Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Terugkeer naar gulden?

Het Britse onderzoeksbureau Lombard Street Research zal voor de PVV onderzoeken wat de gevolgen zijn als Nederland uit de eurozone stapt. Onderdeel van het onderzoek is de terugkeer naar de gulden. Het bureau zal ook kijken naar de introductie van een aparte munt voor landen uit Noord-Europa, de neuro.

De vraag is welke gulden? De gulden heeft al decennia helemaal niet zelfstandig gefunctioneerd. Het volgde braaf de Duitse Mark. De Nederlandsche Bank nam in de laatste jaren van de mark de Duitse monetaire regelingen over, om koersverschillen tussen mark en gulden minimaal te houden. Ook andere landen verankerden hun valuta ten opzichte de munt van onze oosterburen. Wel was er steeds sprake van instabiliteit waarbij de valuta’s van Zuid-Europese landen gedevalueerd werden.

Een terugkeer naar de gulden betekent een terugkeer naar de koppeling met de Duitse Mark, mocht de eurozone uiteenvallen. De gulden was dus eigenlijk een slaaf van de D-mark. Beter een welvarende slaaf dan een armoedige zelfstandige? Heeft u ooit een ooit een welvarende slaaf gezien?

Neuro

Een ander voorstel is om de euro af te splitsen in een zone voor Noord-Europa, de neuro. In principe klinkt dit voorstel beter omdat die landen economisch gezien op elkaar lijken. Een neuro is volgens hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger niet haalbaar. Verdragstechnisch is een uittreding van de noordelijke eurolanden niet mogelijk zonder dat ze ook de EU verlaten. Over uittreding is niets geregeld. Ook een ander praktisch bezwaar tegen een splitsing van de eurozone zijn de hoge kosten die er, direct of indirect, aan verbonden zijn.

Daarnaast zal de neuro fors in waarde stijgen ten opzichte van de valuta’s van de zuidelijke landen zodat de concurrentiepositie in het geding komt.

Een echte oplossing en uitweg uit de crisis lijkt me de vernietiging van waarde zoals het kwijtschelden van schulden. Ook als er gesaneerd wordt is het nog onduidelijk of de eurozone een stabiele muntunie wordt. Zolang het aanpassingmechanisme van Zuid-Europa niet via de wisselkoers kan lopen hebben alleen die landen de mogelijkheid om de lonen fors te verlagen en daarmee concurrerend te zijn. Ook moeten de overheden het mes zetten in de overheidsuitgaven en de corruptie aanpakken. Dat betekent een verarming van de bevolking  en een vruchtbare bodem voor sociale onrust.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

2 reacties op “Terugkeer naar gulden?”

  1. Avatar

    ik vind deze opmerking een onzinnige: “Daarnaast zal de neuro fors in waarde stijgen ten opzichte van de valuta’s van de zuidelijke landen zodat de concurrentiepositie in het geding komt.”

    het gaat m.i. niet om de waarde vd valuta, maar om de verhoudingen: als bijv. Duitsland een product kan maken van 1 euro(kostprijs) en deze voor 10euro kan verkopen, dan is de verhouding 1 op 10.
    Wanneer Duitsland uitstapt en met een nieuwe Mark komt(of Neuro voor mijn part) en deze Mark/Neuro wordt 2x zo hoog gewaardeerd, dan zou het goed kunnen zijn dat de kostprijs 50 Pfennig is en ver verkoopprijs 5 Mark/Neuro.
    De Mark/Neuro is gevraagd als veilige/waardevollere valuta en daarmee betaalt Duitsland minder voor grondstoffen. Per saldo vangt Duitsland getalsmatig de helft minder, maar qua marge hoeft dat dus geen enkel verschil te maken!

    Uitgedrukt in (oude)Euro’s zou dus dat een halvering betekenen, maar niet waar het gaat om kosten/baten-verhoudingen! De Euro is geen echt referentiekader meer…de teller start gewoon opnieuw (de gulden werd indertijd toch ook niet een Euro?

    Er was mogelijk geen prijsverhoging van de gulden naar de euro (het bekende brood dat eerst 2 Gulden kostte en na de omwisseling 2 Euro), maar een devaluatie vd oude gulden tov de euro met de helft…?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *