Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Drill baby drill!

Met de leuze “Drill, Baby Drill” werd Sarah Palin, running mate van voormalig presidentskandidaat McCain, tijdens haar toespraken toegezongen vanuit het publiek. Zij was een groot voorstander om naar olie te gaan boren in haar eigen staat Alaska.

In de olie-verslaafde V.S. een hot issue. Het internationaal meer gezaghebbende Internationaal Energie Agentschap gooide deze week op zijn beurt ook wat olie op het vuur met de mededeling dat vanaf 2010 vraag en aanbod steeds meer uit elkaar zullen gaan lopen bij ongewijzigde omstandigheden.

De olieprijs bereikte begin juli een piek van $ 147 per vat en was daarmee een van de aanjagers van de recessie waar de wereldeconomie inmiddels in terecht is gekomen. Spectaculairder dan de koersval op de aandelenbeurzen was echter de meltdown op de oliemarkt: de prijs van een vat Brent deed gisteren nog maar $ 53, een daling van 64 % in een tijdbestek van slechts 4 maanden! Een ramp voor hen die zwaar in oliegerelateerde beleggingen zijn belegd. De olieprijs is sinds de jaarwisseling met 44 % gedaald en ook in euro’s gemeten bedraagt de val nog altijd ruim 34 %. Hoewel deze enorme prijsdaling op korte termijn gunstig is voor de wereldeconomie wordt voor de verdere toekomst het fundament gelegd voor een veel hogere prijs per vat.

In oktober zijn de autoverkopen in de VS met 32 % gedaald. Mede hierdoor is de consumptie van olie in de VS met zo’n 2 miljoen vaten per dag gedaald. Ook vanuit de olieslurpende emerging markets als India en China is de vraag naar olie enorm afgenomen. Het is zelfs niet uitgesloten dat de totale wereldwijde vraag naar olie voor het eerst sinds de recessie van begin jaren ’90 zal afnemen. De grote westerse oliemaatschappijen produceren al jaren steeds minder olie door de afnemende opbrengsten van bestaande olievelden en de enorme moeite bij de exploratie van nieuwe velden. Vooral de olieproductie in de westerse wereld neemt zienderogen af. Het gevolg van deze ontwikkelingen is een voortgaande verschuiving van de olieproductie naar niet-westerse economieën met alle gevolgen van dien. Volgens het IEA zal de toekomstige beslissingsmacht over de olieprijs steeds meer buiten de westerse wereld komen te liggen en daarmee uiteraard ook de er mee samenhangende politieke macht daar olie nog altijd het voornaamste productiemiddel op deze aarde is.

De huidige prijsval van olie heeft ook tot gevolg dat investeringen in nieuwe olievelden steeds meer stil komen te liggen of worden uitgesteld. Volgens de directie van Total liggen de productiekosten van een vat olie uit de teerzanden in Canada op zo’n $ 90 per vat. Bij de huidige prijs is het voor olieconcerns niet interessant grootschalige investeringen te doen. Bovendien zijn als gevolg van de kredietcrisis de productiekosten aanmerkelijk toegenomen volgens een rapport van Merrill Lynch. De verwachting is dat de hogere financieringskosten de productiekosten van een vat olie uit de teerzanden zal opstuwen naar $ 150 per vat.

En hier ligt meteen de oorzaak voor toekomstige olietekorten. Door de huidige recessie is de vraag ingezakt waardoor de afnemende vraag en afnemend aanbod elkaar nog redelijk in evenwicht houden. Wanneer over enige tijd de economie weer aantrekt en de vraag naar olie weer gaat stijgen zal blijken dat er aan de aanbodzijde gierende tekorten gaan ontstaan. Met alle gevolgen voor de olieprijs op de lange termijn van dien. Volgens de olieminister van de Verenigde Arabische Emiraten is “the age of easy oil gone forever”. De olienood zal zo hoog worden dat uiteindelijk ook Alaska er aan zal moeten gaan geloven. Lange termijnbeleggers kunnen tegen de huidige lage koersen hun oliegerelateerde beleggingen alvast gaan opschroeven in hun portefeuille.

Jan-willem Nijkamp

Inmaxxa Vermogensbeheer

Jan-willem Nijkamp is Senior Vermogensbeheerder bij de onafhankelijke vermogensbeheerder Inmaxxa (www.inmaxxa.nl). Hij begeleidt vermogende particulieren en instituten.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *