Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Aziatische gedachten

De beleggingsaandacht voor Azië blijft bij ons toch vaak beperkt tot wat algemene macro-economische verhalen. Daarom dit keer van internet wat prikkelende “Aziatische” citaten van de laatste weken.

De kracht van de Yen

J.Ewing: Europese bedrijven hebben de neiging zich te richten op de wisselkoers van de dollar, omdat dit  de belangrijkste munt voor de wereldhandel is. Maar de recente versterking van de yen speelt ook een rol in de Duitse exportboom. De euro is 19% gedaald tegenover de yen in het afgelopen jaar, bijna het dubbele van de daling ten opzichte van de dollar. Al met al is de euro sinds augustus 2008 meer dan 36 procent gestegen tegenover de yen. Een sterkere yen is goed nieuws voor de Duitse machine- en autoproducenten, waarvan de voornaamste concurrenten vaak uit Japan komen. En dit is natuurlijk slecht nieuws in Japan, waar de sterke munt een politieke issue is geworden. De rivaliteit tussen de twee landen komt met name in China naar de oppervlakte. Dit is de snelst-groeiende markt voor veel Duitse ondernemingen, maar de geografische nabijheid geeft de Japanse exporteurs weer een voordeel. (HT-Sep.02.10)

Onmogelijk

Michael Pettis is een professor in Finance aan de Universiteit van Peking. Hij vraagt zich af hoe een land het afgelopen kwartaal 10,3% kon groeien en dat een opwaartse druk op de lonen meemaakt, toch maar een geregistreerde inflatie van een paar procent heeft. Volgens Hewitt Associates, een HR-consultant, verwachten multinationals in China dat de lonen in hun bedrijven dit jaar met 8,4% stijgen. (FullerMoney – Aug.27.10)

Koop Aziatische Obligaties

H.Lim: Ik denk dat een langdurige appreciatie van de  Chinese renminbi onderweg is,  vergelijkbaar met de stijging van de yen na het Plaza-akkoord van 1985. Het tempo van de stijging zal niet  zo plotseling en scherp zijn als van de Japanse yen, maar de richting lijkt vrij duidelijk. Wanneer de renminbi stijgt, is het moeilijk in te zien waarom de andere Aziatische munten, zoals de Koreaanse won, de Singapore dollar, de Taiwanese dollar en de Hong Kong dollar niet mee appreciëren. Al deze economieën hebben ook geprofiteerd van de sterke groei in China. De markt lijkt er al in te hebben berust  dat Aziatische valuta’s in de komende jaren verder moeten stijgen. Waar de markt geen rekening mee houdt, is de mogelijkheid dat China de strategische beslissing neemt om Aziatische obligaties op te nemen onder haar reserves. Gegeven de risico-aversie van China lijkt het vrij logisch dat China Aziatische obligaties zal gaan opkopen. Wanneer dit gebeurt, zullen we misschien wel één van de sterkste bull markets in Aziatische obligaties zien. (APS – Aug.2010)

Schuld door Chinese ogen

J.Browne: On paper, the United States appears to be the world’s richest economy. However, she is also the largest debtor. If unfunded obligations are added to the $14.1 trillion official Treasury debt, the total would exceed $60 trillion, or 430% of 2009 GDP. (…) Despite this, the U.S. government retains its treasured ‘AAA’ credit rating, at least in the eyes of disgraced Western ratings agencies. Meanwhile, according to the seemingly less-biased Dagong International Credit Rating (DICR) agency of China, the United States has been downgraded to ‘AA-‘. Given its debt levels, even that rating may be overly generous. According to the DICR, only Australia, Denmark, Luxembourg, Norway, New Zealand, and Switzerland retain their prized ‘AAA’ rating. Canada, China, Germany, and the Netherlands have been downgraded to ‘AA+’. France, Japan, South Korea, and the UK join the United States at the disturbing ‘AA-‘ level. (Prudentbear -Jul.28.10)

De eeuw van China is nu echt begonnen!

Franke Burink
Castanje Vermogensbeheer

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *