DAX-systeem: van € 7.000 naar € 33.769

Zowel automatisch als door middel van SMS signalen

Klik hier voor meer informatie en resultaten


Mijn permanente portefeuille

Ik heb besloten de permanente portefeuille van Harry Browne te kopiëren zodat ik kan stoppen met de financiële markten te volgen en toch een veilig gevoel kan hebben dat mijn kapitaal zijn koopkracht zal behouden.

De eerste grote stap is achter de rug. Ik heb het grootste deel van mijn fysiek zilver van de hand gedaan. Voorheen had ik 45% edele metalen in de portefeuille. Nu is dat teruggebracht tot 25% waarvan 18% goud en 7% zilver. Mijn cash positie is terug naar boven van 45% naar 65%. Er zit nog steeds 10% aandelen in voornamelijk edelmetaal bedrijven.

Ik moet zeggen dat ik opgelucht ben dat mijn edelmetaal positie teruggebracht is. Ik kon niet meer leven met de onzekerheid van morgen misschien 20 of 30% verlies te hebben op mijn portefeuille. Wat ik nu nog mis is voornamelijk staatsobligaties lange termijn. Deze zijn broodnodig om me te beschermen tegen een mogelijke deflationistische depressie. Verder moet ik ook mijn speculatieve aandelen portefeuille eruit smijten en vervangen met een grotere positie simpele indexfondsen zodat mijn kapitaal ook beschermd is indien er terug een welvaart periode zou aanbreken.

Ja, ja, het is schokkerend wat ik hier allemaal ga kopen. Heiligschennis bijna! Immers geen speculatief haartje op mijn hoofd dat nu 20 jarige staatsobligaties zou durven kopen of indexfondsen van onze westerse markten! De speculant in mij is angstig en houdt zich veel liever buiten al deze markten.

Echter de speculant in mij is ontslaan. Hij heeft niets meer te zeggen over mijn portefeuille. Al de speculaties over de toekomst kunnen mij gestolen worden. Ik ga op de zijlijn staan. Zeker van geen winst en zeker van geen verlies. Mijn koopkracht behouden, meer wil ik niet.

Marc de Mesel
http://www.marcdemesel.be

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing KLIK HIER

Artikel is geprint van De Kritische Belegger: http://www.dekritischebelegger.nl

URL(internetadres) naar het artikel: http://www.dekritischebelegger.nl/beleggen/de-permanente-portefeuille/mijn-permanente-portefeuille/

Gerelateerde artikelen:

Marc De Mesel

Marc de Mesel schrijft deze column op persoonlijke titel. De Mesel heeft in 2000 zijn portefeuille aan een grootbank toevertrouwd. 2 jaar later was er 25% van zijn 'gespreide portefeuille' verdampt in de dotcom crash. Na een teleurstellend jaar in 2005 beheert hij vanaf 2006 zijn portefeuille zelf. In het catastrofale 2008 jaar waarin Belgen en Nederlanders gemiddeld weer zo'n -30% verlies hadden heeft hij het er met weinig kleerscheuren vanaf gebracht. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

facebook twitter

verkorte link:


top

wp-puzzle.com logo