Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Vertrouwen in Goud

Het is haast een traditie geworden, maar aan het begin van elk nieuw jaar is er een beleggingsklasse, waarvoor beleggers een meer dan gemiddelde belangstelling hebben. Dit jaar gaat het evenals in de eerste weken van 2014 om goud. De prijs van het gele goedje is in de eerste weken van het nieuwe jaar zelfs heel even door de grens van $ 1300 per troy ounce gebroken. Dat prijsniveau is in sinds het midden van 2014 niet meer gezien.

De achterliggende oorzaak is duidelijk. Zoals altijd vervult ook nu goud de rol van safe haven. Er is groeiende twijfel over het vermogen van centrale bankiers om de groei te stimuleren en om de deflatie voor te zijn. Mocht de Fed de komende maanden of kwartalen ervan af zien om toch de rente te verhogen, dan kan die twijfel onder beleggers alleen maar groeien.

De onzekerheid bij beleggers komt ook tot uitdrukking in het paradoxale verschijnsel, dat zowel goud als de dollar in waarde stijgen. Onder normale omstandigheden immers drukt een duurdere dollar de prijs van goud omlaag. Nu gebeurt dat niet en dat kan op een samenvallen van verschillende angsten wijzen. Beleggers zijn bang voor deflatie, maar ze zijn ook bang dat de problemen in Europa uiteindelijk ook de VS zullen treffen. Analisten denken daarom, dat twijfel of het Europese monetaire stimuleringsbeleid de deflatie zal beteugelen beleggers naar goud drijft. Soortgelijke programma’s in het Verenigd Koninkrijk, Japan en de Verenigde Staten hebben de inflatie niet kunnen opdrijven. Wel is de euro naar het laagste niveau gedaald in meer dan tien jaar, terwijl de centrale banken van Canada en Denemarken de rente verlaagd hebben in een reactie op de euro. Al die renteverlagingen, maar ook het onverwachte optreden van de Zwitserse centrale bank enkele weken eerder, hebben de stress bij beleggers verhoogd. Goud is dan een veilige haven. Het wereldwijde stimuleringsbeleid heeft bovendien de reële vergoeding op schatkistpapier in een negatief territorium geduwd. Ook dit maakt goud, maar ook zilver, aantrekkelijk voor beleggers.

Fundamenteel is de huidige prijsstijging van goud toe te schrijven aan de angst van beleggers, dat hun portfolio’s steeds meer blootgesteld worden aan zogeheten fiduciaire valuta’s (valuta’s waar geen reële waarde aan ten grondslag ligt, maar slechts vertrouwen). Beleggers zijn ook bang, dat het huidige beleid luchtbellen van groei creëert in plaats van reële groei. Het kan bovendien nog maanden duren voordat duidelijk wordt of de Europese aanpak resultaat gaat afwerpen en zo ja in welke mate. De problemen op het oude continent zijn immens en laten zich niet simpel verjagen. Onzekerheid blijft daarom voorlopig troef en daarmee is de kans groot, dat de goudprijs de komende maanden op niveau blijft. Voor sommige analisten is een prijsniveau van $ 1345 van groot belang. Komt de prijs daarboven, dan kan de huidige rally nog lang aanhouden. Voor Goldman Sachs kan de rally voortduren, maar beslissend daarbij is het al dan niet doorgaan van de renteverhoging in de VS. Er rijzen daarover steeds meer vraagtekens, omdat er twijfels groeien over de kracht van de Amerikaanse economie.

Cor Wijtvliet

BELANGRIJK

– Bezoek ook de website van Cor Wijtvliet en lees meer door hem geschreven artikelen
– U kunt Cor Wijtvliet boeken voor een inspirerende spreekbeurt. Laat u verrassen!

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

5 reacties op “Vertrouwen in Goud”

  1. Avatar

    Hou het er maar gewoon op dat het feestje van goud doorgaat tot $1500, inclusief de correcties die daarmee gepaard gaan.

  2. Avatar

    Zou kunnen Edwin. Met de juiste techniek, en inzicht, lukt jou dat ook. Dus het is niet alleen aan mij voorbestemd.

  3. Avatar

    De passie voor goud zit bepaalde volkeren in het bloed. Dit is een van de redenen (die de schrijver van dit goede artikel heeft vergeten) dat de goudprijs niet meer zal terugvallen tot de waarde van enkele jaren geleden.
    De schaarsheid van het blinkende “slijk der aarde”, zal toenemen naarmate wereldnaties als India en China aan economische betekenis winnen en de onderdanen meer overhouden dan het noodzakelijke, voor hun dagelijkse behoeften. De verleiding van “glitter en glans” zal het winnen van spaarzaamheid. Ook als het vluchthaveneffect van edelmetalen aan kracht inboet, zal het toegeven aan deze verleiding bij bepaald stammen en volkeren niet afnemen.
    Hierdoor zal de raket van goud en in mindere mate zilver, een langdurige uptrend slechts af en toe onderbreken om brandstof te verzamelen voor een volgende etappe naar het denkbeeldige walhalla aller reisdoelen.

    De weekchart van goud is een fantastisch hulpmiddel om als medereiziger de reis hier en daar te onderbreken. Met de uurchart kan dit uitstekend worden gepland voor de kortere termijn. Beide dienstregelingen ( lees grafieken) zijn zelfs voor een niet al te ervaren TA’er goed te lezen.

    Poets uw kansen op tot een glanzende toekomst.

    Happytrader

  4. Avatar

    Nu heb je TA en TA….
    Waarschijnlijk TA met inachtneming van wat het volk wil of die op economie berust is, en er is TA wat zich enkel bezighoudt met patronen. In de eerste zit geen repeterende gebeurtenis, in het laatste wel. Laat er voor goud nu net geen ‘glanzende toekomst in het verschiet liggen,afgaand op de laatste methode…

    Maargoed, goud kopen, en verkopen.., kan een leuke hobby met verdiensten zijn natuurlijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *