DAX-systeem: van € 7.000 naar € 35.443

Zowel automatisch als door middel van SMS signalen

Klik hier voor meer informatie en resultaten


De favoriete Gann-koersdoelen zijn behaald. Wij hebben short posities maar we weten nog niet of de top van de AEX staat.

AEX: Wordt Nederland eiland rijker?

De favoriete Gann-koersdoelen zijn behaald. Wij hebben short posities maar we weten nog niet of de top van de AEX staat.

Wat een enerverende week was dit weer. Vorige week gaf ik aan de short- orders maandag bij sluiting te royeren als 322 niet behaald zou zijn, wat net niet lukte (321,75)

Op dinsdag heb ik op het forum aangegeven, waar ook column van gemaakt is (Wat gaat de AEX doen?) toch short te zijn gegaan op 322 met een stoploss van 330. Dit, omdat daags erna wel aan de minimale prijsvoorwaarden van topvorming was voldaan en er een dreigend patroon leek te ontstaan. Daags erna toch weer hoger, waarna ook de uiterste doelen behaald zijn. De AEX behaalde namelijk 325 en de Estoxx 50 haalde 2.945.

Nadat we nog licht hogere waarden op de borden tot stand zagen komen, werd vandaag dan eindelijk de nodige verkoopdruk gezien. Staat de verwachte top er nu dan toch?

Topvorming niet bevestigd

Ik ben er nu behoorlijk zeker van dat enige vorm van topvorming gaande is die tot lagere koersen zal leiden. Interessant is vooral het potentiële koerspatroon wat in de candlesticks lijkt te ontstaan. Het zal maandag op slotbasis pas met zekerheid gezegd kunnen worden, maar ik houd sterk rekening met de gedachte dat de AEX met ‘gap’ lager zal openen, waardoor een ‘eiland reversal’ ontstaan zal. Ook andere typen reversals zijn mogelijk overigens.

Dat zijn zeer sterke omkeerpatronen die bestaan uit minimaal 1 dag, maar tot meerdere dagen kunnen uitlopen. Ik denk dan ook dat dit de reden is dat de topvorming iets langer duurde dan verwacht.

We zagen vandaag al duidelijke slotprijzen onder de gewenste koersdoelen van zowel de AEX als Estoxx 50.

De AEX sloot op 322.31 en de Estoxx 50 op 2.893,53. De hoogste prijzen van de indices deze week waren 2.960,13 voor de Estoxx 50 en 328,51 voor de AEX. De marge boven de favoriete Gann- doelen komt daarmee op 0.5% voor de Estoxx 50 te staan en 1% voor de AEX.

Gann- precisie:

Kunnen we resumerend zeggen dat de hakblok- uitdaging van een paar weken geleden nu wel of niet geslaagd is?

Het prijs- aspect bleek midden in de roos, de marges bleken zeer klein. Het tijds- aspect was iets minder nauwkeurig. Ik was een week over tijd -:)

Ja, maar……hoor ik u denken, u zegt dat de topvorming nog niet bevestigd is, dus we kunnen toch gewoon verder omhoog dan?

Toch omhoog?

Ja, dat is helemaal waar. Ik zal er nu niet verder op ingaan vanwege de lengte van de column, maar u weet ook dat ik altijd naar nevenzaken kijk als de relatieve sterkte AEX/Randstad, rente, commodities, valuta etc. Deze factoren geven tezamen nu veel ‘bewijs’ dat de huidige topvorming volgende week waarschijnlijk wel bevestigd zal worden. Maar inderdaad, er zijn nog geen feiten!

Vandaar dat we de shortpositie (ingenomen op AEX 322 en Estoxx 2.936) beschermen met een stoploss, zoals u dat altijd zou moeten doen. Komt de versnelling neerwaarts volgende week ga ik daar dynamisch mee om. Ten eerste zal de investering veiliggesteld moeten worden en vervolgens is mijn wens zo weinig mogelijk winst terug te geven aan de beurs.

Omdat er nog geen bevestiging is laat ik de genoemde stoplossnivo’s in het forum staan. Dat was AEX 330 en Estoxx 50 3.000. Duidelijk zal zijn dat als maandag mijn gewenste scenario (gap down voor eilandvorming of ander reversaltype) zich voordoet, de stoploss rap omlaag komt.

Koersdoel omlaag

Indien de daling zich maandag voortzet is het eerste koersdoel 290 voor de AEX.

Technische analyse van de AEX op 16 oktober 2009 op dagbasis

Technische analyse van de AEX op 16 oktober 2009 op dagbasis

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Ondergetekende heeft een short positie in de AEX. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder

Meer informatie over de analist kunt u vinden op:http://www.invest.nl/Wie/Medewerkers/deVries.asp

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing KLIK HIER

Artikel is geprint van De Kritische Belegger: http://www.dekritischebelegger.nl

URL(internetadres) naar het artikel: http://www.dekritischebelegger.nl/aandelen/beurzen/aex/aex-wordt-nederland-eiland-rijker/

Gerelateerde artikelen:

Cees de Vries

Cees de Vries was vanaf 1988 tot 1998 senior vermogensadviseur bij verschillende banken. Van 1998 tot 2008 was hij verantwoordelijk voor de invulling van Technische Analyse bij van Lanschot Bankiers. Zijn specialiteit is het analyseren van fondsen en markten op basis van de onbekende, maar unieke wiskundige methode van W.D. Gann . Cees is nu werkzaam als zelfstandige en beheert, naast het analyseren, een snel groeiende groep niet-professionele beleggers. Daarnaast maken professionele eindbeleggers in toenemende mate gebruik van zijn specifieke expertise. Vanaf 13 december 2008 zal elk weekend een bijdrage verschijnen waarbij, als de omstandigheden dat toelaten, een " live trade" opgenomen zal worden.

facebook twitter

verkorte link:


top

Reacties (1 reactie)

Toon: Nieuwste | Oudste

  1. Tom says:

    Verandert het feit dat de AEX vandaag terug hoger geopend is uw analyse ? Het begint te lijken op een “ooit komt het wel” verhaal… Eerst op 5 oktober, dan op 9 oktober, dan op 16 oktober … maar er is sindsdien alleen maar gestegen. Sinds 5 oktober al 8.3% zelfs …

wp-puzzle.com logo