Draghi geeft u een voorzetje. Kopt u hem in?

De president van de ECB, Mario Draghi, heeft in juli 2012 de implosie van de Euro bezworen met enkele befaamde zinsneden: “within our mandate, the ECB is ready to do whatever it takes to preserve the euro. And, believe me, it will be enough.”

De crisis lijkt bezworen, maar het zwakke economische herstel en de hoge werkloosheid zijn de nieuwe vijand van het voortbestaan van de Eurozone. De Europese Centrale Bank moet iets ondernemen tegen de dreigende deflatie en de hoge werkloosheid. De dure euro is een doorn in het oog van de ECB en van het Europese bedrijfsleven. Mario Draghi hint daarom op actie van de ECB in Juni van dit jaar.

De dure Euro zorgt voor grote problemen. Zo wordt de export duurder waardoor de werkloosheid hoog blijft. Een dure euro betekent dure Europese producten. Internationale klanten kiezen daarom voor goedkopere producten uit concurrerende landen en laten dure Europese producten links liggen. Dat bevordert bepaald niet de werkgelegenheid.

Het toerisme, waar juist landen als Giekenland, Spanje en Italië veel profijt van kunnen hebben, krijgt een knauw door de euro. Europa wordt voor veel Amerikaanse toeristen te duur. Het is nog erger! De goedkope dollar lokt juist Europese toeristen naar de VS.

Het tweede grote probleem heet deflatie. Het alsmaar dalende inflatiepercentage in de Eurozone is een serieus probleem. Consumenten wachten met het doen van aankopen, omdat prijzen steeds verder omlaag gaan. Het gevolg is op den duur, dat de groei van de economie stil valt.

Mario Draghi, de president van ECB, hint op een mogelijk ingrijpen, maar wat kan de ECB doen? Een van de wapens, die de ECB mogelijk gaat inzetten, is monetaire verruiming. Dit is een deftige term voor het scheppen van geld. Dat is niet meer of minder dan papier met getallen erop. Het papier vertegenwoordigt de intrinsieke waarde van geld en het getal erop de nominale waarde. Hoe meer geld je bijdrukt bij een gelijk blijvende omvang van de economie, hoe meer de waarde van dat geld vermindert. De effecten van die waardedaling zijn een stijgende inflatie en een euro die goedkoper wordt.

De euro zakte in nadat Mario Draghi een hint gaf voor een actie in juni

Heel even dreigde het donderdag 8 mei alsnog mis te gaan. De eerste openingszinnen van Mario Draghi tijdens de persconferentie na de bijeenkomst van de ECB bevielen de valutahandelaren niet De onvrede uitte zich in een snelle stijging van de waarde van de euro ten opzichte van andere valuta’s. De waarde ten opzichte van de dollar dreigde zelfs even door het niveau van $ 1,40 te breken. De markt had blijkbaar niet langer behoefte aan de zalvende en bezwerende woorden van de president van de ECB. Door de koers van de euro omhoog te jagen eiste de markt als het ware daden van Draghi, geen mooie woorden.

Enkele minuten later draaide het beeld 180% en daalde de koers met meer dan 1%. Draghi had het opnieuw geflikt. Aan het slot van een lang antwoord op een vraag van een aanwezige journalist zei hij bijna achteloos, dat de ECB zich aan het opmaken was om in juni in actie te komen.

Voor iedereen was duidelijk waar de president op hintte. De ECB zou in actie komen om de koers van de euro omlaag te drukken. Daarmee hoopt men een tweeledig doel te dienen. Weliswaar groeit de economie in Europa, maar met amper 1% is het herstel niet sterk te noemen. Een sterke euro hindert het herstel van de export. Niet in de laatste plaats van de perifere landen die door de sterke euro een deel van het herstel van het concurrentievermogen weer zien verdampen. Een zwakke euro is voor hen bijna letterlijk van levensbelang. Maar dat is niet het enige, een sterke euro heeft een drukkend effect op de inflatie. Die bedroeg in april 0,7%. De doelstelling van de ECB is een inflatie van ongeveer 2%. De meeste economen beschouwen een inflatie van dit niveau als smeerolie van de economie. Prijzen gaan daardoor licht stijgen en consumenten gaan meer uitgeven, waardoor het bedrijfsleven weer wat ruimer in zijn jasje komt te zitten en de groei versnelt. De werkloosheid gaat sneller dalen.

