Volg de Baltic Dry index!

In mijn vorige artikel kwam het opmerkelijke herstel van de Baltic Dry index ter sprake. Het feit dat deze wereldwijde graadmeter voor scheepvaarttarieven door blijft stijgen is een reden om daar nog eens verder op door te gaan. Waar ik de vorige keer nog sprak van een herstel van 125 % sinds de bodem van december is dat inmiddels opgelopen tot bijna 200 %! Terwijl ik toen nog sprak van koersstijgingen van toonaangevende mijnbouwers als BHP Billiton en Rio Tinto met ruim 70 % sinds de bodem van november zijn deze fondsen inmiddels gestegen met respectievelijk 82 % en 96 %. Terwijl de MSCI-Wereldindex sinds begin dit jaar nog rode cijfers schrijft zijn ’s werelds belangrijkste mijnbouwers reeds met ruim 14 % gestegen. De mijnbouwsector is daarmee de best renderende sector.

Wat houdt om te beginnen deze Baltic Dry index precies in? De Baltic Exchange is een wereldwijde marktplaats voor scheepstransport. De Baltic Exchange publiceert de dagelijks tot stand gekomen scheepvaarttarieven in de Baltic Dry index. Deze prijs wordt bepaald door de tarieven die eindgebruikers moeten betalen om de grondstoffen te laten verschepen. Er kan niet op deze index worden gespeculeerd. Alleen de scheepsvervoerders en aanbieders van grondstoffen mogen handelen op deze beurs. De Baltic Dry index is een van de meest zuivere voorspellende indicatoren van de wereldeconomie. In tegenstelling tot andere indicatoren als consumentenbestedingen en de inkoopmanagers index kijkt deze index niet terug maar geeft juist een verwachting van de toekomst weer. Zo werd de spectaculaire terugval van de wereldeconomie door deze index goed voorzien. De index daalde vorig jaar immers met niet minder dan 94 %. Als indicator voor een nakend herstel kan deze index eveneens erg behulpzaam zijn.

De sleutel tot het genoemde herstel ligt in China. Marius Kloppers, chief executive officer van BHP Billiton – ’s werelds grootste mijnbouwer – verwoordde het aldus: “de Chinese staalproducenten komen terug naar de markt en zijn aan het kopen”. Ook Lakshmi Mittal – topman van Arcelor Mittal – ziet tekenen van herstel op de staalmarkt. Het herstel op de grondstoffenmarkt kan een tijdelijke opleving zijn maar duidt wellicht op meer. Wanneer het ontstaan van de huidige crisis ter sprake kwam werd de afgelopen maanden steeds de beschuldigende vinger richting het bankwezen uitgestoken. De banken zouden in hun niets ontziende jacht op steeds hogere winsten veel te veel krediet hebben verstrekt en de wereld hebben opgezadeld met een loodzware schuldenlast. De grootschalige sanering van deze schuldenlast die wereldwijd nu plaatsvindt zou de oorzaak zijn van de huidige crisis. Misschien.

Het zou echter wel eens zo kunnen zijn dat de banken niet zozeer te veel krediet hebben verstrekt maar hun kredietverlening hebben gericht op de verkeerde sectoren van de economie. De opkomende economieën creëerden enorme spaaroverschotten die via de banken werden doorgesluisd naar met name westers vastgoed. Vastgoed werd immers gezien als een goudgerande investering. Met exploderende huizenmarkten als gevolg. En dat terwijl andere sectoren als bijvoorbeeld de mijnbouw zaten te springen om meer investeringsgelden. Maar grondstoffen gelden in tegenstelling tot vastgoed als grillig en zeker niet veilig. Het leidde uiteindelijk tot een crisis op diverse huizenmarkten met grote problemen bij de hypotheekverstrekkende banken tot gevolg. Zou het niet veel beter geweest zijn wanneer de banken hun rol als intermediair in het financiële systeem anders hadden vervuld door het geld daar heen te sluizen waar het op lange termijn het meest rendeert? Naar mijnen en olievelden.

Omdat er de afgelopen decennia te weinig in nieuwe mijnen en olievelden is geïnvesteerd zal dat uiteindelijk opnieuw gaan leiden tot een krappe markt zodra de wereldeconomie weer een beetje gaat herstellen. De forse prijsdaling van olie en metalen hebben het proces van onderinvesteringen alleen maar verder versterkt. Over enige tijd zal blijken dat de jaren geleden ingezette grondstoffencyclus nog niet over is maar slechts bezig aan een tijdelijke pauze. De lagere grondstoffenprijzen en de krappe kredietmarkt verhinderen nieuwe investeringen in mijnen en olievelden. De vraag naar grondstoffen zal echter vroeg of laat weer aantrekken met stijgende prijzen tot gevolg. De Baltic Dry index is een volatiele index en na de desastreuze daling van het afgelopen jaar is dit snelle herstel niet uitzonderlijk. Maar een voortgaand herstel dient nauwlettend gevolgd te worden. De Baltic Dry index (klik hier voor actuele koers) heeft meer voorspellende waarde dan de vele zelfbenoemde economische deskundigen of andere indicatoren.

Jan-willem Nijkamp
Werkzaam voor Inmaxxa Vermogensbeheer

Gratis e-mail alert: Met deze service blijft u op de hoogte van de ontwikkelingen!

U kunt de categorie(en) (Aandelen,Obligaties, Grondstoffen etc.) selecteren waarvoor u de nieuws alerts wilt ontvangen. Klik hier om u aan te melden.

1 gedachte over “Volg de Baltic Dry index!”

  1. Met zulke groeicijfers als die van BRIC of emerging market landen moet niemand verbaasd zijn van een grotere vraag naar grondstoffen en alzo een hogere prijs. We hebben een serieuze dip gekend doorheen het zwaartepunt van de financiële crisis, maar 2009 bracht heel wat herstel van de grondstoffenmarkt met zich mee en de toekomst is reeds ingekleurd door de grote vraag uit het Oosten. Zal 2010 het vervolg breien aan de commodity super cycle? http://www.commoditypress.com/2010/01/11/continuing-the-commodity-super-cycle/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.