Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Maakt goud een comeback in 2014?

Het mag genoegzaam bekend zijn, dat 2013 geen goed jaar was voor goud. De prijs per troy ounce daalde met meer dan 30% ten opzicht van het recordniveau van $ 1921,15 per troy ounce. De prijsdaling was vooral toe te schrijven aan de uitstroom uit zogeheten goudETF’s. Die zagen hun inleg met maar liefst 33% dalen. Toen de prijsval eenmaal goed opgang kwam door de aankondiging van een mogelijke tapering, deden beleggingsbanken zoals Goldman Sachs hun duit in het zakje om het prijsniveau verder omlaag te praten. Volgens de bankiers zou de prijs van goud in 2014 alleen maar dieper dalen tot op of onder het niveau van $ 1000.

Onrust

Keer op keer blijkt, dat voorspellen moeilijk is. Het betreft immers de toekomst en die laat zich niet een-twee-drie vorsen. Sinds het begin van het nieuwe jaar is de goudprijs met meer dan 3% gestegen en zoiets is in geen maanden meer gebeurd. Dat is ten eerste en vooral het gevolg van de onrust op de aandelenmarkten. Waar iedereen ervan uitging, dat het lopende jaar in het teken zou staan van een gestaag wereldwijd herstel, is daar tot dusverre weinig van te merken. De data, die vrijkomen, zijn weinig bemoedigend. In toonaangevende landen als de Verenigde Staten ontwikkelt de industrie zich niet echt voorspoedig en in de VS daalt de werkloosheid weliswaar, maar dat is vooral te danken aan het grote aantal teleurgestelde afhakers.

De rust werd verder verstoord door onrust in de zogeheten Opkomende Markten. Interne en externe factoren brachten een uitstroom van vermogen, dat op zoek ging naar een veilige haven in afwachting van de terugkeer van de rust. Zenuwachtige beleggers zochten vervolgens hun heil niet alleen in Amerikaanse treasuries, maar ook in goud. Onzekerheid over de richting van de economie is een factor van belang voor het herstel van de goudprijs.


Figuur 1 Goud maakt comeback in 2014

China en India

Een tweede factor van belang is het groeiende belang van Azië als afzetmarkt voor fysiek goud in welke vorm dan ook. Ongeveer 60% van de wereldwijde vraag naar fysiek goud komt uit landen als Indonesië en Vietnam, maar vooral de vraag uit landen als China en India is zeer sterk. Deze twee landen zijn de belangrijkste consumenten van goud. Liu Xu, analist bij Capital Futures in Beijing, schat dat zijn moederland in 2013 tenminste 1400 ton goud geïmporteerd heeft. Het is bovendien voor hem nog maar de vraag of in dit getal de aankopen van de centrale bank en financiële instellingen geïncorporeerd zijn. Chinezen zijn van oudsher geïnteresseerd in fysiek goud, omdat er in dat land tot voor kort bijvoorbeeld geen fatsoenlijke financiële infrastructuur was. Anno 2013 komt daar nog bij, dat Chinese aandelenmarkten een stevige underperformance laten zien, terwijl op de onroerend goedmarkt een bubbel van ernstige omvang dreigt. Goud of ander edelmetaal is dan voor velen een aantrekkelijk alternatief.

De sterke vraag naar goud uit China legt in ieder geval een gezond fundament onder de goudprijs. Niet onbelangrijk is, dat de vraag uit China al meer dan tien jaar op rij stijgt. Er lijkt een correlatie te bestaan tussen de ontwikkeling van de goudprijs en die van het besteedbaar inkomen. Voor veel Chinezen is een dalende goudprijs derhalve een aansporing om meer goud te kopen

In India heeft de overheid in 2013 gepoogd de importen van goud te bemoeilijken. In haar pogen werd ze gesteund door een roepie die in 2013 13% aan waarde inboette ten opzichte van de US dollar. Uit cijfers van de World Gold Council blijkt, dat de pogingen futiel zijn geweest. In het afgelopen jaar is er weer meer goud het land ingestroomd.

In 2014 zijn er verkiezingen in India. De verwachting is, dat de uitslag van die verkiezingen bepalend zijn in de vraag of het huidig restrictief beleid wel of niet gehandhaafd blijft. Er zitten nogal wat negatieve haken en ogen aan dit beleid. Er leven derhalve ook politieke bezwaren tegen de restricties.

INVINCO

De prijs voor goud zal de komende jaren meer en meer bepaald worden door de vraag uit de Opkomende Markten, in het bijzonder uit China en India. Daarmee lijkt die prijs voor de langere termijn een gezonde ontwikkeling tegemoet te gaan. Of en in hoeverre de goudprijs in 2014 verder zal herstellen, hangt af van het succes van de Amerikaanse Fed om haar beleid van taperen zonder veel tumult en onrust in de wereld door te voeren. De eerste tekenen zijn wat dat betreft niet bemoedigend. Goud is waarschijnlijk begonnen aan een voorzichtige comeback.

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Maakt goud een comeback in 2014?”

  1. Avatar

    Als je een maand geleden was ingestapt had je inderdaad kunnen profiteren van deze correctie. Want als de correctie over is, en lang zal dat niet meer duren, zal het gewoon weer doorgaan met waar het gebleven was, omlaag namelijk.
    Waarom er altijd redenen,Azië e.d., verzonnen moeten worden is mij onduidelijk, kijk gewoon naar het patroon daar kom je verder mee..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *