DAX-systeem: van € 7.000 naar € 35.443

Zowel automatisch als door middel van SMS signalen

Klik hier voor meer informatie en resultaten


Kopen, kopen, kopen

Misschien was u de afgelopen dagen afgeleid door de verkiezingen in de Verenigde Staten, maar gisteren kwam een opmerkelijk bericht uit de gene zijde van de Oceaan.

De Nederlandse topstrateeg van Morgan Stanley, Teun Draaisma,  adviseert om Europese aandelen te kopen. In pokertermen een ” full house” koopsignaal: alle indicatoren wijzen dezelfde richting uit.  Alle parameters zoals de waardering, de mate van capitulatie, risico en fundamentele factoren wijzen erop dat je niet aandelen moet verkopen.

Volgens de bank hebben deze samenstel van factoren een goede voorspellende waarde. Vorig jaar juni dus vlak voor de kredietcrisis uitbrak,  een verkopen advies afgegeven. Wie naar hem heeft geluisterd, heeft dus goede zaken gedaan.

De verkoopsignalen gingen vooraf aan de correcties op de aandelenbeurzen in 1987, 1990, 1992, 2002 en 2007.  Zes maanden na het uitroepen van de ‘full house’  noteerden de markten in elk van die gevallen lager.

De enige keer dat er een koopsignaal werd afgegeven en die verkeerd uitpakte (dus dat aandelenkoersen zes maanden lager niet hoger stonden) was in november 2001.

Ik ben echter sceptisch over adviezen om aandelen te kopen. Deze signalen zijn dit jaar meerdere malen afgegeven terwijl de markt verder naar beneden duikelde.

Ik heb echter in een vorig artikel aangegeven dat mogelijk het ergste voorbij is.  Als aandelen zo hard afgestraft zijn als in de laatste maanden, dan is een technisch herstel niet verwonderlijk.  Wel moeten er dan geen rampberichten uit de financiële sector komen.

Ik ga ervan uit dat dit herstel van tijdelijke aard is, vooral als gekeken wordt naar de kredietmarkten. Volgens de Federal Reserve’s Loan Officer Opinion Survey voor de maand oktober zijn de kredietvoorwaarden verder aangescherpt.

kredietvoorwaarden_vs

Uit de enquête blijkt dat sinds juli 84% van de banken de kredietvoorwaarden heeft aangescherpt aan grote -en middelgrote ondernemingen. Tussen april en juli was dit slechts 57,6%.

De kredietomstandigheden blijven dus krap en consumenten schalen hun uitgaven snel terug.  Aan de horizon doemen dus donkere wolken voor de economie. Wellicht zal er sprake zijn van een eindejaarsrally maar ik sluit een terugval niet uit.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing KLIK HIER

Artikel is geprint van De Kritische Belegger: http://www.dekritischebelegger.nl

URL(internetadres) naar het artikel: http://www.dekritischebelegger.nl/aandelen/kopen-kopen-kopen/

Gerelateerde artikelen:

Satilmis Ersintepe

Satilmis Ersintepe heeft economie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna bekleedde hij diverse functies in de financiële wereld. Sinds 2002 houdt hij zich bezig met de financiële journalistiek. Zo was hij redacteur van de financiële website BeursOnline en heeft tevens voor diverse sites geschreven.

facebook twitter

verkorte link:


top

wp-puzzle.com logo