Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Trendomkeer banken?

Sinds het uitbreken van de bankencrisis zijn de aandelenkoersen van nagenoeg alle banken wereldwijd zodanig afgeslacht dat vrijwel geen enkele zichzelf respecterende belegger zich er nog aan durft te wagen. Zo daalde de veel gevolgde Keefe, Bruyette & Woods Bank-index (BKX) sinds de zomer van 2007 van rond de 120 dollar tot onder de 20 dollar begin deze maand. En ook de DJ Stoxx 600 Banks-index – waarin 57 Europese banken zijn opgenomen – zag zijn waarde in deze periode met meer dan 80 % afnemen. Banken waren de afgelopen twee jaar niet overdreven populair onder beleggers.

Het Amerikaanse beleggersweekblad Barron’s schreef deze week dat recente ontwikkelingen er echter op duiden dat de verkoopdruk in deze sector enigszins begint af te nemen. Berichten van Citigroup, Bank of America en JP Morgan dat er sinds het begin van het jaar weer winst wordt gerealiseerd op de kernactiviteiten en er vanaf nu waarschijnlijk geen overheidssteun meer nodig is hebben dit verder in gang gezet. Zo steeg de eerder genoemde KBW-index sinds de bodem van begin deze maand inmiddels met meer dan 40 % in waarde. Natuurlijk, de bankaandelen zijn van een rots in een peilloze diepte weggezonken en dan is het niet vreemd wanneer ze vervolgens weer opveren op als waren zij een veel te ver uitgerekt elastiek.

kbw_bank_index_en_sp_500_index

Maar toch is er sprake van een forse outperformance ten aanzien van de Standard & Poor 500-index. En ook vandaag – op het moment van dit schrijven – noteert deze index ruim 4 % hoger terwijl de Standard & Poor 500-index op verlies staat. Opmerkelijk is het geleidelijk afnemen van de neergaande trend sinds half januari. De koersen van de bankaandelen zijn de afgelopen maanden weliswaar verder  gedaald maar de relatieve sterkte index (RSI) – die het momentum in de markt meet – is juist aan een opgaande trend bezig. Hier is sprake van zogenaamde positieve divergentie. Dat betekent doorgaans een omslag in de trend. Een ander signaal zijn de bovengemiddeld grote omzetten waarmee de koersen de afgelopen weken zijn gestegen. Hoge volumes bij stijgende koersen is een positief teken en kan tevens duiden op een trendomkeer.

Tenslotte heeft de Securities Broker/Dealer index – genoteerd aan de American Stock Exchange – in tegenstelling tot de S & P 500 deze maand geen nieuwe bodem neergezet maar is op een hoger niveau blijven liggen. Twee toonaangevende aandelen – Goldman Sachs en Morgan Stanley – zijn reeds vier maanden aan het stijgen. Ook dit kan wijzen op een trendomkeer voor de financiële waarden. Ook in Europa is de DJ Stoxx Banks 600-index de afgelopen weken veel harder gestegen dan de reguliere indices. Aangezien een herstel op de beurzen zonder een enigszins verbeterend bankklimaat vrijwel uitgesloten lijkt zijn bovengenoemde feiten enige bemoedigende lichtpuntjes. Ondanks wellicht nog een nationalisatie hier en daar ziet het er naar uit dat er aan de nietsontziende verkoopgolf van financiële waarden van de afgelopen twee jaar een einde lijkt te gaan komen.

Jan-willem Nijkamp
Inmaxxa Vermogensbeheer

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *