Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Goud wordt vooral gekocht

Sinds de all time high van goud in euro’s op 8 juni bij een koers van 1050,6 en van goud in dollars op 21 juni jl. op 1264,2 is de rust, zo lijkt het, voor even weergekeerd. De enorme toeloop op fysiek goud in mei en juni van dit jaar zorgde er zelfs voor dat het NOS-journaal er aandacht aan besteedde. Kenners van het leerstuk van Socionomics weten dat zodra een item voorpaginanieuws is of groots in het journaal te zien is, de kans erg groot is dat we vlakbij een draaipunt in de markt zitten. Sindsdien is dan ook zowel goud in dollars als goud in euro’s, zie de grafiek, aan een milde correctie begonnen. Hoe groot is de kans dat er straks opnieuw paniekaankopen zullen plaatsvinden?

Hoe de goudverkoop eruit ziet als het een hype is en we dus ‘moeten oppassen’, werd me afgelopen week weer duidelijk toen ik het boek ‘Gold, everything you need to know to buy and sell today‘ van Jeff Garrett en Q. David Bowers las. In het boek staat een prachtige foto opgenomen uit januari 1980, zie hieronder, van mensen die in de rij stonden voor een muntenwinkel in Kentucky. Goud piekte op 21 januari 1980 op $880. Er was een enorme goldrush gaande. Weinig beleggers waren geïnteresseerd in aandelen en men wilde vooral alles weten over beleggingen in goud en zilver. De foto vermeldt dat men goud wilde verkopen tegen recordprijzen. Ik neem echter aan dat ook velen juist wilden kopen. De mens is immers een kuddedier hetgeen doorgaans betekent dat de kudde op de top koopt. Hoe dan ook, de gekte in die tijd was compleet. Was de drukte in mei/juni jl. vergelijkbaar met januari 1980? Ik denk van niet. Natuurlijk waren er veel bestellingen, ook in mijn webwinkel, maar zo extreem als in 1980 is het m.i. bij lange na niet geweest. Vraag aan je familie,  vrienden en kennissen maar eens wie er fysiek goud heeft gekocht. Het percentage zal erg laag zijn.

Deze week las ik een interview met Andy Schectman. Andy Schectman is een van de oprichters van Miles Franklin, een bedrijf dat op grote schaal gouden en zilveren 1-ounce-munten verhandelt. Uit dat interview trek ik de conclusie dat goud en zilver nog een flinke rit te gaan hebben. Hieronder schets ik enkele interessante opmerkingen zoals door Schectman gemaakt.

Allereerst geeft Schectman aan dat hij het verontrustend vindt dat Amerikaanse beleggers door de goede jaren in het verleden, totaal niet bezig zijn met edelmetalen. En dat terwijl de rest van de wereld daar anders over denkt, die is namelijk een stuk minder optimistisch over de toekomst.

Op de vraag hoe Schectman momenteel het aanbod van gouden en zilveren munten zou willen omschrijven, antwoordt hij: fragiel. De beschikbaarheid van de munten verandert bijna wekelijks. Toen de Dow Jones op 6 mei jl. 1000 punten omlaag dook, waren er twee Duitse banken die ongeveer 35.000 – 40.000 munten van één ounce kochten. Een van ’s werelds meest vooraanstaande muntproducenten, Royal Canadian Mint, was daarmee direct door zijn voorraad heen. NB: dat is bijzonder wanneer je je bedenkt dat deze club zo’n 750 munten per seconde produceert, ca. 1 miljard munten per jaar!

Maar het verhaal gaat verder. Ook de Oostenrijkse Munt en de US Mint geven aan dat ze regelmatig door hun voorraad heen zijn, waardoor vertragingen optreden ten aanzien van de oplevering. Toen de goudprijs in 2008 in korte tijd daalde van $ 1000 naar $ 700, raakten wereldwijd de muntvoorraden op. Binnen enkele weken werd de US Mint stilgelegd, de Canadese, Oostenrijkse en Australische Munt waren 8-12 weken door hun voorraad heen of werden gesloten. De Australische Munt nam in juli of augustus geen orders meer aan voor de rest van het jaar. De Zuidafrikaanse Munt raakte voor het eerst in haar geschiedenis uitverkocht doordat een rijke Zwitserse zakenman met zijn eigen 747 naar Zuid-Afrika vloog om de hele voorraad op te kopen. Zelfs zilveren baren van 100 ounce waren niet verkrijgbaar.

Het probleem dat Schectman ziet is dat er momenteel geen secundaire markt is. Jaren geleden deed hij veel zaken met mensen die hun munten wilden verkopen. Vandaag de dag wil vrijwel niemand zijn munten verkopen. Van elke 100 transacties die het bedrijf van Schectman doet is er misschien één verkoper, de overige 99 zijn kopers. Op de vraag waarom hij denkt dat niemand wil verkopen, zegt Schectman dat de mensen bang zijn. Bang voor hetgeen op geopolitiek, economisch en fiscaal gebied gebeurt. Ze willen dus vasthouden aan hun goud. En wanneer de goud- en zilverprijs verder omhoog kruipt, zullen er steeds meer kopers komen en steeds minder verkopers.

Schectman: “Koop nu terwijl het nog verkrijgbaar is”. Als 5% van de Amerikanen besluit om 5% van hun geld in goud om te zetten, is er morgen niets meer over. Er is veel vraag ook naar zilver, mogelijk nog meer dan naar goud. Hoe hoger de goudprijs, des te sneller zal zilver verdwenen zijn. Als het Amerikaanse publiek zich namelijk op enig moment zal realiseren dat ze toch wat goud en zilver moeten hebben, zal goud buiten het bereik komen van sommige beleggers. Die zullen trachten om zilver te bemachtigen met als resultaat dat het nog lastiger te verkrijgen is dan goud.

Schectman verwacht ook dat er in de toekomst veel premie bovenop de spotprijs betaald zal moeten worden, net als in 2008. Toen was het $5,50 tot $6 boven de spotprijs voor de Silver Eagle. De Gold Eagles deden zelfs $100 tot $150 boven de spotprijs. Zijn advies is dan ook om zoveel mogelijk zilveren en gouden ounces te kopen als mogelijk is. Het gaat niet om de prijs die je ervoor betaalt, maar om het aantal ounces dat je bezit.

Gratis nieuwsalert

Als u nog geen abonnement heeft op onze gratis nieuwsalerts kunt u lid worden. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Elmer Hogervorst

http://goudtekoop.wordpress.com/

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Goud wordt vooral gekocht”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *