DAX-systeem: van € 7.000 naar € 34.951

Zowel automatisch als door middel van SMS signalen

Klik hier voor meer informatie en resultaten


Te midden van al het beursgeweld van de laatste tijd zal menig belegger in de verleiding zijn gekomen om maar even helemaal uit de markt te stappen.

Een stormbestendige portefeuille

Te midden van al het beursgeweld van de laatste tijd zal menig belegger in de verleiding zijn gekomen om maar even helemaal uit de markt te stappen. Er zijn echter betere manieren om de stormen op de financiële markten te weerstaan.

De aandelenmarkten kregen de afgelopen periode gevoelige tikken te verwerken. Voor het Griekse schuldenprobleem is nog steeds geen goede oplossing gevonden, terwijl de nervositeit bij beleggers over een besmetting naar andere zwakke eurolanden groeit. Toenemende signalen dat de wereldeconomie aan het afkoelen is en een aantal winstwaarschuwingen deden de rest. Beleggers vluchtten op sommige dagen massaal naar de nooduitgang, met koersdalingen van vele procenten als gevolg.

Uit de markt?

De verleiding is dan groot om het bijltje er tijdelijk bij neer te gooien en uit de markt te gaan, om hopelijk later tegen lagere koersniveaus weer in te kunnen stappen. Door de slechtste beursdagen te ontlopen, kan het rendement aanzienlijk worden verhoogd. Maar is deze strategie van ´markttiming´ wel realistisch? In de praktijk blijkt het namelijk bijzonder lastig – zo niet onmogelijk – om consistent op het juiste moment in en uit de markt te stappen. De beurzen zijn vaak zo grillig dat periodes van koersdalingen en –stijgingen elkaar snel afwisselen. Daardoor is de kans groot dat markttimers de beste beursdagen missen, hetgeen funest is voor het rendement.

Wie bijvoorbeeld in de periode 1996-2010 continu belegd was geweest, had een rendement geboekt van gemiddeld 6,71% per jaar. Maar zonder de beste tien dagen zou daar slechts 1,88% van over zijn gebleven. En wie de beste 30 dagen had misgelopen, zou zelfs geëindigd zijn met een negatief rendement van 3,87%. In plaats van de risico’s te verlagen, is de kans groot dat de markttimer op lange termijn onder de maat presteert. Over het algemeen geldt nog steeds: “it’s not timing the market, it’s time in the market’. Het volledig liquideren van een aandelenportefeuille is dermate agressief dat deze stap in feite alleen te rechtvaardigen is op basis van waarderingsgrondslagen.

Stabiel fundament

Dat wil echter niet zeggen dat er voor beleggers niets anders op zit dan de huidige koersdalingen maar uit te zitten. Een goede vermogensbeheerder zal ervoor zorgen dat uw portefeuille niet één op één meedaalt met de markt, waardoor u minder zal merken van de huidige onrust. Dat doet hij door actief in te spelen op kansen en bedreigingen en een goede spreiding in de portefeuille aan te brengen over verschillende beleggingscategorieën, sectoren en regio’s. Ofschoon het zoals gezegd niet verstandig is om helemaal uit aandelen te gaan, zal hij afhankelijk van de marktomstandigheden het gewicht van aandelen ten opzichte van obligaties en liquiditeiten verlagen of verhogen. Door een evenwichtige diversificatie over aandelen, obligaties, vastgoed en alternatieve beleggingen verkrijgt uw portefeuille bovendien een stabiel fundament. 

Actief met trackers

Met trackers heeft de vermogensbeheerder wat dat betreft ideale instrumenten tot zijn beschikking. Via de aankoop van slechts enkele trackers kan immers een goed gespreide portefeuille worden verkregen. En door het grote aanbod van vandaag de dag zijn vrijwel alle markten, sectoren en regio’s bereikbaar, van opkomende aandelenmarkten en hoogrenderende obligaties tot vastgoed en grondstofffen. Daar komt bij dat de goede verhandelbaarheid van de meeste trackers het eenvoudig maakt om snel te anticiperen op marktontwikkelingen.

Jochem Baalmann
Beleggingsadviseur
www.indexus.nl

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing KLIK HIER

Artikel is geprint van De Kritische Belegger: http://www.dekritischebelegger.nl

URL(internetadres) naar het artikel: http://www.dekritischebelegger.nl/beleggen/een-stormbestendige-portefeuille/

Gerelateerde artikelen:

Jochem Baalmann

Drs. Jochem Baalmann is partner van de Indexus Groep (www.indexus.nl). Hij heeft Rechten & Economie gestudeerd aan de Universiteit Utrecht en is sinds 2000 Beleggingsadviseur. Jochem maakt bij Indexus dagelijks de vertaalslag van uitgangspunten en doelstellingen naar een verantwoorde beleggingsportefeuille. Daarbij is onderhoud de belangrijkste sleutel van het succes. Jochem geeft regelmatig presentaties over diverse beursgerelateerde onderwerpen en analyseert doorlopend portefeuilles van particuliere beleggers. Daarnaast publiceert hij artikelen in diverse media.

facebook twitter

verkorte link:


top

Reacties (1 reactie)

Toon: Nieuwste | Oudste

  1. Bachus says:

    Maar is de vermogensbeheerder dan ook niet gewoon bezig met market timing terwijl de markt zo moeilijk te voorspellen is? Hoe zit het trouwens met het risico van trackers: ook wel weapons of financial mass destruction genoemd door Warren Buffet. Uitgevers van trackers, financiele instellingen, kopen doorgaans een mandje derivaten om de onderliggende index af te dekken. Bij faillissement van de uitgever (lehmann…) ben je je geld kwijt. Het effectieve rendement op door financials uitgegen obligaties is momenteel hoger dan het historisch rendement op aandelen……..

wp-puzzle.com logo