DAX-systeem: van € 7.000 naar € 34.951

Zowel automatisch als door middel van SMS signalen

Klik hier voor meer informatie en resultaten


Terwijl we getuige zijn van de eindejaarsrally wil ik met de titel aangeven hoe belangrijk deze rally in een groter perspectief kan zijn.

Einde jaar…einde rally?

Terwijl we getuige zijn van de eindejaarsrally wil ik met de titel aangeven hoe belangrijk deze rally in een groter perspectief kan zijn.

De titel van de laatste column was ‘climbing the wall of worry’, een fase van koersstijgingen in een verre van rooskleurige fundamentele omgeving. Er zullen natuurlijk optimisten zijn die onder andere zeggen dat het dividendrendement nog steeds een stevige voedingsbodem onder de markten is terwijl de pessimisten de ongebreidelde geldcreatie als een serieuze bedreiging van zelfs het gehele financiële systeem zien.

Wat staat ons te wachten?

Dat weet gelukkig niemand. De algemene opinie onder technisch analisten is dat er indicaties van topvorming zijn die ten einde lopen. Daarvoor is het immers ook een eindejaarsrally. Ironisch genoeg beginnen we dan in januari meteen weer over het januari-effect. Want ‘ as January goes, goes the year’. Clichés? Ja, maar vaak genoeg hebben ze voorspellende waarde, dus negeren we dat niet.

Wat ons staat te wachten kan een veel grotere impact krijgen dan we ons nu kunnen voorstellen. Dat is dan ook de reden waarom ik neutraal wil kijken, zonder vooroordelen. De grafiek moet maar uitwijzen hoe slecht of hoe goed het gaat.

De beren:

De belangrijkste reden hiervoor is gelegen in de idee dat het herstel vanaf maart 2009 tot nu een complete herstelbeweging kan zijn in een grotere bearmarkt. Daarmee suggereer ik dus dat het geen kwestie is van of maar eerder een kwestie van wanneer de AEX weer onder 194 komt.

Stel dat dit scenario juist is dan valt er nog helemaal niets met zekerheid te zeggen over wanneer dat dan wel gebeurt, want er zijn zeer veel mogelijkheden, lees correcties, die veel tijd in beslag kunnen nemen.

De stieren:

De optimist zegt het volgende: We hebben nu een fase van herstel gehad, mogelijk 1e fase van langjarige bullmarkt, die straks gaat corrigeren, waarna we weer verder omhoog gaan tot ver boven 400 in de AEX. En tja, dat is zeker ook niet uit te sluiten nu. Het voortschrijdende inzicht maakt duidelijker of dat realistisch wordt.

Noch beer, noch stier:

Welk scenario het ook wordt maakt eigenlijk niet uit. Als er nu topvorming is wat goed onderbouwd kan worden, dan reduceer je posities, zo simpel kan het zijn. Het opbouwen van negatief gerichte posities is zelfs te overwegen.

VIX:

Let op de volgende grafiek en overtuig u zelf van het risico van heden. Let op stijgingspercentages van 200% en dalingspercentages van 81.8181%. Dit blijkt in het verleden een zeer significant ritme te zijn geweest. Vanaf de laatste top zien we zelfs dat een dalingspercentage van 66.66% nagenoeg exact overeenkomt met die vermaledijde 81.8181%, daarmee een zeer significant evenwicht onderstrepend.

Vrij vertaald: Een top van formaat mag verwacht worden. Ik bedoel ermee dat de ‘buy the dip’ gedachte beter niet gebezigd kan worden, daarvoor is het nog veel te vroeg waarde aan te ontlenen. We kunnen en mogen immers weer 200% omhoog met de VIX!!!!!!

Kijk ook es naar patronen, zij het dat patronen op afgeleide instrumenten als VIX niet vergelijkbaar zijn met de psychologie van aandelen of indices. Ziet u ook een vlag of wimpelformatie, mogelijk zelfs twee? De eerste startte in 2007, correctie erop en opnieuw in april 2010 een rally die nu ook gecorrigeerd wordt.

