DAX-systeem: van € 7.000 naar € 33.769

Zowel automatisch als door middel van SMS signalen

Klik hier voor meer informatie en resultaten


Het Blackrock World Mining Fund is de nieuwe tip van de week. De eerste tekenen van herstel dienen zich inmiddels al aan. Zo gaven de Chinese staalproducenten reeds aan dit jaar weer een stijging van de staalprijs te verwachten.

Mijnbouwrally onontkoombaar

Het Blackrock World Mining Fund is de nieuwe tip van de week. De grondstoffenmarkt en in het bijzonder de metalen is in de tweede helft van het vorig jaar volledig ingestort. De vraag zakte razendsnel in en de Dow Jones Stoxx 600 Grondstoffenindex zakte in 12 maanden met meer dan 60 %, na tot de zomer explosief te zijn gestegen. Als gevolg hiervan zijn de mijnbouwers hun investeringen drastisch aan het inkrimpen. Hierdoor wordt echter al weer de basis gelegd voor de volgende schaarste. Een rally is over enige tijd onontkoombaar.

De eerste tekenen van herstel dienen zich inmiddels al aan. Zo gaven de Chinese staalproducenten reeds aan dit jaar weer een stijging van de staalprijs te verwachten. Zo is de Baltic Dry-index – geeft wereldwijd de scheepvaart tarieven voor vrachtvervoer weer – weer aan het stijgen. Na een daling van 94 % vorig jaar is deze index inmiddels weer met 125 % gestegen sinds de bodem in december. Deze index geldt altijd als en goede graadmeter voor grondstoffen en de wereldeconomie in zijn algemeen.

BHP Billiton en Rio Tinto zijn sinds eind vorig jaar inmiddels met ruim 70 % gestegen.De grote producenten als BHP Billiton, Rio Tinto, Xstrata en Vale do Rio zijn desondanks historisch goedkoop met een K/W van slechts 4 (winst 2008). Een goede gelegenheid om op deze ontwikkeling in te spelen is het Blackrock World Mining Fund. Grootste posities in mijnbouwers als BHP Billiton, Vale, Impala, Newcrest Mining en Buenaventura Mining. Jarenlang een outperformer tot de zomer van vorig jaar. YTD inmiddels al weer 7,85 % gestegen, terwijl wereldwijd de indices nog op verlies staan.

Datum advies: 6 februari
Koers: € 25,42
Klik hier voor de actuele koers
ISIN Code: LU172157280

Ondergetekende heeft zelf geen posities in deze fondsen. Cliënten wel. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Klik hier voor onze disclaimer.

Jan-Willem Nijkamp
Werkzaam voor Inmaxxa Vermogensbeheer

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing KLIK HIER

Artikel is geprint van De Kritische Belegger: http://www.dekritischebelegger.nl

URL(internetadres) naar het artikel: http://www.dekritischebelegger.nl/tips/tip-van-de-week/mijnbouwrally-onontkoombaar/

Gerelateerde artikelen:

Jan-willem Nijkamp

Jan-willem Nijkamp studeerde politicologie in Leiden en financiële-en beleggingsanalyse in Amsterdam. Voor zijn afstudeerscriptie ontving hij de Orange Fund Award. In 1996 werd hij bankier van het jaar. Hij is ruim 18 jaar werkzaam in de effectenbranche als beleggingsadviseur en vermogensbeheerder, zowel voor particuliere- als institutionele beleggers. Hij werkte voor Inmaxxa, Merrill Lynch, Banque Paribas en Petercam Bank. In het verleden was hij naast vermogensbeheerder ook docent beleggingen en regelmatig te zien bij RTL-Z als beurscommentator. Nijkamp heeft twee commissariaten (een verzekerings- en een financieringsmaatschappij) en schrijft columns op beleggingsgebied voor diverse gedrukte en elektronische media.

facebook twitter

verkorte link:


top

wp-puzzle.com logo