DAX-systeem: van € 7.000 naar € 35.443

Zowel automatisch als door middel van SMS signalen

Klik hier voor meer informatie en resultaten


Google insightGoogle insight

Google: goudhype in september 2012

Google Insights for Search kan een indicatie geven voor de eerstvolgende goudhype. In september van dit jaar is het volgens Google zover.

Dit weekend luisterde ik naar BNR Mediazaken waarin Google-directeur Joris Tinbergen vertelde over Google Insights for Search. Wat zijn de zoekwoorden waarop gezocht wordt en wat betekent dat voor een griepepidemie of voor de beurskoersen? Beurskoersen konden volgens Tinbergen echter niet voorspeld worden, de zoekactiviteit liet vooral de huidige trend zien.

Niettemin was ik nieuwsgierig naar de vraag of er soms een vertraging was tussen het intypen van de zoekwoorden en de beurskoersen. Als de zoekwoorden eerst komen, kan dat immers een top voorspellen. Helaas, dat bleek niet het geval, het viel keurig samen met grote bewegingen. Bij het onderzoeken van de zoekwoorden ‘Dow Jones’ vielen vooral de uitschieters in oktober 2008 en augustus 2011 op. Ik had al een vaag vermoeden, maar toen ik de data van de Dow Jones in dezelfde grafiek opnam kreeg ik de bevestiging dat crash-achtige bewegingen zorgen voor een verhoogde zoekactiviteit. Zie hier.

google-als-prognose-voor-volgende-goudhype_dow_jones

google-als-prognose-voor-volgende-goudhype_dow_jones

Vervolgens heb ik hetzelfde maar eens geprobeerd met de goudkoers:

google-als-prognose-voor-volgende-goudhype_goud

google-als-prognose-voor-volgende-goudhype_goud

Die grafiek was al een stuk interessanter aangezien we verhoogde zoekactiviteit zien op het moment dat we in de buurt van een (tijdelijke) top voor de goudprijs komen. Ook tijdens de crash van oktober 2008 zien we dat er extra veel op de zoekterm goud gezocht wordt.

Behalve dat er meer gezocht wordt op goud als de goudprijs een parabolische beweging laat zien en we dus een beetje moeten oppassen met goud kopen, viel verder niet zoveel te zeggen over de toekomst van de goudprijs. Totdat mijn oog viel op ‘Prognose’. Google doet nl. ook aan prognoses op basis van het verleden. De grafiek vermeldt: ‘Verwachte waarden zijn uitsluitend gebaseerd op de extrapolatie van eerdere waarden’. De bewegingen uit het verleden worden dus geëxtrapoleerd, ofwel doorgetrokken naar de toekomst. Wat me voorts opviel is dat deze prognose niet lang van tevoren vast staat, maar een dynamisch karakter heeft: de cijfers van de prognose van gisteren verschilden enigszins van de cijfers van vandaag.

Hoe Google precies tot die prognoses komt, is niet helemaal duidelijk. Hieronder staat de tekst die in de korte toelichting wordt gegeven.

Hoe werkt de prognosefunctie?

Google Insights for Search onderzoekt waarden uit het verleden voor de termen die u heeft opgegeven. Op basis van deze waarden extrapoleert het programma de toekomstige waarden en maakt zo een prognose van zoektrends voor die termen.

Dit prognosemodel houdt geen rekening met de context van de zoekterm, de categorie waartoe de term behoort of economische cycli die zich in een specifieke markt voordoen. Beschouw deze prognoses dan ook uitsluitend als schattingen en niet als exacte voorspellingen van toekomstige waarden.

De prognose tot en met februari 2013 ziet er als volgt uit:

google-als-prognose-voor-volgende-goudhype_goudprognose

google-als-prognose-voor-volgende-goudhype_goudprognose

Hierboven zagen we dat de zoekactiviteit op Google niet altijd gelijk loopt met de koersontwikkeling. Regelmatig wordt er minder op goud gezocht, terwijl de koers van goud niettemin stijgt. Zou dit wel een-op-een lopen, dan zouden we volgens bovenstaande grafiek in maart 2012 een top zien, in mei een bodem en daarna een grote piek in de zoektocht van de belegger in september 2012. Tot februari 2013 zou er, behoudens een opvering in november, per saldo minder gegoogeld worden op de zoekterm goud.

Overigens ga ik er dus vanuit dat de piek in Google gelijk staat aan een piek in de goudprijs. Zouden de beurzen in september 2012 instorten zoals in oktober 2008, dan is het ook denkbaar dat dát vooral de reden is voor de zoekpiek.

Het lijkt niettemin interessant om de prognose van Google nauwgezet te gaan volgen, want mocht dit min of meer uitkomen, dan hebben we er een nieuwe, interessante tool bij.

Elmer Hogervorst
http://weblog.goudtekoop.nl

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing KLIK HIER

Artikel is geprint van De Kritische Belegger: http://www.dekritischebelegger.nl

URL(internetadres) naar het artikel: http://www.dekritischebelegger.nl/technische-analyse/patroonherkenning/google-goudhype-in-september-2012/

Gerelateerde artikelen:

Elmer Hogervorst

Elmer Hogervorst is auteur, trader, adviseur, columnist, analist. Auteur van het boek Geld, goud en zilver, tezamen met Eric Mecking. Trader op de Forex. Adviseur van vermogende particulieren met vraagstukken op het bescherming van hun vermogen. Columnist en analist op diverse financiële websites

facebook twitter

verkorte link:


top

Reacties (6 reacties)

Toon: Nieuwste | Oudste

 1. Addy says:

  Socionomics geeft aan dat het sentiment zich snel vertaalt in de beurskoersen. Recent hoorde ik in een interview met Prechter dat het er op lijkt dat berichten op Twitter korte tijd voor een draai op de beurs een wijziging in sentiment aangeven. Ken je deze claim?

 2. Elmer HogervorstElmer Hogervorst says:

  @Addy Ja ik ken het gegeven. De partij die dat ontdekt heeft geeft – uiteraard – niet veel openheid van zaken. Tijdens het laatste grote Socionomics-congres in 2011 in de VS trad deze persoon op als een van de keynote speakers. Veel meer details ken ik niet.

 3. Addy says:

  Ik moet in dit verband denken aan een ander gebied waarover je publiceert: de tides. Als de stemming eerst op Twitter zijn invloed toont en pas later (hoe lang?) op de beurs, dan zou de werking van de getijden pas na enige tijd (dagen?) te merken zijn op de beurs.
  Er is trouwens ook een satelliet (GOCE) die de zwaartekracht op aarde in beeld kan brengen. Heeft die je interesse?

  • Elmer Hogervorst says:

   Ja absoluut. Als je me aan data kunt helpen….graag!

   Ik denk overigens dat sentiment en de tides hand in hand gaan. Dus gelijk.

 4. Addy says:

  Helaas bedoelde ik het niet al aanbod, want ik haal mijn nieuws ook gewoon van het net. De satelliet van van ESA: http://www.esa.int/SPECIALS/GOCE/SEM1AK6UPLG_0.html
  Ik weet niet direct waar je details van de metingen vinden kunt.

  • Elmer HogervorstElmer Hogervorst says:

   OK dank Addy. Ik heb bij de North Atlantic Organization ook al eens navraag gedaan maar daar was erg moeilijk of alleen tegen enorme fees aan te komen. Misschien is het hier anders. Dank je wel.

wp-puzzle.com logo