DAX-systeem: van € 7.000 naar € 34.951

Zowel automatisch als door middel van SMS signalen

Klik hier voor meer informatie en resultaten


Welke agendapunten zullen de beurzen in beweging brengen? Bij deze agendapunten die wij in de gaten houden. We willen dit maandelijks laten terugkomen.

Market Movers juli

De markt is wat tot rust gekomen, hoewel de kwantitatieve indicatoren nog steeds groen licht geven staan er een paar events op de agenda die ik in de gaten hou om een idee te krijgen van de stand van zaken (naast natuurlijk de gebruikelijke wekelijkse cijfers): 

 • 29 juni: US investeerdersvertrouwen en consumentenvertrouwen
 • 30 juni: Inflatie Eurozone Eurostat, US hypotheek aanvragen, -werkgelegenheid
 • 1 juli: Einde Liquidity providing -Purchase program ECB
 • 2 juli: US Start bouw huizen, -Fabrieksorders, -Bureau of Labor Statistics en EU Werkloosheid en producentenprijzen
 • 7 juli: US Hypotheek aanvragen Mortgage Bankers Association
 • 8 juli: Press conf. ECB, EuroStat rentebesluit, Inflatiecijfers CBS
 • Mid Juli: Publicatie resultaten CEBS stresstest onder 25 zogeheten systeembanken in Europa (2009: bij 22 banken bleek de vermogensratio 8% te zijn, minimum is 4%)
 • 11 juli: Finale WK-voetbal (weer meer media-aandacht voor de economie)
 • 12 juli: ECB rentebesluit
 • 13 juli: Overheidbegroting US Treasury Department:
 • 14 juli: Inflatie EuroStat
 • 21 juli: US Hypotheek aanvragen Mortgage Bankers Association
 • 22 juli: US Leading Indicators, -Verkoop bestaande huizen, -Huizen Prijs Index
 • 28 juli: Fed Beige Book

 

Publicatie Stresstest

Met name de publicatie van de resultaten van de CEBS (Committee van European Banking Supervisors) kunnen de markten weer in rep en roer brengen, zowel omhoog als omlaag. Ik ga er van uit dat de banken er alles aan doen om positief door de test te komen en indien nodig al steun bij de centrale bank aanvragen voor de publicatie. De banken krijgen van tevoren de resultaten om te kunnen anticiperen op de reacties van het publiek. 

Spanje heeft het hardst geroepen om de stresstest, bij dit land ga ik er van uit dat ze voor ze dat deden wat telefoontjes hebben gepleegd naar de locale banken. 

In het slechtste scenario is het mogelijk dat na deze Europese test de banken wederom hulp nodig blijken te hebben, Amerikaanse banken hadden na de testen $70 mrd extra kapitaal nodig. 

Einde ECB Liquidity Providing 

Eind deze maand (1 juli) eindigt het aankoopprogramma van de ECB, waarbij voor miljarden liquiditeiten zijn verstrekt sinds 6 juli 2009. Er zijn nog een paar aankoop-programma’s actief maar de grootste eindigen deze zomer. Door deze aankopen is de effectieve rente op staatspapieren uiterst laag geworden, bij afloop van de programma’s krijgt deze rente wellicht weer wat ademruimte. Het is dus denkbaar dat de koersen van staatspapieren wat zakken in de tweede helft 2010 of begin 2011. 

Kwantitatieve indicatoren 

Voor de voornaamste indices staan de meeste indicatoren nog op groen. Op de AEX geeft de MACD nog steeds een koopsignaal en noteren we boven de 200dagen Moving Average (200MA). 

Ik hou een combinatie van een aantal signalen naast bovenstaande events in de gaten. De MACD heeft een mooie opwaartse beweging laten zien maar lijkt aan het einde van zijn Latijn te zijn. Op weekbasis is op de voornaamste indices een kop-schouder patroon aan het ontwikkelen, met op de AEX de neklijn op ongeveer 300-305 punten. De AEX lijkt op het moment de 200MA te testen. 

Indien we op de AEX weer de 300-310 punten range mochten bereiken kan het nog wel eens grimmig worden: op dat moment heb je te kampen met een doorbraak van de steunlijn sinds maart 2009, een kop-schouder patroon dat negatief is, is de 200MA doorbroken en geeft de MACD hoogstwaarschijnlijk een verkoopsignaal. 

AEX Index status

AEX Index status

 

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster) 

Vooruitzicht aandelenmarkten 

Deze zomermaanden staan er dus nog wat spannende momenten op de agenda. Als bovenstaande events samenvallen en negatief mochten uitpakken, dan kan het toch nog een uiterst grimmige zomer worden. 

Ik hou tevens in m’n achterhoofd dat er zich toch nog een zomerrally kan voordoen. De stresstest kan met een grote kans zeer positief uitpakken waardoor een reliefrally ontstaat op de markten wereldwijd. Tevens is het onder professionals een trend om niet zozeer aandelen te verkopen maar te hedgen. Heftige verkoopdruk vanuit de professionele hoek blijft daarmee eerder uit en sterker nog, tegenover de hedgeposities staan vaak shortposities die moeten worden teruggekocht als de hedge wordt afgewikkeld. 

Er staan dus nog een aantal interessante zaken op de agenda die voor flinke uitslagen op de aandelenmarkten kunnen zorgen. 

Roger Broekhuizen
Helliot Vermogensbeheer
www.helliot.nl

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing KLIK HIER

Artikel is geprint van De Kritische Belegger: http://www.dekritischebelegger.nl

URL(internetadres) naar het artikel: http://www.dekritischebelegger.nl/aandelen/market-movers-juli/

Gerelateerde artikelen:

Roger Broekhuizen

Roger Broekhuizen is managing director van Helliot Vermogensbeheer NV, een vooraanstaande vermogensbeheerder met registratie bij de AFM, DNB en DSI. Hij was beurshandelaar voor een groot handelshuis en later een marketmakersbedrijf, senior vermogensbeheerder en manager vermogensbeheer bij een vooraanstaande beleggingsonderneming. Roger laat ingewikkelde analyses graag over aan zijn collega columnisten en geeft beleggers korte actuele tips voor de opbouw van beleggingsportefeuilles. Hij communiceert openlijk over wat hij vindt van de beleggingsmarkt, beleggingsproducten, van het nieuws en verder over alles waarover een ‘traditionele vermogensbeheerder’ liever zijn mond stijf dicht houdt.

facebook twitter

verkorte link:


top

wp-puzzle.com logo