DAX-systeem: van € 7.000 naar € 34.951

Zowel automatisch als door middel van SMS signalen

Klik hier voor meer informatie en resultaten


De stresstest van afgelopen vrijdag zorgde opnieuw voor onrust op de financiële markten. Door deze onrust bereikte de goudprijs alweer een nieuwe recordhoogte.

Inspelen op herstel Zilver

De stresstest van afgelopen vrijdag zorgde opnieuw voor onrust op de financiële markten. Door deze onrust bereikte de goudprijs alweer een nieuwe recordhoogte. Naast de goudprijs weet ook de zilverprijs alweer de weg omhoog te vinden. Uit een eerder artikel van mij blijkt dat zilver ondergewaardeerd is ten opzichte van goud. Zeker nadat afgelopen maand de zilverprijs nog onder druk stond vanwege de verhoging van de margin verplichtingen voor handelaren.

Door de hoge spotprijs van zilver is de productie weer rendabel. De vraag naar zilver is dan flink toegenomen door zowel institutionele als particuliere beleggers. Het aanbod is verre van toereikend en dat is goed nieuws voor een ieder die zilver produceert.

Een van de bedrijven die zilver produceert is het Canadese First Majestic Silver. Deze top mid tier zilverproducent richt zich naast de productie (jaarproductie 5 miljoen – 15 miljoen oz Ag) ook op de acquisitie, exploratie en de ontwikkeling van edelmetaaldeposito’s.

Het bedrijf bezit en exploreert sinds 2004 een drietal zilvermijnen in het noorden en het midden van Mexico. Naast het feit dat Mexico bekend staat om haar gigantische hoeveelheid aan goud en zilverdeposito’s heeft het land ook nog een strategische ligging en een moderne infrastructuur op het gebied van communicatie en transport. Mexico is politiek en financieel stabiel en heeft vrije handelsverdragen met grote economieën zoals Amerika, Europa en Canada.

Ondanks dat First Majestic net buiten de top 20 van grote zilverproducenten valt, werken er 1.800 medewerkers die samen in 2010 goed waren voor een omzet van USD 132 miljoen. Dit is een verbetering met maar liefst 85% ten opzichte van de recordomzet in 2009.

Het succes van de goede resultaten valt te danken aan het managementteam dat bestaat uit corporate finance experts, technici en mijnbouwingenieurs. Een bijkomend voordeel is dat alle teamleden de Mexicaanse nationaliteit bezitten en samen meer dan 600 jaar aan ervaring in de mijnbouwindustrie hebben.

Het management team van First Majestic is naast de winstgevende acquisities en het goed financieel beleid ook zeer innovatief op nieuwe markten. Zo weet het management door een e-comm store te openen in te spelen op de stijgende vraag in tastbaar zilver. Hierbij biedt First Majestic haar zilverproductie in zilveren munten en staven met een .999 zuiverheidgraad aan.

Omdat men nooit enkel en alleen zilver uit de grond haalt geven zilverproducenten hun productie vaak weer met ounces silver equivalent. Dit betekent dat de waarde van het overige gewonnen (edel)metaal (bv. goud,lood, zink,koper..etc) wordt verrekend met de spot price van zilver, teneinde de gehele productie als silver equivalent te kunnen noteren. De omzet van First Majestic bestaat voor 97% uit de productie en de verkoop van puur zilver. Slechts 3% (lood en zink) van de opbrengst dat bij de productie uit de grond wordt gehaald moet worden verrekend. Op deze wijze weet men de productiekosten laag te houden en dit leidt weer tot een toename van de cashflow. First Majestic staat dan ook bekend als ’s werelds purest silver producer.

