DAX-systeem: van € 7.000 naar € 33.769

Zowel automatisch als door middel van SMS signalen

Klik hier voor meer informatie en resultaten


Met nog een week voor de boeg als het gaat om optie-expiraties tonen veel indices tekenen van (stijgins)vermoeidheid.

Correctie ligt op de loer

Met nog een week voor de boeg als het gaat om optie-expiraties tonen veel indices tekenen van (stijgins)vermoeidheid.

As january goes, goes the year

De uitdaging wordt dan op 31 januari te bezien wat er overblijft van de goede start van het nieuwe beursjaar. Het worden dus nog best spannende weken om een solide uitgangspunt te vormen over de rest van 2011. De eerste week was prima, dat helpt.

Politiek en bankiers

Als we onze centrale bankier Trichet op zijn woord geloven zijn de economische ontwikkelingen wereldwijd in stijgende lijn, vooral in de VS na de diepe crisis.

De bankiers vieren het feest al door zichzelf rijk te belonen als we de beloningsstructuur van 2010 zien. Nog even los van het morele aspect, zou ik dan ook graag het sein op groen willen zien aangaande de bankensector. Normaal gesproken gaat een economische ontwikkeling gepaard met een fors herstel in de bankensector of loopt de banksector zelfs voorop.

Als het goed gaat met de economie, dan gaat het goed met de banken en zie je dat aan de koersen van de bankaandelen, dat is mijn punt. En is dat ook zo?

bankensector 14 januari 2011

bankensector 14 januari 2011

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting (opent in nieuw venster)

Het antwoord is helder, de banken kunnen aan de recente opmars van indices niet meedoen of gelijke tred houden. Natuurlijk is de bounce omhoog van 160% een groot getal, maar dit moet wel worden afgezet tegen de 80% daling die eraan voorafging. Ofwel, de bankensector heeft nog steeds een min van dik 50% ten opzichte van de top van 2007. De S&P 500 noteert met een min van ruim 18% een veel betere prestatie.

Tenzij de rol van de banken in de economie structureel wijzigt kan ik de huidige opwaartse fase niet anders zien dan ‘ongezond’ en ongefundeerd.

Dat brengt me op de stimuleringspakketten die worden gebezigd zoals QE1, QE2 en wie weet hoeveel er nog volgen. Dit allemaal om de economie ‘tijdelijk’ te helpen op eigen benen te gaan staan.

De berichtgeving van grote bedrijven als Alcoa en Caterpillar zijn hoopvol. Er wordt groei voorzien dus de eerste tekenen van opheffen stimulering zijn gegrond. Al dan niet toevallig zullen een aantal overheidsmensen in de VS dit stevig omarmen, want de bereidheid door te gaan met QE staat stevig onder druk.

Indices

De belangrijkste indices hebben belangrijke koersdoelen gehaald of zijn er erg dichtbij. Qua tijd ronden we dit weekeinde weer een cyclus af, die vorig jaar goed presteerde als het om draaipunten ging.

Conclusie

Een shortpositie lijkt hoge ogen te kunnen gooien komende weken. Voor bevestiging van een draai neerwaarts houd ik voor de AEX 354.70 op close aan.

Geen posities

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder

Meer informatie over de auteur kunt u vinden op:http://www.invest.nl/Wie/Medewerkers/deVries.asp

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing KLIK HIER

Artikel is geprint van De Kritische Belegger: http://www.dekritischebelegger.nl

URL(internetadres) naar het artikel: http://www.dekritischebelegger.nl/aandelen/beurzen/aex/correctie-ligt-op-de-loer/

Gerelateerde artikelen:

Cees de Vries

Cees de Vries was vanaf 1988 tot 1998 senior vermogensadviseur bij verschillende banken. Van 1998 tot 2008 was hij verantwoordelijk voor de invulling van Technische Analyse bij van Lanschot Bankiers. Zijn specialiteit is het analyseren van fondsen en markten op basis van de onbekende, maar unieke wiskundige methode van W.D. Gann . Cees is nu werkzaam als zelfstandige en beheert, naast het analyseren, een snel groeiende groep niet-professionele beleggers. Daarnaast maken professionele eindbeleggers in toenemende mate gebruik van zijn specifieke expertise. Vanaf 13 december 2008 zal elk weekend een bijdrage verschijnen waarbij, als de omstandigheden dat toelaten, een " live trade" opgenomen zal worden.

facebook twitter

verkorte link:


top

Reacties (3 reacties)

Toon: Nieuwste | Oudste

  1. onno says:

    Het lijkt wel of de beurzen niet mogen dalen van de overheden, en daar word ook voor gezorgd: ben het met Cees eens. Maar vroeg of laat krijgt de vrije markt gelijk dat was vroeger zo en nu ook nog. Hoe langer je een markt probeert tegen te houden hoe harder straks de klap.

  2. onno says:

    Maandag 200 stuks Aegon call dec 10 2011 gekocht.Koers 0,02. Ben gewoon ook tegendraads.

  3. Henk says:

    Aegon dec. 2011 voor E 10,00 bedoel je waarschijnlijk ?

wp-puzzle.com logo