DAX-systeem: van € 7.000 naar € 35.443

Zowel automatisch als door middel van SMS signalen

Klik hier voor meer informatie en resultaten


In de aanloop naar Sinterklaas is het misschien wel aardig om de vrijgevige belegger eens in ‘het zonnetje’ te zetten. Honderdduizenden beleggers geven hun banken en effectenhuizen jaarlijks vele honderden miljoenen cadeau.

Beleggers spelen voor Sinterklaas

In de aanloop naar Sinterklaas is het misschien wel aardig om de vrijgevige belegger eens in ‘het zonnetje’ te zetten. Honderdduizenden beleggers geven hun banken en effectenhuizen jaarlijks vele honderden miljoenen cadeau.

‘Cadeau’ omdat er geen enkele prestatie tegenover staat. Het ligt zelfs nog een slag scherper, er staat zelfs een wanprestatie tegenover. Alweer 2,5 jaar analyseer ik, samen met mijn compagnon, menig beleggingsfonds. Het is onvoorstelbaar hoe slecht een gemiddeld obligatiefonds presteert en hoeveel miljarden euro’s in dit type fondsen door beleggers geïnvesteerd wordt.

Bent u zo’n belegger? Nou, de kans daarop is heel erg groot; krabt u zich maar eens achter de oren en houdt u tegelijkertijd vast. Als u een gemiddelde belegger bent dan heeft u al snel 50% in obligaties belegd. Zeker 85% van de beleggers in Nederland kiest dan voor diverse, uiteraard door de bank geadviseerde, obligatiefondsen. Bij de Rabobank wordt u vooral de bedroevend slecht presterende Robeco fondsen geadviseerd, bij de ING Bank hun eigen fondsen, bij Fortis Bank idem dito en bij ABN AMRO Bank door ons nog nader te onderzoeken ‘bevriende’ fondsen, omdat zij sinds de overname door het bankentrio nagenoeg alle beleggingsfondsen zijn kwijtgeraakt.

Onderstaand treft u een willekeurige greep aan van de meest bekende obligatiefondsen in Nederland, hoeveel u er voor betaald hebt, welk rendement u vanaf 2002, op basis van de omvang van het desbetreffende fonds, gemist heeft bij een inleg van € 50.000,-. Ik ben ervan overtuigt dat iedereen die dit artikel gelezen en begrepen heeft, nooit meer één euro in een obligatiefonds zal beleggen. Geef u dan uw cadeautjes aan een goed doel, dan komt het tenminste nog op een nuttige en ideële plek terecht.

FondsnaamKosten sinds 2002Gemist rendementGemist rendement bij inleg € 50.000,-
Rorento13,2%25,82%€ 12.908
Robeco Euro Credit Bond9,95%19,22%€ 9.612
Robeco Divirente12,0%23,68%€ 11.838
Robeco € Obligatie Dividend 12,8%12,61%€ 6.307
ING € Credit Obligatiefonds9,72%17,01%€ 8.506
ING Hoog Dividend Obligatie18,0%54,96%€ 27.480
ING First Class Obligatie7,40%2,15%€ 1.075
ING Global Obligatiefonds13,36%15,08%€ 7.538
Fortis Euro Fonds12,48%16,91%€ 8.453
Fortis Bond Corporate Euro14,24%25,85%€ 12.924
Fortis Bond MT Euro Classic 12,56%21,48%€ 10.740
Fortis Euro Obligatiefonds13,6%9,68%€ 4.841
Fortis L Bond Europe Plus14,16%21,83%€ 10.915
Fortis L Bond World Classic13,68%10,39%€ 5.197
AAB MM World Bonds7,80%9,9%€ 4.951

Peter van der Slikke
Vermogensadviseur bij TOP Capital
www.topcapital.nl

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing KLIK HIER

Artikel is geprint van De Kritische Belegger: http://www.dekritischebelegger.nl

URL(internetadres) naar het artikel: http://www.dekritischebelegger.nl/obligaties/beleggers-spelen-voor-sinterklaas/

Gerelateerde artikelen:

