Beursrally door verkiezingen VS?

Na een typische tussentijdse verkiezing in de Verenigde Staten stegen de beurzen. Vanwege de zwakke economische ontwikkeling lijkt dat nu onzeker.

Het beroemde patroon waarnaar één van onze bezoekers (Onno ) naar verwees heet de “The Presidential Cycle”. De wens van een zittend president om herkozen te worden stuwt de beurzen in het derde jaar van zijn ambtstermijn. Dat valt samen met veel grotere overheidstekorten om de economie te stimuleren dan in andere jaren. Aan de monetaire kant heeft de Fed geholpen door het verlagen van de rente: Die daalt gemiddeld met 0,3% tijdens het derde jaar van een president.

Congresverkiezingen

Sinds 1945 steeg de Dow Jones gemiddeld 17,1% in het jaar na een tussentijdse verkiezing, aldus Sam Stovall, hoofd beleggingsstrategie bij Standard & Poor’s Equity Research in New York. De kans op een verkoopgolf is minder dan 10%. Dat meldt Ben Levisohn in de zakenkrant Wall Street Journal.

Sommige strategen waarschuwen echter dat dit patroon deze keer niet van toepassing is. Voordat u hierop inspeelt wijzen zij erop dat enkele belangrijke marktindicatoren gemengde signalen afgeven. Obama heeft daardoor veel minder middelen om de beurs en economie te stuwen dan andere presidenten in hun derde ambtsjaar. De markten beginnen een Republikeinse machtsovername van het Huis van Afgevaardigden in november in te prijzen. Dat zegt Barry Knapp, hoofd van de Amerikaanse aandelenportefeuille strategie bij Barclays Capital in New York.

Dollar en beurs

De Fed heeft echter nog macht om de economie te stimuleren door het kopen van obligaties, ook wel bekend als “quantitative easing”. Deze verruiming kan leiden tot een zwakkere dollar.

De dollarindex, een graadmeter die de sterkte van de dollar tegen zes andere valuta maatregelen meet, is al met 4,4% gedaald in de afgelopen vier weken. Het lijkt erop dat de valutamarkt vooruitloopt op het opendraaien van de geldkraan.

Recent ging een zwakkere dollar hand in hand met stijgende beurskoersen. Dit negatief verband lijkt nu om te slaan in een positief verband. Dus een zwakkere dollar gaat nu samen met dalende Amerikaanse beurzen. In april bedroeg deze correlatie 0,47. Dus mocht de Fed de geldkraan opnieuw openzetten dan kan het juist leiden tot zwakte op de aandelenmarkten.

Leidende indicatoren

Uiteindelijk geeft de economische ontwikkeling de doorslag. De zogenaamde leidende indicatoren wijzen op een trage groei en bedrijfswinsten die verzwakken.

Conclusie

Na een typische tussentijdse verkiezing in de Verenigde Staten stegen de beurzen. Vanwege de zwakke economische ontwikkeling lijkt dat nu onzeker.

4 gedachten over “Beursrally door verkiezingen VS?”

  1. U schrijft:
    “Recent ging een zwakkere dollar hand in hand met stijgende beurskoersen. Dit negatief verband lijkt nu om te slaan in een positief verband. Dus een zwakkere dollar gaat nu samen met dalende Amerikaanse beurzen”
    Klopt de tweede zin wel?? Sinds 7 juni verzwakt de dollar en versterkt de euro met consolidatie en licht stijgende beurzen (SP en Nasdaq)

    1. De correlatie was eerst -0,67. Sinds april is het 0,47. Een perfecte correlatie is +1 of -1.

      Het gaat niet om de waarde van de dollar ten opzichte van de euro maar tegenover een zestal munten. Merk wel op omdat de correlatie 0,47 is. Er is geen één op één verband.

  2. U meldt dat de wens van een zittend president om herkozen te worden de beurzen in het DERDE jaar van zijn ambtstermijn omhooggstuwt. Naar mijn weten is Obama pas EEN jaar en ACHT maanden president – dus daarmee vervalt de geloofwaardigeid van dit artikel… Wat niet wegneemt dat de beurzen wel kunnen stijgen door de Congresverkiezingen, hoor… Maar niet omdat Obama DRIE jaar president zou zijn…

    1. Als u het goed las ging het om “in het jaar na een tussentijdse verkiezing”.

      Obama is gekozen op 5 november 2008. Verkiezingen worden binnen 2 maanden gehouden.

      Het gaat niet om NA 3 jaar maar om ” in het derde jaar van zijn ambtstermijn.”

      GRS

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.