Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Factor beleggen: hoger rendement met lager risico

Door de lage rente op de spaarrekening overwegen steeds meer mensen om te gaan beleggen. De lage rente van 0,5% is allang niet meer voldoende om te compenseren voor inflatie en belastingen. Er komen nu echter steeds meer signalen dat de rente misschien zelfs negatief wordt. De meeste spaarders staan open voor beleggen, maar willen geen grote risico’s lopen. En liefst wel een hoog rendement. In de theorie gaat een hoog rendement niet samen met een laag risico. In de praktijk behaalden factorbeleggers wel hogere rendementen met een lager risico.

Wat is factor beleggen?

Bij beleggen kun je kiezen uit 1000-en verschillende bedrijven. Deze bedrijven kunnen worden vergeleken op verschillende financiële karakteristieken: waardering, grootte, winstgevendheid, groei, etc. Factorbeleggen gaat er van uit dat bedrijven met een lagere waardering, een hogere winstgevendheid en een bovengemiddelde groei beter presteren. Een bekende factor is waardebeleggen. Een waardebelegger sorteert periodiek alle bedrijven in het universum op basis van de koers/winst en koers/boekwaarde verhouding en belegt in de groep met de laagste waardering. Veel actieve fondsmanagers werken op deze manier, maar het is ook gemakkelijk te automatiseren. Tegenwoordig zijn er indexfondsen die goedkoop en transparant een factor-index volgen. Op deze manier krijg je actief beheer tegen passieve kosten.

De belangrijkste factoren zijn:

  • Smallcap aandelen – aandelen met een kleine marktwaarde
  • Value aandelen – aandelen met een lage waardering uitgedrukt in Koers/winst, Koers/boekwaarde, dividend rendement
  • Hoog dividend – aandelen met een hoog dividendrendement
  • Minimum volatility – aandelen met een lage bewegelijkheid uitgedrukt in standaarddeviatie, beta
  • Quality – aandelen van bedrijven met een hoge winstmarge, stabiele winstgevendheid en winstgroei
  • Momentum – aandelen met een beter dan gemiddelde koersontwikkeling

Een deel van de factoren heeft tot doel om het rendement te verhogen: smallcap, value en momentum. Minimum volatility, quality en in mindere mate hoog dividend leiden juist tot een lager risico.

Resultaten factor beleggen

Value en smallcap worden al sinds het begin van de jaren ’70 erkend als factoren om het rendement te verhogen. Onderzoek toont aan dat beleggen in deze factoren ongeveer 1% per jaar extra oplevert. Na de dalingen in 2001-2003 en 2008-2009 is meer aandacht gekomen voor het beheersen van grote dalingen. Minimum volatility en quality beleggingen werden daarom interessanter. Deze aandelen zijn minder gevoelig voor veranderingen in het economische klimaat. Deze aandelen dalen veel minder dan gemiddeld. Daardoor wordt de impact van een beurscrash op de beleggingsportefeuille beperkt. Het lagere risico van minimum volatility was bij de dalingen in 2016 goed zichtbaar. Tussen 1 januari en half februari daalde de MSCI world aandelenindex met meer dan 15%. De minimum volatility index daalde veel minder: 7%. In de dagen na het Brexit besluit daalde de wereldindex met bijna 4%, terwijl de minimum volatility index met meer dan 1% steeg. Quality beleggingen hielden ook goed stand, maar het verschil was minder groot.

Het lagere risico van minimum volatility en quality aandelen wordt vanaf de financiële crisis in 2008 gecombineerd met een hoger rendement. Een ideale combinatie. Onderzoek van Research Affiliates geeft aan dat over de periode 2005-2015 minimum volatility jaarlijks bijna 1% beter dan de brede index presteerde en quality zelfs meer dan 2,5% per jaar.

De goede prestaties van deze aandelen hangen deels samen met de daling van de rente. Door de daling van de rente, wordt sparen minder aantrekkelijk. Steeds meer spaarders kiezen er voor om te beginnen met beleggen. Deze beleggers hebben een voorkeur voor aandelen met een lager risico en een stabiel dividend. Dit zijn bijvoorbeeld nutsbedrijven en producten van consumentengoederen. Door de hogere vraag naar aandelen van dergelijke bedrijven zijn de aandelenkoersen bovengemiddeld gestegen.

Waar moet je op letten bij factorbeleggen

De afgelopen jaren was het door middel van factorbeleggen mogelijk een hoger rendement te maken met een lager risico. Hoewel rendementen uit het verleden geen garanties geven voor de toekomst gaat factorbeleggen een steeds groter deel uitmaken van de beleggingsportefeuille. Goed beleggen in factoren is echter niet zo gemakkelijk als het lijkt. De beste en slechtst presterende factoren veranderen per jaar. Waar minimum volatility en quality de afgelopen jaren veel beter presteerden bleven waarde aandelen juist sterk achter. Het is daarnaast nog niet zo gemakkelijk om het juiste fonds te kiezen, met lage kosten, goede verhandelbaarheid en transparante rapportages. Informeer u goed of zoek de juiste hulp.

Loege Schilder
www.care-is.nl

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Factor beleggen: hoger rendement met lager risico”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *