen van het stimuleringsbeleid zou nu te vroeg zijn.

depressie update wereldwijde industriele productie maart 2010

depressie update wereldwijde industriele productie maart 2010

Wereldhandel

Een soortgelijke ontwikkeling kunt u ook bij de wereldhandel zien. Ook hier is er sprake van een herstel maar het niveau ligt nog altijd 8% onder de voorgaande top.

depressie update wereldhandel maart 2010

depressie update wereldhandel maart 2010

Aandelenmarkten

Het beeld van een herstellend industriële productie en wereldhandel komt terug op de aandelenmarkten. Ook de beurzen zijn fors hersteld maar noteren nog steeds 25% onder hun voorgaande piek (in de vorige update was dit nog 50%). In januari van dit jaar is de opgaande trend afgebroken wat wijst op een toenemende bezorgdheid onder beleggers over het gevaar van een dubbele dip. Bij omstandigheden die op deze schaal zijn voorgekomen, men spreekt van “zwarte zwanen” is bij elke voorspelling voorzichtigheid geboden. Het is daarom allerminst zeker dat het herstel zal doorzetten of dat de weg omlaag is ingezet.

depressie update aandelenmarkten maart 2010

depressie update aandelenmarkten maart 2010

Vorige artikelen

Deel I: Depressie op schema

Deel II: Depressie op schema II

Gratis e-mail alert
Met deze service blijft u op de hoogte van de ontwikkelingen!

U kunt de categorie(en) (Economie, Aandelen,Obligaties, Grondstoffen etc.) selecteren waarvoor u de nieuws alerts wilt ontvangen. Klik hier om u aan te melden.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing KLIK HIER

Artikel is geprint van De Kritische Belegger: http://www.dekritischebelegger.nl

URL(internetadres) naar het artikel: http://www.dekritischebelegger.nl/economie/depressie/depressie-op-schema-iii/

Gerelateerde artikelen:

Satilmis Ersintepe

Satilmis Ersintepe heeft economie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna bekleedde hij diverse functies in de financiële wereld. Sinds 2002 houdt hij zich bezig met de financiële journalistiek. Zo was hij redacteur van de financiële website BeursOnline en heeft tevens voor diverse sites geschreven.

facebook twitter

verkorte link:


top

Reacties (1 reactie)

Toon: Nieuwste | Oudste

  1. Edwin says:

    Niemand wil er nog aan dat we momenteel in een depressie leven, en daar nog lang niet uit zijn, of klimmen.Sterker nog, het verdiepen moet nog komen
    Eindelijk eens iemand die zegt, of schrijft, waar het op staat.

wp-puzzle.com logo