Apple zwemt in het geld maar leent toch

Het moet niet veel gekker worden! Waarom gaat een onderneming met een kas van $ 150 miljard een obligatielening uitgeven van 17 miljard?!

Het antwoord is onthutsend! Apple betaalt amper belasting in de VS, maar laat wel de Amerikaanse belastingbetaler opdraaien voor zijn plannen.

Gezien de kredietwaardigheid van de bedrijf is het bovendien goedkoper een lening te plaatsten dan al de overzeese cash naar de VS halen en daar vennootschapsbelasting te betalen.

Tijdens de presentatie van de resultaten over het eerste kwartaal van 2014 verraste CEO Tim Cook van Apple de aanwezigen met enkele opmerkelijke uitspraken. Vooral de manier waarop hij commentaar leverde op de immense kaspositie van het bedrijf trok de aandacht. Die kaspositie bedraagt $ 150 miljard en vooral raiders als Carl Icahn zien graag dat Apple het leeuwendeel van deze kasmiddelen aan hen over maakt.

Apple heeft zich altijd tegen de eisen van Icahn en zijn volgelingen verzet. Het bedrijf wil graag baas blijven over zijn eigen kas en die niet uitleveren aan eeuwig hongerige aandeelhouders. Dat wil echter niet zeggen, dat Apple ongevoelig is voor de wensen van de aandeelhouder. Het bedrijf heeft duidelijk moeite om zijn liquiditeiten verantwoord te investeren in nieuwe activiteiten. Het is dan ook op zijn plaats een deel van die overschotten over te hevelen naar aandeelhouders, die feitelijk eigenaars zijn van het bedrijf.

Tijdens de bijeenkomst verklaarde Tim Cook, dat Apple het programma voor inkoop van eigen aandelen ging opvoeren. Tot aan het einde van 2015 gaat Apple hier een bedrag van $ 90 miljard voor reserveren. Dat is maar liefst $ 30 miljard meer dan bij eerdere plannen. Om die verhoging te financieren had het management besloten om een obligatielening te plaatsen ter waarde van $ 17 miljard. Dat lijkt misschien vreemd op het eerste gezicht, maar is dat in tweede instantie niet. Net zoals zoveel andere Amerikaanse multinationals houdt Apple het grootste deel van zijn kas aan buiten de VS. Het gaat in totaal om een bedrag van $ 130 miljard. Als ze die middelen terug zouden halen naar de VS dan zou hier belasting over betaald moeten worden. De aanslag zou kunnen oplopen tot minimaal 30%. Luca Maestri, beoogd financiële man van Apple, verklaarde vroom dat dit toch nooit in het belang van de aandeelhouders van Apple kon zijn.

Al die miljarden dollars rusten nu in Ierland en Apple voelt geen enkele aandrang om ze over te hevelen naar de VS. Sterker nog, het bedrijf gaat waarschijnlijk de obligatielening in Europa plaatsten. Rente en aflossing kunnen dan gemakkelijk betaald worden uit de overvolle Ierse schatkist. Het mooiste voor Apple is echter, dat de rentebetalingen over de lening aftrekbaar zijn van de Amerikaanse belastingen. Voor de kosten van de lening mogen dus de Amerikaanse belastingbetalers opdraaien, terwijl Apple zelf amper belastingen betaalt in de VS.

De werkwijze van Apple staat niet op zichzelf, maar past in een trend. Zoals gezegd, houden grote Amerikaanse bedrijven immense bedragen aan buiten de VS om belastingtechnische redenen. Volgens Bloomberg News zou het in 2013 in totaal gaan om een bedrag van $ 1,95 biljoen. Dat was alweer bijna 12% meer dan aan het einde van 2012. Dat geld ligt er maar te liggen en steeds meer bedrijven zinnen op middelen om die gelden eindelijk weer productief te maken. Dat proces begint nu op gang te komen. De wereldwijde markt voor fusie en overname beloopt dit jaar al $ 1,2 biljoen en bijna 50% van de transacties is cash gefinancierd. Het einde is overigens nog niet in zicht. Zo is General Electric voornemens om een eventuele overname van het Franse Alstom ter waarde van $ 13 miljard te betalen van de $ 57 miljard die het buitenlands aanhoudt. Hetzelfde is de Amerikaanse farmaceut Pfizer van plan. Dat heeft een bod gedaan van bijna $ 100 miljard op het Britse AstraZeneca. Een deel van de overnamesom zal betaald worden uit de pot van $ 67 miljard buiten de VS.

Wat dat betreft past het doen en laten van Apple in een trend. Toch verschilt het in één opzicht van bovenstaande voorbeelden. De obligatielening is bedoeld om de uitbreiding van het programma inkoop van eigen aandelen zo goedkoop mogelijk te funden. Dat inkoopprogramma zal uiteraard de koers van het aandeel ondersteunen. Die blijft alweer een tijdje achter. Een hogere koers stelt aandeelhouders in ieder geval voor de korte termijn tevreden. Het zal echter niet kunnen verhullen, dat Apple onder Tim Cook een deel van zijn magie is kwijt geraakt. Sinds de dood van Steve Jobs heeft het bedrijf geen enkele gadget meer ontwikkeld, dat consumenten in verrukking bracht. De enorme kaspositie is een bewijs, dat het management bij Apple niet goed weet hoe ze het geld nuttig kunnen gebruiken. Dat is een zwaktebod.

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.