DAX-systeem: van € 7.000 naar € 34.951

Zowel automatisch als door middel van SMS signalen

Klik hier voor meer informatie en resultaten


De schraperige Scrooge gooide het roer drastisch om. Werknemer Bob Cratchit kreeg eindelijk een royaal kerstcadeau: een gigantische kalkoen. Tegenwoordig gaat het andersom.

A Christmas Carol anno 2009

Ebenezer Scrooge, de vrekkige bankier uit A Christmas Carol (Charles Dickens), kreeg aan de vooravond van Kerst bezoek van enkele geesten, die met hem het verleden, het heden en de toekomst onder de loep namen. De schraperige Scrooge gooide het roer drastisch om. Werknemer Bob Cratchit kreeg eindelijk een royaal kerstcadeau: een gigantische kalkoen. Tegenwoordig gaat het andersom.

Toen hij nog een schraper was, liet Scrooge zijn boekhouder Bob Cratchit werken in een ijskoude kamer, om verwarmingskosten te besparen. Qua vrije dagen was het Scrooge-beleid ook niet bepaald conform de cao voor het bank- en verzekeringswezen: met veel moeite kreeg Cratchit op Eerste Kerstdag vrijaf. Maar dan moest hij op Tweede Kerstdag eerder op zijn werk verschijnen. Ter compensatie, aldus Scrooge.

Banken weten wel beter: goede werknemers moet je te vriend houden. Hoeveel berichten over extravagante bankiersfeesten verschenen er vorig jaar niet in de media, terwijl de banken in kwestie met belastinggeld overeind werden gehouden? We herinneren ons Fortis Verzekeringen: directieleden en zakelijke connecties van het bedrijf maakten in oktober 2008 -toen de kredietcrisis in alle hevigheid was losgebarsten- een pleziertrip naar Monaco. Lunchen in sterrenrestaurant Le Louis XV. Slapen in Hôtel de Paris, het duurste hotel van het prinsdom. Kosten van het feestje: € 150.000. En dan was er het Amerikaanse verzekeringsconcern AIG.  Een week nadat Uncle Sam het bedrijf had overgenomen, vertrok het management doodleuk naar Saint Regis, een resort in Californië. Het tripje kostte een slordige € 300.000. Ebener Scrooge, eat your heart out.

De tijden zijn veranderd. Een beetje tenminste. Jazeker, er worden Christmas parties gegeven. Maar het extravagante randje eromheen is verdwenen. Persagentschap Bloomberg berichtte vorige week over de teruggelopen budgetten van banken voor feestjes rond Kerst. “The budgets are much more constrained than in previous years,” aldus de eigenaar van het prestigieuze restaurant No. 1 Lombard Street in Londen. HSBC, de grootste bank van Europa, heeft 20 pond per medewerker gereserveerd voor een partijtje rond de Kerstdagen. RBS doet het nóg rustiger aan: ieder personeelslid krijgt tien pond om een feestje van te bouwen.

De hoge levensstandaard van Londen in beschouwing nemend, wordt het lastig om tien pond een extravagante kerstgratificatie te noemen. Bloomberg rekende het voor ons uit: twee Kronenbourg-biertjes en een zakje chips, dat is het wel zo’n beetje. Het slot van A Christmas Carol anno 2009 lijkt warempel een variatie te zijn op de klassieker van Dickens. Waar de reusachtige kalkoen voor zijn werknemer de inkeer van Ebenezer Scrooge illustreert, zijn die paar pilsjes en dat handjevol chips symbolen voor een ommekeer die zich momenteel in The City voltrekt. Of ben ik nu teveel bevangen door de kerstgedachte?

Hoe dan ook: ik wens alle lezers prettige feestdagen!

Allard Gunnink

CoBeleggen

Disclaimer

Allard Gunnink is als redacteur werkzaam voor CoBeleggen. CoBeleggen is een initiatief van de Beleggers Coöperatie Nederland U.A. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing KLIK HIER

Artikel is geprint van De Kritische Belegger: http://www.dekritischebelegger.nl

URL(internetadres) naar het artikel: http://www.dekritischebelegger.nl/beleggen/misstanden/a-christmas-carol-anno-2009/

Gerelateerde artikelen:

Allard Gunnink

Allard Gunnink studeerde Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Utrecht. Na zijn afstuderen werkt(e) hij als vertaler, redacteur en eindredacteur voor verschillende financiële instellingen (onder andere BeursBulletin en ABN Amro Markets). Sinds 2008 is Allard als redacteur betrokken bij de doorontwikkeling van de Beleggers Coöperatie Nederland, de organisatie achter het transactieplatform CoBeleggen. Allard is sinds de lancering in oktober 2009 medeverantwoordelijk voor de marketing.

facebook twitter

verkorte link:


top

wp-puzzle.com logo