Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

VS hebben zichzelf in de voet geschoten

De wereld heeft het onlangs nog mee kunnen maken. Amerika kroop door het oog van de naald. Het land is politiek hopeloos verdeeld is en daardoor onmogelijk te besturen. Elk wetsvoorstel van democraten sneuvelt in de Huis van Afgevaardigden, waar de republikeinen de meerderheid bezitten. Democraten en Republikeinen staan lijnrecht tegenover elkaar.

Door de aanhoudend politieke polarisatie en de groeiende bestuurlijke wanorde neemt het wantrouwen van de financiële markten jegens de Verenigde Staten met de dag toe. De beschamende discussie rondom het schuldenplafond heeft de vraag opgeworpen of de VS nog wel een betrouwbare schuldenaar is, die altijd haar verplichtingen nakomt.

Steeds meer analisten zetten vraagtekens bij de positie van Verenigde Staten. Het lijkt nog maar een kwestie van tijd voordat de grote kredietbeoordelaars de kredietstatus van de VS opnieuw gaan verlagen. De politiek instabiliteit vertaalt zich meer en meer in een druk op dollar. Volgens veel kenners kan de dollar juist voor een slimme belegger nu zeer interessant rendement opleveren. Een koers van 1, 45 in de euro aan het einde van dit jaar is niet langer ondenkbaar.

Figuur 1 Dollar gaat steeds meer terrein op de euro verliezen

  • De Amerikaanse export heeft een waarde van $ 1,564 biljoen (2012)
  • De Amerikaanse import heeft een waarde van $ 2,299 biljoen ( 2012)
  • Valuta-analisten denken dat de dollar nog dit jaar door de barrière van 1,40 kan breken
  • De dollar wordt bedreigd door de politieke sabotage van de republikeinen
  • De discussie over het schuldenplafond kan voor de VS in februari 2014 alsnog een faillissement betekenen
  • Een nieuwe ronde Sequester in 2014 zal de economie van de VS zwaar treffen

Groot was de opluchting in binnen- en buitenland, toen republikeinen en democraten op het allerlaatste moment een tijdelijke overeenkomst over het verhogen van het schuldenplafond bereikten. Amerikanen waren blij, omdat door de overeenkomst de overheid haar rol in de samenleving en economie weer op zich nam. Het buitenland was meer dan tevreden, omdat in hun ogen een grote ramp was afgewend. Een Amerikaanse default had de wereld weer in een recessie kunnen storten.Een Chinese commentator voor China Business News wees er in een column op, dat de negatieve effecten van een mogelijke Amerikaanse default niet de achtertuin van Washington zou treffen, maar eerst en vooral zijn grootste schuldeiser China. Het land bezit immers voor een bedrag van $ 1,3 biljoen aan treasuries en voor nog eens $ 3,5 biljoen aan in dollars gedenomineerde vermogenstitel. Een default zou zware schade aan dit bezit hebben toegebracht en daarmee aan China zelf.

Arrogantie

Dankzij de in Chinese ogen onverantwoordelijke discussie in Washington leerde het land een harde les, die de Europeanen al veel eerder geleerd hebben. Die les luidt in de woorden van een Amerikaanse minister van financiën tijdens een discussie over de rol van de dollar: it’s our money but it’s your problem. De Amerikanen hebben zich tot dusverre deze arrogante houding kunnen aan nemen. Er zijn immers nog geen alternatieven voor de dominante rol van de Amerikaanse treasury als safe haven bij uitstek en voor de dollar als internationale reservemunt. De Amerikaanse obligatiemarkt is de grootste en meest liquide ter wereld en nog steeds is 60% van de wereldwijde valutareserves genoteerd in dollars. Vooral centrale banken voelen er tot dusverre weinig voor om naar een alternatief te zoeken.

Dominantie

De Amerikanen zijn er van doordrongen, dat de rest van de wereld niet van de ene op de andere dag een einde kan maken aan hun dominante rol. Dat neemt niet weg, dat er wel degelijk aan de stoelpoten van de Amerikaanse dominantie gezaagd wordt en met toenemend succes, zoals uit onderstaande figuur spreekt.

Na de introductie van de euro daalde het aandeel van de dollar in de internationale reservevaluta’s van 75% naar 57%. Door de aanhoudende eurocrisis is het aandeel weer licht gestegen naar 60%. Dat kan nu wel eens opnieuw gaan dalen. De politieke patstelling in Washington viel samen met een stijging van het vertrouwen van de financiële markten in het herstel in de Eurozone. Het geharrewar volgt ook op een zomer van interventies door centrale banken van de emerging markets. Die moeten nu gaan beslissen hoe ze hun reserves weer gaan aanvullen: met dollars of met euro’s.

Diversifiëren

Volgens het IMF is de neiging van centrale banken om meer te gaan diversifiëren niet van vandaag of gisteren. Bij het IMF zien ze al vanaf het 2de kwartaal van 2012 deze trend sterker worden. Dat zou de huidige kracht van het Britse pond en de euro kunnen verklaren. Uit de IMF gegevens spreekt ook een groeiende populariteit van de Canadese en Australische dollar en de Zwitserse franc. Dat is allemaal onvoldoende om op korte termijn de dominantie van de dollar te breken, maar die positie erodeert desondanks. De trend is gezet en die zal alleen maar sterker worden. De VS hebben ook deze keer weinig oog gehad voor de belangen van de rest van de wereld. Vooral China draagt hen die houding zeer na. Ze pleiten daarom zeer nadrukkelijk voor een de-amerikanisering van de wereld, te beginnen met de rol van de dollar als reservemunt.


Figuur 2 Dollar verliest terrein op andere valuta’s

INVINCO

De afgelopen weken heeft INVINCO u bij herhaling gewezen op de grote risico’s die de Shutdown en het Schuldenplafond voor uw beleggingsportefeuille vormen. Wij hebben er echter eveneens op gewezen dat bedreigingen ook kansen bieden, maar dan moet u uw oor wel te luisteren leggen bij kennis, kunde en ervaring. Die bezit INVINCO in ruime mate. Neem eens contact op. De professionals van INVINCO staan u graag met raad en daad bij.

101713_0018_Olieprijsza3.png

  • Wij hebben een jarenlange ervaring en expertise in de wereld van de commodities en valuta’s
  • Volledige vergunning van de AFM te Amsterdam en van de FSMA te Brussel
  • Effectenrekening op eigen naam
  • Full-Service, eigen accountmanager
  • Liquide investering

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *