DAX-systeem: van € 7.000 naar € 32.332

Zowel automatisch als door middel van SMS signalen

Klik hier voor meer informatie en resultaten


Gisteravond maakte de Federal Reserve Board bekend tot medio volgend jaar voor een bedrag van in totaal 600 miljard dollar aan staatsobligaties op te willen gaan kopen.

Fed schiet met te grof geschut

Gisteravond maakte de Federal Reserve Board bekend tot medio volgend jaar voor een bedrag van in totaal 600 miljard dollar aan staatsobligaties op te willen gaan kopen. Daarmee besluit de centrale bank van de VS na twee jaar opnieuw de geldpers aan te zetten om de groei van ’s werelds grootste economie naar een hoger niveau te tillen.

Deze actie – op de financiële markten inmiddels QE2 gedoopt – was drie maanden geleden tijdens zijn toespraak in Jackson Hole al min of meer door de gouverneur van de centrale bank aangekondigd. Hij is zoals veel economen van mening dat de groei van de economie niet toereikend is om de torenhoge werkloosheid terug te dringen. Bovendien is de inflatie lager dan gewenst. De beurzen waren de afgelopen maanden met een forse rally reeds op deze beslissing vooruit gelopen. Desondanks stegen de markten in de VS direct na het besluit verder.

Vorige week bleek dat het BNP van de VS in het derde kwartaal was gegroeid met 2 %. De werkloosheid is met bijna 10 % van de beroepsbevolking echter nog steeds veel te hoog. Zonder een substantiële daling hiervan lijkt een verder herstel uitgesloten. Het opkopen van staatsobligaties dient echter mogelijk nog andere – minder openlijk uitgesproken – doelen dan het aanwakkeren van de groei. Zo heeft deze actie indirect een zwakkere dollar tot gevolg. De centrale bank overspoelt de markten immers met nog meer dollars.

Waar handelspartner China de yuan ondanks alle Amerikaanse pressie maar niet wil opwaarderen wordt men daar nu haast toe gedwongen met dit grove geweld. Bovendien tracht de centrale bank middels deze actie enige inflatie te creëren om zo de enorme staatsschuld enigszins te verlichten. Een eeuwenoude truc van met zware schulden beladen overheden.

Het is echter de vraag of de economie van de VS deze grootschalige steunoperatie wel nodig heeft. Om te beginnen bleken de afgelopen weken de meeste economische rapporten beter dan verwacht. Zo nam de werkgelegenheid in het bedrijfsleven eindelijk eens toe, stegen de huizenprijzen, werden de inkoopmanagers kooplustiger en steeg niet alleen het vertrouwen van de consument maar ook zijn koopbereidheid.

Het feit dat alle toonaangevende Amerikaanse banken hun winstverwachtingen overtroffen – mede als gevolg van minder voorzieningen op slechte leningen – en de verrassend goede cijfers van creditcard maatschappij Mastercard onderschrijven deze ontwikkeling verder. Dat alles in een kwartaalcijferseizoen waarin niet minder dan 71 % van de rapporterende bedrijven hun winstverwachtingen hebben overtroffen.

Natuurlijk, de markten hebben sinds de aankondiging van Jackson Hole een stevige rally achter de rug. De grootschalige afkeer van risico lijkt weer enigszins plaats te maken voor een zoektocht naar meer rendement en de bereidheid daarvoor weer enig risico te dragen. De recente rally heeft sommige beurzen zelfs opgedreven tot het hoogste niveau van het jaar.

Het is niet uitgesloten dat in een dergelijk klimaat van overspannen verwachtingen de koersen na deze aankondiging van QE2 in eerste instantie enigszins zullen corrigeren. Maar veel ruimte voor een daling is er niet gezien de gunstige winstontwikkeling in het bedrijfsleven. Op een dergelijke correctie wordt op de beurzen inmiddels op zo’n grote schaal geanticipeerd dat men niet vreemd moet opkijken wanneer hij nogal tegenvalt of zelfs uitblijft!

De aankondiging van QE2 drie maanden geleden heeft de markten weliswaar in beweging gezet maar de daadwerkelijke uitvoering zou wel eens niet meer zo heel erg noodzakelijk meer hoeven zijn. In zijn commentaar bij het besluit gaf de Fed reeds aan de komende periode telkens te zullen bezien of verdere voortgang van de actie wel gewenst is. Wellicht kunnen ze er spoedig weer mee ophouden.

De ontwikkelingen van de economie zouden het wel eens overbodig kunnen maken. Ontwikkelingen die voor een keerpunt zouden kunnen gaan zorgen op de beurzen. Aan een langdurige periode van zeer lage inflatie gaat over niet al te lange tijd  een eind komen. Het zou het einde betekenen van een reeds 30 jaar durende obligatierally en het begin van een periode waarin aandelen vastrentende waarden weer gaan outperformen.

Jan-willem Nijkamp
Fintessa Vermogensbeheer

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing KLIK HIER

Artikel is geprint van De Kritische Belegger: http://www.dekritischebelegger.nl

URL(internetadres) naar het artikel: http://www.dekritischebelegger.nl/economie/economie-vs/fed-schiet-met-te-grof-geschut/

Gerelateerde artikelen:

Jan-willem Nijkamp

Jan-willem Nijkamp studeerde politicologie in Leiden en financiële-en beleggingsanalyse in Amsterdam. Voor zijn afstudeerscriptie ontving hij de Orange Fund Award. In 1996 werd hij bankier van het jaar. Hij is ruim 18 jaar werkzaam in de effectenbranche als beleggingsadviseur en vermogensbeheerder, zowel voor particuliere- als institutionele beleggers. Hij werkte voor Inmaxxa, Merrill Lynch, Banque Paribas en Petercam Bank. In het verleden was hij naast vermogensbeheerder ook docent beleggingen en regelmatig te zien bij RTL-Z als beurscommentator. Nijkamp heeft twee commissariaten (een verzekerings- en een financieringsmaatschappij) en schrijft columns op beleggingsgebied voor diverse gedrukte en elektronische media.

facebook twitter

verkorte link:


top

wp-puzzle.com logo