Grondstoffen: het overwegen waard

Als er een beleggingscategorie lastig is, dan is de assetklasse grondstoffen wel. Het begint al met de samenstelling; nogal divers en qua beweging regelmatig onderling contrair. Daarnaast heeft de afgelopen 30jaar de grondstoffenmarkt geen eenduidig beeld laten zien; zijwaarts tussen 1978 en 1999, sterk stijgend in de periode 1999-2008 om vanaf 2008 tot 2016 aanzienlijk te dalen. Grondstoffen-trackers, de zogenaamde mandjes, zijn gebaseerd op futures, hetgeen er toe leidt dat vanwege het periodiek doorrollen van deze futures de rendementen aanzienlijk lager liggen dan de onderliggende indices. En dan is er ook het probleem welke index te nemen. De ene index bestaat voor 70% uit olie en gas, bij de andere is dat percentage slechts 30.

Ik kies voor mijn verhaal vandaag voor de Bloomberg Commodity Index vanwege een op het oog evenwichtige samenstelling (31% energie, 31% agricultuur, 17% industriële metalen, 15% edelmetalen en 6% vee) en de wat grotere weging van metalen.

1978-2017

Indien naar het koersverloop van de brede grondstoffenindex gekeken wordt, valt behalve enorme stijgingen en dalingen in de periode 2001-2016 op dat er na bijna 40jaar nauwelijks rendement is gerealiseerd. Het is dus zeker geen goede lange termijn belegging. Wel een beleggingscategorie om in te “traden”. Volatiel zijn grondstoffen absoluut. Daarnaast laat de grafiek zien, dat deze index 5 keer in de geschiedenis een dieptepunt kende in de zone 73-80. De laatste keer was afgelopen jaar, namelijk een koers van 76 (op slotbasis). De eerste vier maal herstelde de grondstoffenmarkt naar niveaus tussen de 90en 110. Ook nu in 2017 vertoont de grondstoffen index signalen van bodemvorming. De huidige koers staat op 85 punten.

Argumenten waarom grondstoffen kunnen stijgen

Een aantal agrarische grondstoffen lijken in de afgelopen jaren te ver afgestraft te zijn, zoals koffie en cacao. Tegenvallende koffieproductie en mogelijke cacaoproductieverlagingen in Ghana en Ivoorkust zorgen voor prijsverbeteringen. Industriële metalen zijn dit jaar reeds 7% opgelopen en hebben meer opwaarts potentieel vanwege tekorten onder andere door grotere Chinese importen. Bovendien is de wereldwijde economische opleving een behoorlijke basis voor een sterkere vraag naar industriële metalen. Toenemende internationale politieke spanningen zorgen voor een toegenomen belangstelling voor edelmetalen, voornamelijk goud. Daarnaast zou een oplopende rente tot inflatiezorgen kunnen leiden waardoor er nog meer goud en wellicht ook zilver gekocht wordt.

Trading kans
Grondstoffen zijn geen lange termijn belegging, dat is wel gebleken. Ook dient de belegger te beseffen, dat rendementen in grondstoffen-trackers iets lager zullen liggen dan de onderliggende indices vanwege de eerder genoemde doorrol effecten. Maar na de waarschijnlijk overdreven dalingen in de afgelopen jaren, ligt er voor de vijfde keer in de afgelopen 40 jaar een bodem met herstelpotentieel. Ook gezien de lage correlatie mat andere asset categorieën zou ik zeggen: het overwegen waard!

Auteur: Michael Broeders

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.