DAX-systeem: van € 7.000 naar € 33.769

Zowel automatisch als door middel van SMS signalen

Klik hier voor meer informatie en resultaten


De recente onrust op de aandelenmarkten kan weer terugkeren en wederom de koersen drukken. Het risico daarop blijft ondanks de goede macro-economische cijfers aanwezig. Er zijn aandelen die als veilige havens gezien kunnen worden zoals Ahold.

Nederlandse veilige aandelen

De recente onrust op de aandelenmarkten kan weer terugkeren en wederom de koersen drukken. Het risico daarop blijft ondanks de goede macro-economische cijfers aanwezig. Er zijn aandelen die als veilige havens gezien kunnen worden zoals Ahold. Dat schrijft zakenbank SNS Securities.

In dat geval kan de aanhoudende onzekerheid en beweeglijkheid het vertrouwen van consumenten drukken en het herstel in de industrie bemoeilijken. De bank gaat er niet van uit dat dit zal gebeuren maar sluiten het ook niet uit.

De Europese ministers van Financiën hebben gisteren een akkoord bereikt over een noodplan voor de euro. De eurolanden zijn bereid geld te lenen aan landen die hun schulden niet meer kunnen betalen. In totaal wordt er een bedrag van 720 miljard euro beschikbaar gesteld. De EU komt met 500 miljard over de brug. De rest komt bij het Internationaal Monetair Fonds vandaan.

Gegeven de onzekerheid en het risico van een hernieuwde zwakte op de aandelenmarkten als er een kink in de kabel komt bij de uitvoering van het plan zou de bank willen adviseren om het belang in aandelen af te bouwen. Dit is echter door het mandaat niet altijd mogelijk of wenselijk. SNS Securities heeft daarom gekeken naar aandelen die op in de huidige omstandigheden als veilige havens kunnen dienen.

De bank heeft een lijst opgesteld met aandelen die een positieve kasstroom genereren (dit jaar (verwacht) en de afgelopen vijf jaar), een verwacht robuuste dividendrendement (>2,5%), relatief lage schulden hebben (netto schuld/EBIDTA ratio<1,5). Daarnaast hebben zij gekeken naar de marktkapitalisatie die hoger moet liggen dan 250 miljoen euro en naar de liquiditeit (minstens 2 miljoen euro per dag).

Dit heeft geresulteerd in een lijst met 16 bedrijven die aan deze criteria voldoen. Daarna hebben zij deze ondernemingen gesorteerd op basis van hun activiteit in de Verenigde Staten (zij verwachten dat de euro verder zal verzwakken waardoor bedrijven die een relatief hoge omzet in Amerika halen er van kunnen profiteren) en hebben zij de groep opgesplitst op basis van marktkapitalisatie (beurswaarde). Hieronder de onderverdeling:

Large capkoersdoelMid en small capkoersdoel
Ahold12Accell44
Akzo Nobel55Brunel32
DSM45Exact16,50
Unilever26Mediq17,50

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies van De Kritische Belegger?

Abonneer u dan op onze gratis e-mail alert service.KLIK HIER

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing KLIK HIER

Artikel is geprint van De Kritische Belegger: http://www.dekritischebelegger.nl

URL(internetadres) naar het artikel: http://www.dekritischebelegger.nl/aandelen/nederlandse-veilige-aandelen/

Gerelateerde artikelen:

Satilmis Ersintepe

Satilmis Ersintepe heeft economie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna bekleedde hij diverse functies in de financiële wereld. Sinds 2002 houdt hij zich bezig met de financiële journalistiek. Zo was hij redacteur van de financiële website BeursOnline en heeft tevens voor diverse sites geschreven.

facebook twitter

verkorte link:


top

Reacties (1 reactie)

Toon: Nieuwste | Oudste

 1. DvA says:

  Beste Satilmis,

  gelooft u nog beleggingsadviezen?

  om defensieve aandelen te kiezen, kijk ik liever naar de standard deviatie en de beta met de markt.

  mijn voorkeur gaat uit naar:
  -Ahold
  -Heineken
  -Unilever
  en eventueel van de midkap:
  -CSM
  -Nutreco

wp-puzzle.com logo