Ik wil u niet op de kast jagen, maar ik houd rekening met een zeer forse toename van volatiliteit. En daarmee verklaar je eigenlijk dat de aandelenmarkten niet veel meer omhoog kunnen en theoretisch dus zelfs hard kunnen vallen.

VIX 17 december 2010

VIX 17 december 2010

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting (opent in nieuw venster)

Conclusie:

De aandelenmarkten, maar ook andere markten als commodities (CRB) etc. lopen op hun laatste benen van de eindejaarsrally. Bouw risicodragend papier af is mijn advies of bescherm vermogen voor calamiteiten. Of er echt calamiteiten komen is nooit te voorspellen, maar de VIX lijkt een grote sprong voor te bereiden.

Posities:

Ik heb een positie in de VIX-index. Bouw komende dagen een shortpositie op in DAX, DowJones, Nasdaq of wat u wilt. Het shortgaan in de VS heeft als potentieel voordeel dat de verwachte dollarappreciatie ook een duit in het zakje zal doen.

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Succes.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder

Meer informatie over de auteur kunt u vinden op:http://www.invest.nl/Wie/Medewerkers/deVries.asp

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing KLIK HIER

Artikel is geprint van De Kritische Belegger: http://www.dekritischebelegger.nl

URL(internetadres) naar het artikel: http://www.dekritischebelegger.nl/aandelen/beurzen/aex/einde-jaar-einde-rally/

Gerelateerde artikelen:

Cees de Vries

Cees de Vries was vanaf 1988 tot 1998 senior vermogensadviseur bij verschillende banken. Van 1998 tot 2008 was hij verantwoordelijk voor de invulling van Technische Analyse bij van Lanschot Bankiers. Zijn specialiteit is het analyseren van fondsen en markten op basis van de onbekende, maar unieke wiskundige methode van W.D. Gann . Cees is nu werkzaam als zelfstandige en beheert, naast het analyseren, een snel groeiende groep niet-professionele beleggers. Daarnaast maken professionele eindbeleggers in toenemende mate gebruik van zijn specifieke expertise. Vanaf 13 december 2008 zal elk weekend een bijdrage verschijnen waarbij, als de omstandigheden dat toelaten, een " live trade" opgenomen zal worden.

facebook twitter

verkorte link:


top

Reacties (5 reacties)

Toon: Nieuwste | Oudste

 1. a. kroondijk says:

  Volledig mee eens…. Maar long vix kan toch alleen maar via futures? Anders vxx (short term) of vxz (medium term)

  • Cees de VriesCees says:

   Geachte heer of mevrouw Kroondijk,

   Naast de door uw genoemde producten zijn er ook special products als turbo’s, sprinters etc te koop. De liquiditeit is echter niet best, dus bied en laatprijzen hebben een erg grote spread.

   De VXX en VXZ noteren in dollars en dat is een potentieel winstpunt zoals ik al noemde in artikel. Daarnaast zijn die ‘s avonds ook te handelen en zijn beter verhandelbaar.

   Succes

 2. onno says:

  Wat je wel in gedachten moet nemen : vaak als iedereen een daling verwacht komt ie niet. De ondertoon lijkt mij voorzichtigheid.De verruiming van de geldhoeveelheid zal volgens mij voor minstens stabiliteit zorgen. Maar a fijn we zijn er klaar voor mocht er iets gebeuren.

 3. onno says:

  O Ja Cees , wat was je rendement dit jaar?… Mag ik bij m’n rendement ook mijn fonds: Gulf Coast Oil & Gas (GCOG)op de http://www.otcbb.com meerekenen? Ooit gekocht op 0,0001 dollarcent nu 0,0006. 10.000.000 stuks.

 4. Trader Eddy says:

  De VIX zegt niet zoveel, als je naar de grafiek kijkt, dan zie je dat de VIX een zeer lange tijd extreem laag is geweest, dat kan nu weer gebeuren, dit is een beetje het verhaal van we zijn gedaald dus het zal wel weer gaan stijgen, of andersom: we zijn gestegen dus we zullen wel weer gaan stijgen.

  We weten niets.

wp-puzzle.com logo