Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Keren in Korea de kansen?

Vandaag en morgen wordt er in G20-verband gesproken over de onevenwichtigheden in de wereldeconomie. Zullen de deelnemers een valutaoorlog kunnen voorkomen?

In september liet Fed-voorzitter Ben Bernanke bij de bijeenkomst van Centrale Bankiers in Jackson Hole al vallen dat verdere monetaire stimulering in de V.S. mogelijk was.  De markten hebben niet gewacht tot het feitelijk pakket van Quantitative Easing 2 werd bekendgemaakt. Goud -en grondstoffenprijzen, aandelen- en obligatiemarkten en dollarkoers hebben een voorschot genomen op de injectie van $ 600 mrd die vorige week werd bekendgemaakt en die de Amerikaanse economie van deflatie moet redden. Dit gebeurt overigens net in een periode dat de macro-economische cijfers er weer wat beter uitzien.

That economy is best where gold is hoarded least.”

Antal E. Fekete

De kritiek op de voorgenomen monetaire maatregelen zwelt aan. Ook binnen het Federal Open Market Committee zijn er nog nooit zoveel dissidente stemmen geweest. Op deze plaats – Storingen op komst – heb ik al eerder beweerd dat de kans klein is dat de geldtsunami die nu in het financiële systeem wordt geplempt, bij de Amerikaanse burger terecht komt, die dit vervolgens gaat consumeren, de zogenoemde liquiditeitsval.   Het monetaire mechanisme werkt indirect via de prijzen van financiële activa, weet ook Bernanke zelf . De gecreëerde miljarden aan monetaire middelen stromen de wereld over op zoek naar rendement en kunnen dan een of meerdere asset bubbels genereren.

Toch kan het beleid op korte termijn succes hebben als juist die hogere prijzen van financiële activa de Amerikanen een hoger welvaartsgevoel geven. Of anders gezegd, een deel van de middelen zal wel degelijk zijn weg naar de reële economie vinden en positief uitwerken op de industriële productie en de uitgaven in de dienstensector, enz.
Omdat echter veel  middelen buiten de V.S. op zoek gaan naar rendement, lees de opkomende markten, is vanuit deze landen de grootste oppositie te verwachten. Landen zoals Brazilië die een zwevende koers hebben, zien hun munt snel appreciëren, met alle gevolgen voor hun exportpositie. En China dat de renminbi heeft gekoppeld aan de dollar, importeert juiste het expansieve monetaire beleid van de Amerikanen. Dit op een moment dat Peking de groei wat wil afvlakken.  Prijzen van grondstoffen en voedsel stijgen sneller dan wenselijk, enz.

Chinese renminbi per dollar
Chinese renminbi per dollar

Er wordt wel beweerd dat het de geheime agenda van de Amerikanen is om een lagere dollar te forceren waarmee ze zich uit de problemen kunnen exporteren.  Dat lijkt het onvermijdelijke resultaat van het proces wat nu in gang is gezet. Maar niemand lijkt gebaat bij enorme wisselkoersschommelingen en dollardalingen van 20% of meer in korte tijd, ook de Amerikanen zelf niet.
De G20-bijeenkomst zal dus voor de buitenwereld trachten de eenheid te bewaren en de gemoederen te sussen. Er zijn al voorstellen gedaan over bijvoorbeeld de maximale plus- en minsaldo’s van de lopende rekeningen, maar die waren niet overtuigend.  De top kan er ook toe leiden dat de financiële markten hun fiducie verliezen dat aanpassingen van de wisselkoersen geleidelijk en zonder schokken kunnen plaatsvinden. In dat geval zullen er forse valuta-uitslagen komen waarvan de effecten ingrijpend zullen doorwerken in de wereldeconomie. Alhoewel nu (tijdelijk?) de aandacht weer op de PIGS-landen is gevestigd, zal ook Europa zal onder die wisselkoersstrijd gaan lijden, als die zou losbarsten.

Franke Burink
Castanje Vermogensbeheer

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *