Uw spaargeld verdient meer!

Ondanks de gestegen spaarrente moet de vlijtige spaarder er nog altijd op inleveren. Gelukkig zijn er op de beurs goede alternatieven, die bij beperkte risico’s een beter rendement opleveren.

Wie spaart is tegenwoordig een dief van zijn eigen portemonnee. Want de spaarrente mag dan de afgelopen tijd weer wat zijn opgelopen, dat geldt ook voor de inflatie. En u weet: inflatie tast de waarde van uw spaargeld aan. In mei lag de inflatie op 2,3%.

De hoogste rente op een spaarrekening zonder voorwaarden ligt momenteel op 2,75%, zodat de inflatie nog net wordt gecompenseerd. Maar laten we de belastingheffing niet vergeten. Na aftrek van de vermogensrendementsheffing van 1,2% teert u in feite in op uw spaargeld in plaats van het verder te laten groeien. En dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn van de spaarder.

Defensieve obligatieportefeuille

Ik hoor particulieren dan ook regelmatig klagen over de lage spaarrente. Met alternatieven zijn zij echter vaak niet bekend. Banken zullen hun spaarders ook niet zo snel wijzen op een obligatiefonds, omdat zij lekker verdienen aan spaarrekeningen. Dat is jammer, want een defensieve obligatieportefeuille kan wel degelijk een goed alternatief zijn voor een spaarrekening of spaardeposito.

Toegegeven, het klimaat voor obligaties is momenteel niet zo aantrekkelijk vanwege de stijgende rente en hoge staatsschulden van veel landen. Vooral koersen van langlopende obligaties komen onder druk bij een stijgende rente. Toch kan ook onder de huidige omstandigheden een rendement worden behaald dat de spaarrente ruimschoots overtreft.

Beleggers die op zeker willen spelen kiezen voor staatspapier met een AAA rating, zoals de Duitse 10-jaars lening die momenteel een rendement biedt van iets meer dan 3%. Het rendement op vergelijkbaar Nederlands staatspapier ligt thans 32 basispunten hoger. De kans dat de Duitse of Nederlandse overheid haar schulden niet afbetaalt is bijzonder klein, maar het rendement houdt natuurlijk niet over.

Bedrijfsobligaties geven nu meer waar voor je geld. Zo leveren bedrijfsleningen van de hoogste kwaliteit in de eurozone momenteel een extra rentevergoeding ten opzichte van staatsleningen op van 111 basispunten. Bij leningen van iets mindere maar nog altijd goede kwaliteit (risicoklasse A) is dat 179 basispunten.

Hoger rendement met ‘high yield’

Een rendement van circa 4,8% is al een stuk beter dan de gemiddelde spaarrekening. Maar het wordt nog interessanter wanneer we ook bedrijfsobligaties overwegen met een lagere kredietkwaliteit (‘high yield’). Deze leningen uitgegeven in de eurozone leveren momenteel een effectief rendement op van circa 6,9%. Voor wie dat nog niet genoeg is, kan denken aan obligaties uit opkomende landen in lokale valuta, een categorie die over de afgelopen zeven jaar een bijzonder fraai rendement boekte van gemiddeld 12,5% per jaar en momenteel een effectief rendement biedt van circa 7,7%. Deze categorie is nu populair vanwege de goede fiscale positie en de uitstekende groeivooruitzichten van opkomende landen.

Vanzelfsprekend zijn high yield obligaties niet van risico’s ontbloot, maar daar worden beleggers ruimschoots voor beloond. Uit het verleden blijkt ook dat het extra rendement ruim voldoende is om verliezen te compenseren. Om de risico’s te verlagen doen beleggers er wel goed aan om een brede spreiding aan te brengen. Dit kan bijvoorbeeld via beleggingsfondsen, zij het dat de hoge kosten vooral bij obligaties het rendement relatief zwaar drukken. Trackers zijn dan een betere keus, zeker nu het aanbod snel groeit.

Obligatietrackers bieden zowel defensieve als offensieve obligatiebeleggers volop mogelijkheden. Via trackers op staatsobligaties met verschillende looptijden kan bijvoorbeeld eenvoudig worden ingespeeld op een stijging of daling van de rente. Daardoor is een actief beleid gericht op het behalen van hoge koerswinsten mogelijk. Een goede vermogensbeheerder zal een obligatieportefeuille echter zodanig inrichten dat deze aansluit bij de wensen en doelstellingen van de klant.

Jochem Baalmann
Beleggingsadviseur
www.indexus.nl

1 gedachte over “Uw spaargeld verdient meer!”

  1. Hoe kan je nou in obligaties gaan beleggen als de rente zo laag is en met goed fatsoen maar 1 kant op kan?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.