DAX-systeem: van € 7.000 naar € 33.769

Zowel automatisch als door middel van SMS signalen

Klik hier voor meer informatie en resultaten


De stress test van banken is reeds achterhaald door de werkelijkheid. De zwartste veronderstellingen zitten dichtbij de officiële cijfers.

Noem je dat een stress test?

De stress test van banken is reeds achterhaald door de werkelijkheid. De zwartste veronderstellingen zitten dichtbij de officiële cijfers.

Gestuwd door het lekken van enkele saillante details van de Amerikaanse stress test van banken zijn de beurzen in opperbeste stemming.

Er zal inderdaad meer geld naar de banken gepompt worden, maar die $55 miljard is tegenwoordig een peulenschil. Daarnaast lijkt het erop dat het Amerikaanse bankensysteem de kredietcrisis zal overleven.

De stress test die naar verwachting na sluiting van de Amerikaanse beurzen gepubliceerd zal worden, zal in grote lijnen het bovenstaande melden. Maar is dit wel juist?

Als we kijken naar de maner waarop de testen uitgevoerd zijn, dan vallen enkele dingen op.  De testen zijn uitgevoerd onder een ” worst case” scenario die nu al een feit is. Zo is aan banken gevraagd hoe zij om zullen gaan met een stijging van de werkloosheid als percentage van de beroepsbevolking naar 10,3% in 2010. De Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, voorziet zelf een toename naar circa 9,5%. Sommige marktanalisten verwachten een werkloosheidspercentage van 11%. Dus de test met een percentage van 10,3% is helemaal niet een ” worst case” scenario.

Een andere factor waarop de banken onder de loep genomen zijn, is het aantal creditcard faillissementen. Er werd getest onder een percentage van 20%. JP Morgan meldde onlangs dat de faillissementen in bepaalde creditcard activiteiten, die de bank vorig jaar tijdens reddingsoperaties kocht, reeds gestegen zijn naar 23%. De in goed aanzien staande krediettak van JPMorgan Chase & Co., Chase Card, die een streng leenbeleid voert, meldt al faillissementen tussen de 12% en 15%. De prognose van 20% lijkt dus meer op de werkelijkheid dan op een pessimistisch scenario.

Zwartkijker Nouriel Roubini bestempelt dan ook de resultaten van de stress test als onzin. ‘De Amerikaanse financiële sector is de facto failliet’, aldus de econoom.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing KLIK HIER

Artikel is geprint van De Kritische Belegger: http://www.dekritischebelegger.nl

URL(internetadres) naar het artikel: http://www.dekritischebelegger.nl/economie/kredietcrisis/noem-je-dat-een-stress-test/

Gerelateerde artikelen:

Satilmis Ersintepe

Satilmis Ersintepe heeft economie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna bekleedde hij diverse functies in de financiële wereld. Sinds 2002 houdt hij zich bezig met de financiële journalistiek. Zo was hij redacteur van de financiële website BeursOnline en heeft tevens voor diverse sites geschreven.

facebook twitter

verkorte link:


top

wp-puzzle.com logo