DAX-systeem: van € 7.000 naar € 35.443

Zowel automatisch als door middel van SMS signalen

Klik hier voor meer informatie en resultaten


Aandelen met een hoog dividend zijn over het algemeen aandelen van bedrijven uit betrekkelijk defensieve sectoren en dat biedt beleggers enige houvast in deze onzekere tijden.

Houvast in onzekere tijden

Een oude favoriet. Een eerder advies stamt nog van 11 december 2008. De koers was toen € 14,99. Nu staat de ETF op € 18,86. Er zijn diverse redenen om deze ETF aan te bevelen als koopwaardig.

Ten eerste zijn de beurzen in de maand mei – mede agv de zorgen om Griekenland – wat weggezakt. Het inmiddels behoorlijk pessimistische sentiment biedt ruimte voor aankopen tegen lagere koersen. Het sentiment ondeer beleggers is terug gevallen naar het niveau van eind augustus 2010.  (Onderzoek Bespoke Investment Group). NB toen begon de rally op de beurzen waarbij de aandelenkoersen met zo’n 30 % stegen.

Ten tweede biedt deze ETF een uitgelezen kans gespreid te beleggen in 30 Europese aandelen van gerenommeerde bedrijven met een hoge dividend uitkering (momenteel 4,3 % uitkeringsrendement op deze belegging). Bedenk dat op de lange termijn tot maar liefst 90 % (!) van het totale rendement wordt bepaald door herbelegde dividenden. Niet zozeer de door veel beleggers nagestreefde koerswinst maar het uitgekeerde – en herbelegde dividend – bepaald op de lange termijn het rendement van beleggers.

Ten derde zijn aandelen met een hoog dividend over het algemeen aandelen van bedrijven uit betrekkelijk defensieve sectoren (telecom, nutsbedrijven, olie & gas) en dat biedt beleggers enige houvast in deze onzekere tijden.

Tip van de Week: koop iShares EURO Stoxx Select Dividend (IDVY)

De iShares staan dit jaar (exclusief het uitgekeerde dividend) op 3,5 % winst sinds 1 jan. Ter vergl. De AEX staat op een verlies van 1,5 %. In februari bereikte de koers een top van € 20 om daarna weg te zakken naar € 18 in maart. Recent zijn ze weer wat aan het opklimmen.

Belangrijkste posities: Banco Santander, France Telecom, Belgacom, Deutsche Telekom, Enel, KPN, Unibail-Rodamco, RWE, Snam Rete Gas en Energias.

Datum advies: 1 juni 2011
Koers: €  18,86
Actuele koers: klik hier
ISIN Code: IE00B0M62S72

Ondergetekende heeft zelf geen positie in deze belegging. Een enkele klant wel, maar klanten hebben wel posities in diverse individuele aandelen uit deze tracker. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan-willem Nijkamp
Vermogensbeheerder bij Fintessa Vermogensbeheer en trainer vastrentende waarden bij Mylette Groep

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing KLIK HIER

Artikel is geprint van De Kritische Belegger: http://www.dekritischebelegger.nl

URL(internetadres) naar het artikel: http://www.dekritischebelegger.nl/tips/tip-van-de-week/houvast-in-onzekere-tijden/

Gerelateerde artikelen:

Jan-willem Nijkamp

Jan-willem Nijkamp studeerde politicologie in Leiden en financiële-en beleggingsanalyse in Amsterdam. Voor zijn afstudeerscriptie ontving hij de Orange Fund Award. In 1996 werd hij bankier van het jaar. Hij is ruim 18 jaar werkzaam in de effectenbranche als beleggingsadviseur en vermogensbeheerder, zowel voor particuliere- als institutionele beleggers. Hij werkte voor Inmaxxa, Merrill Lynch, Banque Paribas en Petercam Bank. In het verleden was hij naast vermogensbeheerder ook docent beleggingen en regelmatig te zien bij RTL-Z als beurscommentator. Nijkamp heeft twee commissariaten (een verzekerings- en een financieringsmaatschappij) en schrijft columns op beleggingsgebied voor diverse gedrukte en elektronische media.

facebook twitter

verkorte link:


top

wp-puzzle.com logo