Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Spuiten, slikken en beleggen (2)

Toen ik een jaar of tien geleden kennis maakte met de professionele effectenwereld, hoorde ik de op ‘mijn’ afdeling werkzame beleggingsadviseurs hoog opgeven over de farmaceutische industrie. Niet zozeer omdat zij zelf baat hadden bij bepaalde medicatie, maar omdat zij van farmacie -of breder: healthcare- als beleggingssector hooggespannen verwachtingen hadden. Is deze sector anno 2011 voor beleggers nog interessant?

Grafiek voor 16+
De grootste speler binnen de farmaceutische industrie is Pfizer. Het bedrijf houdt zich onder meer bezig met de productie van antidepressiva, cholesterolverlagende middelen en medicijnen tegen erectiestoornissen, zoals Viagra. Bijgaande grafiek (bron: Freestockcharts.com) toont het koersverloop van deze farmaciereus vanaf 2000 tot begin december 2010. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren:

Koers Pfizer afgelopen 10 jaar
Koers Pfizer afgelopen 10 jaar

Beleggers hebben in de afgelopen jaren gehakt gemaakt van het aandeel. Angst voor een dalende omzet door het aflopen van patenten op door Pfizer ontwikkelde medicijnen speelde daarbij een grote rol. In december 2010 stapte CEO Jeffrey Kindler plotseling op. ‘Oververmoeid’, naar eigen zeggen. ‘Ontslagen’, volgens analisten. Persbureau Bloomberg berichtte onlangs over de structurele underperformance van het aandeel Pfizer ten opzichte van andere aandelen in dezelfde sector. De dramatische koersontwikkeling van Pfizer zal in ieder geval niet in het voordeel van Kindler hebben gewerkt.

Dat ziet er niet patent uit
Pfizer mag zich, in termen van koersverloop, de brokkenpiloot van de sector noemen. Maar de Amerikaanse pillengigant is niet de enige farmaceutische onderneming die worstelt met aflopende patenten. Sterker nog: op de in november gehouden Reuters Health Summit werd voorspeld dat in de Amerikaanse gezondheidszorg de komende vier jaar USD 70 miljard bespaard kan worden op medicijnen. Medicijnen waarvan het patent afloopt, kunnen namelijk als zogenoemde ‘generieke’ geneesmiddelen veel goedkoper door concurrenten in productie worden genomen en dus tegen lagere kosten dan het ‘origineel’ op de markt worden gebracht. Dat is lucratief voor deze concurrenten en prettig voor verzekeraars en patiënten. Maar de oorspronkelijke ontwikkelaars van de bewuste medicijnen raken hun melkkoeien kwijt.

Pharmerging markets
Gaan de grote medicijnproducenten als Pfizer, Sanofi en GlaxoSmithKline een donkere toekomst tegemoet? Dat hoeft niet. Ook voor de farmaciemultinationals zijn het de opkomende markten die als reddingsboei kunnen fungeren. In mijn volgende bijdrage zal ik stilstaan bij de kansen die deze pharmerging markets -de samentrekking heb ik niet zelf verzonnen- te bieden hebben.

Allard Gunnink
CoBeleggen

Disclaimer
Allard Gunnink  is als redacteur en columnist betrokken bij CoBeleggen, een initiatief van de Beleggers Coöperatie. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies. De auteur kan posities hebben in (beleggingsinstrumenten op) onderliggende waarden die hij beschrijft.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *