Mijnbouwindustrie en realiteit (2)

In deel 1 heb ik u nader geïnformeerd over de presentatie van Robert Friedland, CEO van Ivanhoe Mines, die hij hield tijdens de Precious Metals conferentie in Zurich. Toevallig kwam ik Robert Frieland afgelopen week weer tegen in London tijdens het congres Mines and Money 2014. Een van de meest belangrijke congressen op het gebied van edelmetalen.

Binnen de mijnbouwsector is Friedland een groot en bekend persoon. Zijn successen mogen worden gerekend tot de meest succesvolle resultaten op het gebied van grondstoffen. Zowel in Zurich als in London gaf hij een presentatie en zette Friedland de kansen binnen de mijnbouwindustrie uiteen. De kansen binnen deze sector zijn momenteel, vanwege de ontzettend lage waarderingen, enorm.

Meer dan 20 jaar is Friedland op ontdekkingstocht geweest om te stuiten op de mijn die hij nu heeft ontdekt. Hij heeft zelf voor meer dan $ 54 miljoen afgelopen jaar in zijn bedrijf geïnvesteerd en daarmee een belang van 25% in Ivanhoe Mines. Volgens Friedland is de koers van het aandeel belachelijk laag. Sinds twee jaar wordt zijn bedrijf publiek verhandeld, waar hij achteraf spijt van heeft. Ook Eric Sprott, een van ’s werelds grootste edelmetaalspecialisten heeft een belang in Ivanhoe mines.

Ivanhoe mines heeft verschillende projecten lopen:

Kamoa project
Platreef project
Kipushi project
Exploration project

De projecten van Friedland’s bedrijf, Ivanhoe Mines, behoren tot de grootste vondsten ooit.

Productiekosten Kamoa

De toenemende schaarste van koper en platina zorgen ervoor dat concurrenten, die de grondstoffen uit de grond halen, steeds dieper moeten graven om aan hun productie te komen. De kosten om dit te kunnen bewerkstelligen nemen hierdoor fors toe.

 

Productiekosten Platreef

Zonder te gespecialiseerd in te gaan op deze projecten, kan worden gesteld dat al deze projecten heel veel potentie en een fors bovengemiddelde concentratie aan grondstoffen bezitten.

Uit de huidige rapportgegevens van een uitgebreide economische analyse, de Premliminary Economic Asessment (PEA), heeft het Platreef project een netto contante waarde, Netto Present Value (NPV), van $ 1,6 miljard. Ivanhoe Mines heeft in dit project een belang van 64%. Tevens is 26% in handen van de black empowerment beweging en 10% in handen van een Japans consortium. Dit consortium heeft dit belang voor $ 290 miljoen verkregen. Friedland had nog wat problemen met het verkrijgen van een overheidslicentie vanwege de black empowerment beweging, maar dat is inmiddels opgelost.

Het Kamoa project komt uit op een netto contante waarde van $2,6 miljard bij een koperprijs van $3 (per pond) en $4,2 miljard bij een koperprijs van $3,50 (per pond). Ivanhoe Mines heeft hier een belang in handen van 95%

Betreffende het Kipushi project heeft Ivanhoe een belang van 68% in handen. De overige 32% zijn in handen van de Congolese staat (D.R. Congo). Dit project is men momenteel in kaart aan het brengen.

Daarnaast is hij met een aantal andere exploratie projecten aan de slag.

Ivanhoe Mines heeft per 30 juni 2014 een werkkapitaal van $211 miljoen, waardoor het bedrijf ervan verzekerd is om op kort termijn zijn activiteiten verder te ontplooien. Gezien het grote belang van Friedland, zo geeft hij zelf aan, zal hij ervoor zorgen dat de aandelen ook niet verwateren indien er ooit nieuw kapitaal moet worden aangetrokken.

Momenteel heeft het bedrijf een beurswaarde van circa $650 miljoen. Het aandeel wordt verhandeld op de Toronto Stock Exchange tegen een koers van CAD 0,98.

Disclaimer:

De klanten van Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer hebben een positie in dit fonds. De auteur zelf heeft een positie in dit fonds. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

De auteur schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van De Kritische Belegger. Verder geldt de algemene disclaimer waarvoor deze zin zeer essentieel is: De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek. Auteur kan posities van genoemde bedrijven of grondstoffen in bezit hebben.

3 gedachten over “Mijnbouwindustrie en realiteit (2)”

  1. Grondstoffen zijn in een deflatoire omgeving, zoals nu,niet ’the place to be’. Is waarschijnlijk niet ter sprake gekomen tijdens dit congres?…..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.