Brexit: wees hebberig

De afgelopen dagen bevonden de aandelenbeurzen in een vrije val. In enkele dagen zakte de AEX van 453 naar 419. De angst voor een Brexit, de uittreding van Groot-Brittannië uit de Europese Unie (EU) en de dalende olieprijs drukten zwaar op het sentiment. In een recente opiniepeiling bleek dat het aantal voorstanders van een Brexit groter is dan de tegenstanders. Een bekende uitspraak van superbelegger Warren Buffett is “Wees hebberig als de markt angstig is, en angstig als de markt hebberig is”.  Een uittreding van Groot-Brittannië uit de Europese Unie zal weliswaar voor grote onrust zorgen maar de economische gevolgen zullen minder sterk zijn dan velen vrezen. Volgens analist Jani Ziedins draait dit referendum vooral om de vluchtelingenproblematiek.

De Britse bevolking wil de grenzen sluiten voor vluchtelingen uit het Midden-Oosten. Dit kan echter niet onder de huidige EU-wetgeving zodat uittreding de enige manier is. Het referendum is geen veto over handel en niemand wil volgens Ziedens een handelsoorlog beginnen. In het geval dat de meerderheid voor een Brexit is, zullen politici dus snel de handelsonderhandelingen starten. Deze kunnen binnen enkele weken afgerond zijn omdat zowel de EU als Groot-Brittannië de schade willen beperken. Dit plan B wordt nu niet op de voorgrond gebracht omdat men de angst van bevolking wil uitbuiten om zodoende in de EU te blijven.

Bij een daadwerkelijke Brexit kunnen de beurzen mogelijk enkele procenten zakken maar dat kan een mooi koopkans opleveren. Een tot twee weken na de Brexit zullen vele onzekerheden weggenomen zijn. Groot-Brittannië zal net zoals de Noorwegen en Zwitserland lid zijn van de Europese vrijhandelsassociatie. Het Verenigd Koninkrijk is daarnaast geen lid van de eurozone en heeft de Europese eenheidsmunt niet ingevoerd dus de mate van financiële verstrengeling is beperkt.

4 gedachten over “Brexit: wees hebberig”

  1. Je moet nu even aan de zijlijn blijven. Dat is het verstandigste. Het jaar 2016 begon ook slecht en dat is een teken dat dit een bearmarket is!

  2. Dat dit een ‘groots’ evenement is wil nog niet gelijk zeggen dat er iets groots zal gaan gebeuren op aandelenbeurzen. Zo zit het gelukkig niet in elkaar, de mens vindt ergens iets van en de beurs reageert naar wat men er van vindt..
    De ‘hebberigheid’ hier aangegeven zal alleen maar leiden naar verlies, markten zitten inderdaad al in en bearmarkt, die voorlopig nog niet voorbij is..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.