Peter van der Slikke

Peter van der Slikke is partner bij TOP Capital Vermogensadvies. Peter heeft Personeelswerk en Bedrijfskunde gestudeerd en diverse functies in de gezondheidszorg, het bedrijfsleven en het vrijwilligerswerk vervuld. Peter was van 1980 tot 2007 in verschillende functies op de zakelijke en particuliere markt werkzaam binnen ABN AMRO Bank, de laatste 13 jaar in de functies van Senior Private Banker, Senior Beleggingsadviseur en als Commercieel Directeur. Hij heeft tussentijds ruim 1,5 jaar gewerkt als directeur Private Banking Amsterdam bij van Lanschot Bankiers.

facebook twitter

verkorte link:


top

Reacties (6 reacties)

Toon: Nieuwste | Oudste

 1. Peter van 't Zelfde says:

  Spijtig om te lezen hoe slecht u geinformeerd ben over de beleggingsfondsen van de banken. Uw visie / mening is mi behoorlijk gedateerd. Tijd om opnieuw research te doen heer Van der Slikke

 2. Peter van der SlikkePeter van der Slikke says:

  Geachte heer Van ‘t Zelfde, Wat jammer dat u zich zo algemeen uitlaat. Hier kan niemand wat mee! Het is heel simpel. Wij zijn zeer actueel en kunnen alles staven. Wij beschikken van alle fondsen over de bijsluiters, brochures, prospectussen, factsheets en relevante data uit Morningstar en Bloomberg. Als u even de moeite neemt, dan kunt u heel makkelijk in Morningstar een belangrijk deel van de cijfers controleren en beoordelen. Mijn research is up-to-date en ik kan u verzekeren er komt nog veel meer. Voor verreweg de meeste beleggingsfondsen geldt het adagium “inpakken en wegwezen”, want ze bakken er helemaal niks van. Toch bedankt voor uw reactie. Peter van der Slikke

 3. Peter van der SlikkePeter van der Slikke says:

  Geachte heer Van ‘t Zelfde, Ik zag dat u bij de ING Bank werkt. Ik kan u de link toesturen van de internetsite met de informatie van de ING Bank zelf. Dan kunt u aan de hand van de ING Bank bijsluiters de bedroevend slechte prestaties, zoals deze door de ING Bank zelf gepubliceerd zijn, zelf aflezen. U zult dan vast ook schrikken van de kosten die daarbij genoemd worden. ING Bank geeft daarbij zelf aan, dat zij niet alle kosten opgesomd hebben. U kunt dan ook lezen dat deze fondsen met optieconstructies en termijnaffaires (zeg maar derivaten) werken en dat mede daardoor de gehele inleg van de beleggers kan worden verspeeld. Bij sommige ING Obligatiefondsen is er in 2008 sprake geweest van dalingen van 25% tot ruim 50%! U zult het mij toch niet kwalijk nemen dat ik beleggers hierop wijs en misschien wel hiervoor waarschuw? Peter van der Slikke

 4. keo says:

  Bedankt voor deze analyse & waarschuwingen ! Het is duidelijk, alleen de banken worden er beter van…

 5. Jan says:

  Wie heeft er belang bij om dit soort producten in de markt te zetten? De uitgevende instantie of de afnemer? Beiden hebben een winstoogmerk. De eerste vermindert daarbij de risico’s door ze aan de tweede te verkopen. Het is niet verboden om zelf na te denken.

 6. Albert de Sukkel says:

  Tja, zit ik al bijna 20 jaar met mijn Cumulent.
  Precies die 4 RobecoGroep-fondsen hebben in de “mix” gezeten.
  Ik ben ongeveer drie jaar geleden overgegaan op variabele rente. Over de voorgaande 16 jaar berekende ik een rendement van 3,2 %; we zijn er in 1993 mee begonnen. Jaja, lekker belastingvrij, maar mijn belastingwinst ligt nu in Rotterdam, ja, dat hoop ik maar.
  Gouden bergen zijn ons in de begin negentiger jaren beloofd. De beloftes blijken loos te zijn.
  Kijk nu eens naar de banken om ons heen: De hoogmoed komt ten val……. ze struikelen over de laatste restje arrogantie.

wp-puzzle.com logo