Vele tientallen miljoenen dollars zijn echter weer geïnvesteerd in upgrades van bestaande faciliteiten evenals exploratie onderzoek naar nieuwe zilveraders. Zo zijn in twee van de drie bestaande mijnen onlangs nieuwe cyanidation mills in gebruik genomen. Naast de verhoogde productie is het gebruik van cyanide een meer doeltreffende en kostefficiënte wijze om zilver uit de steen te ontrekken met bovendien een hogere zuiverheidsgraad van het eindproduct. Het resultaat is een verhoogde productiecapaciteit en –efficiëntie. Dit heeft afgelopen kwartaal voor een recordomzet gezorgd. Voor dit jaar wordt een productie van 8 miljoen oz Ag (eqv.) verwacht. Daarnaast is er een nieuwe mijn in ontwikkeling welke hoogstwaarschijnlijk in 2012 in gebruik wordt genomen. Voor 2012 wordt dan ook een productie verwacht die groter is dan 10 miljoen oz Ag (eqv.).

Productions Details Table:

Productie First Majestic

Productie First Majestic

Source: website First Majestic

Maar naast bovenstaande investeringen, investeert het bedrijf ook in Corporate Responsibility. Zo kreeg het bedrijf voor het derde achtereenvolgende jaar de onderscheiding Soscially Responsability Company uitgereikt. Dit vanwege de activiteiten die het bedrijf initieert om de lokale leefomstandigheden rond hun mijnbouwprojecten te verbeteren door bijvoorbeeld scholen en ziekenhuizen te bouwen, maar ook het helpen bij herstelwerkzaamheden van wegen en huizen en het leveren van schoondrinkwater vormen onderdeel hiervan.

Auteur heeft privé geen positie in het genoemde aandeel. Klanten hebben wel een positie in dit fonds. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Maurice Essers
Lunar Vermogensbeheer

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing KLIK HIER

Artikel is geprint van De Kritische Belegger: http://www.dekritischebelegger.nl

URL(internetadres) naar het artikel: http://www.dekritischebelegger.nl/grondstoffen/zilver/inspelen-op-herstel-zilver/

Gerelateerde artikelen:

Maurice Essers

drs Maurice Essers heeft Bancaire ervaring opgedaan bij effectendienstverlener Orbay (Rabobank/KBC bank). Na de HEAO bedrijfseconomie afgestudeerd aan de Universiteit van Tilburg als drs/MSc of Science met een specialisatie naar Beleggingstheorie/Investment Analysis. Ingeschreven bij en gecertificeerd door het DSI als vermogensbeheerder. Hij is sinds oktober 2007 werkzaam bij Dohmen & Otten Vermogensbeheer/Lunar Vermogensbeheer. Op de website www.warrenbuffettebook.com kunt u het gratis e-book downloaden over de kredietcrisis en de kansen met value beleggen.

facebook twitter

verkorte link:


top

Reacties (5 reacties)

Toon: Nieuwste | Oudste

 1. Peter Nieuwenhuis says:

  Mogelijk een keigoed idee. Koers echter vandaag 4,5% naar beneden.

 2. Wim says:

  Dat iedereen goud in zit te slaan snap ik wel maar een gedeelte zilver is ook niet verkeerd gedacht. Vorige week had ik van beide wat gekocht bij [reactie bewerkt door redactie] waar ze topservice geven. Zelden nog terug te vinden in Nederland. Gewoon een beetje zilver kopen kan nooit kwaad.

 3. Maurice EssersMaurice says:

  Gisteren was de koers alweer 4,5% hoger;-)
  De koersen van goud en zilvermijnen zijn zeer volatiel.
  Op moment van de verhoging van de margin verplichtingen voor handelaren gingen de koersen van goud en zilvermijnen hard omlaag.
  Sindsdien hebben deze aandelen de weg weer omhoog weten te vinden. Op lange termijn kunnen de koersen nog behoorlijk stijgen. Spreiding is zoals Wim ook al aangeeft ontzettend belangrijk en derhalve is het raadzaam om kleine posities aan te houden.

 4. Alex says:

  Vrijwel iedere financiële adviseur zal u nooit aanraden in fysiek goud en zilver te beleggen. Terwijl goud en zilver juist de laatste 10 jaar het beste rendement van alle beleggingsproducten heeft geboden. De reden hiervoor is eenvoudig: een adviseur verdient hier maar weinig aan en eigen belang gaat altijd voor.Daarbij komt dat een financiële adviseur vaak een persoon in loondienst is,niks mis mee maar ik heb liever advies van iemand die financieel onafhankelijk is.

wp-puzzle.com logo