Voedsel wordt de nieuwe hype

Chinese miljardairs die goed hebben verdiend aan technologie of vastgoed richten hun blik op voedsel als nieuwe investeringsmogelijkheid. Daarmee treden ze in de voetsporen van de rijken en beroemden in het Westen zoals prins Charles, die de eerste premium organische voedselmerk Duchy Originals 24 jaar geleden heeft opgericht. Ook supermarktketens mengen zich in de strijd. Zo heeft de Amerikaanse Whole Foods Market, winkels ingericht voor mensen die bezorgd zijn over hun gezondheid en de voedselveiligheid. Dat meldt de zakensite Wall Street Journal.

China biedt veel meer potentie dan het Westen. De mogelijkheid voor moderne landbouw en de relatieve stabiele prijs van kwaliteitsvoedsel heeft ondernemers en beleggers aangetrokken. Chinezen willen steeds meer betalen voor hoge kwaliteitsvoedsel na een aantal  voedingsschandalen zoals met babymelk. Een ander incident was het dumpen van 16.000 varkens in de Huangpu-rivier in Shanghai. Ook werd rattenvlees en vossenvlees verkocht als lamsvlees.

Als reactie daarop zijn er een aantal gezondheidsvoedsel restaurants en “organische producten” makers op de Chinese markt gekomen. Daarnaast bezoeken Chinezen meer boerderijen in het weekenden om een eigen groenten te kweken.

Betrouwbare merken ontbreken dus moeten rijke en beroemde mensen zich inspannen voor dit segment van de markt. Vastgoedtycoon Pan Shiyi heeft zijn eigen merk appelmerk opgericht en zijn pogingen om zijn appelen te promoten op sociale media lijken te werken. Ze gaan voor $5 per kg over de toonbank, zesmaal meer dan de gemiddelde appelprijs.

Pan Shiyi mede-oprichter van de vastgoedontwikkelaar Soho
Pan Shiyi mede-oprichter van de vastgoedontwikkelaar Soho

De zakenmannen zijn niet alleen uit op winst uit voedsel maar willen consumenten bewuster maken over de voedselveiligheid en de belangen van boeren beschermen. De veilige-voedsel beweging in China, de Lohas beweging ijvert voor een gezonde levensstijl en duurzaamheid. Deze beweging staat nog in de kinderschoenen en sommige rijke personen zijn op deze trein gestapt vanwege het statussymbool die er aan ontleend kan worden. Er zijn veel Chinezen die op het plattegrond zijn opgegroeid en voor hen is een investering in voedsel, een terugkeer naar hun wortels.

Kansen voor beleggers

De veilige-voedsel beweging is ook een grote beleggingsmogelijkheid voor degenen die geïnteresseerd zijn in hoge kwaliteitsvoedsel. Het Singaporese staatsinvesteringsfonds Temasek (die onlangs een 25% belang in het moederbedrijf van Kruidvat kocht) fokt biggen in de Noordelijke Chinese provincie Jilin. Nadat KKR en de Chinese CDH Investments hun belangen in China Modern Dairy Holdings met winst verkochten, hebben deze partijen aangekondigd om een nieuwe onderneming te beginnen om grootschalige boerderijen in China te beginnen.

De veranderende Chinese landbouwsector biedt voor beleggers mooie kansen. De verbetermogelijkheden zijn enorm. Zo is de productiviteit per werknemer volgens de Wereld Bank een van de laagste in de wereld. Tegelijkertijd woont 651 miljoen mensen nog op het platteland, een van de grootste populaties ter wereld op landelijk gebied.

Verrassende investering

Een van de grootste verrassingen op landbouwgebied komt van pc-fabrikant Lenovo, een van de meest succesvolle technologiebedrijven van China. moederbedrijf Legend Holdings Corp. heeft meer dan 1 miljard yuan ($161 miljoen) gestoken in de productie van fruit zoals kersen en kiwi’s. Daarnaast werd er 3 miljard geïnvesteerd in een staatsbedrijf die thee produceert. Volgens de topman van het moederbedrijf bieden deze investeringen een krachtige groei voor de onderneming.

Ook in Westen

Ook in het Westen neemt de bereidheid om meer voor voedsel te betalen na een aantal schandalen zoals de verkoop van paardenvlees als rundvlees. Het toegenomen aantal incidenten in de Nederlandse voedselsector baart de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ernstige zorgen. De voedselschandalen die de hoogste voedselinspecteur van het land tegenkomt ”wijzen op een grootschaligheid die verontrustend is”, zegt inspecteur-generaal Harry Paul van de NVWA. De NVWA signaleert een gebrek aan ethisch besef bij met name producenten van vlees en vleesproducten. ”De grens opzoeken en zorgen dat je niet gepakt wordt, wijst op normvervaging”, zegt Paul. ”Het heeft tot een aantal ernstige ontsporingen geleid, en levert ook forse risico’s op voor de nabije toekomst.”

Ook in Europa is een toegenomen bewustzijn voor veilig voedsel waargenomen. Steeds meer Duitsers telen zelf biologische groenten en fruit.  In opdracht van de Duitse bouwmarkt toom ondervroeg onderzoeksinstituut forsa begin februari namelijk circa 1.000 Duitse tuinbezitters. Hieruit bleek dat 68% van de ondervraagden bij de consumptie van groenten en fruit op bio-kwaliteit letten. Bovendien teelt één op de twee Duitse tuinbezitters groenten, fruit of kruiden zelf. De helft hiervan let ook bij zaden, plantgoed, grond en bemesting op bio-kwaliteit.

In Duitsland groeit de markt voor biologische producten heel snel. Maar de Duitse boeren kunnen die vraag bij lange na niet bevredigen. Voor Nederlandse boeren biedt de Duitse biomarkt enorme kansen, als ze tenminste kunnen voldoen aan de strenge eisen die de kritische consument in Duitsland stelt. Nederland telt inmiddels zo’n 1650 biologische landbouwbedrijven. Die exporteren biologische producten met een waarde van meer dan €900 miljoen.

Er zijn steeds meer flexitariërs: meer dan driekwart van de Nederlanders eet minstens één dag in de week geen vlees bij de warme maaltijd. 42 Procent eet minstens drie keer in de week geen vlees. Dat is de belangrijkste conclusie uit een rapport van het LEI, een van de onderzoeksinstituten van Wageningen Universiteit in 2012. Gezonde voeding zit in de lift: het aantal biologische winkels en markten met regionale producten zijn populair en steeds meer mensen leggen een eigen moestuin aan. Onderzoeker Hans Dagevos: “We zagen in 2009 dat het aantal vleesverminderaars of flexitariërs 70 procent was. We zien nu een toename naar 77 procent. De belangrijkste redenen zijn gezondheid, dierenwelzijn en duurzaamheid.”

Wilt u meer weten over beleggen in voedsel, zoals in tarwe en soja, ga dan naar onze thema pagina: landbouwgrondstoffen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.