Een te lage inflatie heeft het omgekeerde effect. Prijzen hebben de neiging te gaan dalen en consumenten houden hun hand op de portemonnee in afwachting van nog lagere prijzen. Het herstel smoort en de werkloosheid begint weer toe te nemen.

Maar gaat Draghi nu echt handelend optreden in juni? Daar is niet iedereen van overtuigd. Sommigen denken, dat de ECB de truc van juni 2012 met succes herhaald heeft. Het vertrouwen van de belegger in de ECB is hersteld. De rente op staatsleningen in vooral de periferie is weer verder gedaald en dat is precies wat deze landen nodig hebben voor hun herstel.

Anderen denken, dat Draghi er in juni niet aan ontkomt om iets te doen. Als de ECB niets doet, dan zal dat ten koste gaan van de geloofwaardigheid van de centrale bank. Dat kunnen Draghi en de ECB zich niet veroorloven. Dit kamp gaat er bovendien vanuit, dat alleen een renteverlaging onvoldoende zal zijn om de financiële markten tevreden te houden. De markt houdt er ernstig rekening mee, dat de depositorente weleens negatief kan worden of dat de ECB de Fed gaat navolgen door bepaalde waardepapieren te gaan opkopen. De centrale bank zal dit moeten doen, zelfs als de macro-economische data de komende maand mee gaan vallen.

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

3 gedachten over “Draghi geeft u een voorzetje. Kopt u hem in?”

  1. Er is dus éen iemand ergens geweest die verteld heeft dat de crisis voorbij is en gelijk neemt alles en iedereen het over…
    Dat beurzen op hun hoogste punten staan maakt ook gelijk de crisis over, want hoge beurzen is iets positief….
    Eigenlijk is gewoon de crisis nog maar net begonnen, in ieder geval de aanzet gemaakt.
    Maargoed, dat is tegen dovemansoren, het positieve zal het altijd winnen van het negatieve…

  2. Beste Edwin,

    Op 23 april hebben we in onze marktanalyse geschreven over een correctie die gaar komen in de DAX, we blijven voorzichtig met de indexen.Daar veranderen we niet van mening.

    http://www.dekritischebelegger.nl/aandelen/beurzen/donkere-wolken-boven-de-beurzen/

    Deze artikel gaat over 2 dingen. Mario Draghi moet in volgende beleidsvergadering van ECB in Juni iets gaan ondernemen, je kunt op 2 verschillende manier hier op anticiperen , 1 mogelijke daling van Euro/dollar
    2 mogelijke daling van Duits Bunds.

    De uiteenvallen van is door de ECB voorkomen, echter een slechte economische vooruitzicht nog niet.

  3. Frank,

    Wat een vreemde reactie schrijf jij. Mijn bericht was van algemene aard dus waarom jij er zo bovenop springt is mij onduidelijk.. Correcties gaan overal komen , niet alleen de DAX is de klos hoor. Een beleidsvergadering van de ECB lijkt heel wat, maar in feite hebben markten nu al bepaald wat er gaat gebeuren, als er al iets gaat gebeuren. Dat ‘anticiperen’ van jou komt voort uit rationele gedachten, maar markten werken nu eenmaal niet zo.

    Je weet half niet in wat voor crisis we momenteel bevinden, in ieder geval niet eentje die te vergelijken is met voorgaande. En een duidelijk artikel wat daar dieper op in gaat is naar mijn idee hier nog niet voorgekomen….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.