DAX-systeem: van € 7.000 naar € 34.951

Zowel automatisch als door middel van SMS signalen

Klik hier voor meer informatie en resultaten


Terugblik op eerste column; KPN plus 42 %

Een oude beurswijsheid luidt: “plan a trade and trade a plan”. Dit houdt in dat u niet alleen naar een goed koopmoment moet kijken maar ook naar een goed verkoopmoment. In mijn eerste column behandelde ik een optieconstructie op KPN. In deze column zal ik kijken of het nu een verstandig is afscheid te nemen van de aandelen en/of opties KPN.

Op 12 juni stelde ik vanwege het defensieve karakter en het hoge dividend het aandeel KPN voor. Tegelijkertijd stelde ik voor om op de stukken een straddle te verkopen. Wij tuigden de volgende constructie op:

Koop KPN                                                          € 9,20

Verkoop call dec 2011  € 9,60     € 1,10

Verkoop put dec 2011  € 9,60     € 2,20

Netto investering                                           € 5,90


Winst 42,4 %

De huidige koers van KPN bedraagt € 11,77, de call noteert € 2,55 en de put noteert € 1,05. Tevens hebben we op 24 juli nog € 0,23 aan dividend ontvangen. Als we de aandelen verkopen en de opties terugkopen, dan ontvangen we inclusief het dividend per saldo € 8,40. Op onze investering van € 5,90 is dit een rendement van 42,4 % in slechts 4 maanden tijd. Het aandeel KPN is in deze periode met “slechts” 27,9 % gestegen.

Dus winst pakken?

Uiteraard kunt u besluiten u winst te pakken en de positie te sluiten. Van winst nemen is nog nooit iemand armer geworden. Als columnist wil ik toch nog iets verder gaan en de alternatieven behandelen.
Naast het sluiten van de 3 verschillende posities kunt u ook besluiten de aandelen met call te sluiten, alleen de puts te sluiten of alleen de calls en puts terug te kopen en de aandelen voorlopig te houden. Niet verstandig is het de aandelen te verkopen en de put terug te kopen. U houdt dan de verkochte calls over waardoor u een beperkt opwaarts potentieel heeft, maar wel een zeer groot verlies kunt lijden.

Koop put terug

Stel u besluit alleen de put terug te kopen. U behaald dan een winst hierop van 2,20 – 1,05 = 1,15. U houdt dan de aandelen met de short calls over. Vraag is dan wat u nog maximaal kunt verdienen en uiteraard wat het risico is. Vanwege de verkocht call moet u de aandelen wellicht verkopen op € 9,60. De call noteert € 2,55 (intrinsieke waarde 2,17 en verwachtingswaarde € 0,38). Vanaf het huidige niveau bedraagt de winst dan 9,60 – (11,77 – 2,55) = 0,38. Als de optie niet voortijdig wordt uitgeoefend krijgt u ook nog € 1,20 aan dividend. U kunt dus maximaal nog € 1,58 verdienen, oftewel 17,1 %. Het verlies bedraagt de huidige waarde van het aandeel inclusief dividend minus de optiepremie.

Aandeel met short KPN terugblik op eerste column

Aandeel met short KPN terugblik op eerste column

Koop put en call terug

U houdt dan het aandeel over. Het hangt van uw eigen visie af of u nog een verdere stijging van het aandeel verwacht. Ik blijf positief over het aandeel, alleen verwacht ik op de lange termijn geen bijzonder hoge rendementen.

Verkoop aandeel en koop call terug

U houdt dan alleen de verkochte put nog over. De huidige koers is 1,05. Dit kunt u dus nog maximaal verdienen. Toen ik mijn column schreef in juni noteerde de put 2,20. Meer dan de helft van het rendement heeft u dus al binnen. Anderzijds houdt de put in dat u het aandeel op 7,40 moet kopen (9,60 – 2,20 ). Dit is waarschijnlijk een koers waarop u best aandelen KPN wilt kopen.

Conclusie
Gegeven het relatieve lage maximale toekomstig rendement lijkt het mij raadzaam voor de snelle winst te gaan en de gehele positie te sluiten. Met een rendement van ruim 42 % in 4 maanden neem ik genoegen.

drs Richard H.J. de Jong RBA is adjunct directeur vermogensbeheer bij Van Lieshout & Partners N.V. Privé heeft hij positie in KPN. Voor zijn cliënten heeft hij een positie in KPN.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing KLIK HIER

Artikel is geprint van De Kritische Belegger: http://www.dekritischebelegger.nl

URL(internetadres) naar het artikel: http://www.dekritischebelegger.nl/aandelen/fondsen/terugblik-op-eerste-column-kpn-plus-42/

Gerelateerde artikelen:

Richard de Jong

drs RH.J. de Jong RBA is vermogensbeheerder en adjunct directeur bij Van Lieshout & Partners N.V., een landelijk werkende en onafhankelijke onderneming, gespecialiseerd in vermogensbeheer en financiële planning. De Jong (1973) studeerde financiële economie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij is sinds 2000 verbonden als vermogensbeheerder aan Van Lieshout & Partners N.V. Hiervoor was hij werkzaam als consultant corporate finance bij Arthur Andersen. Als vermogensbeheerder maakt hij met name gebruik van de kwantitatieve en fundamentele analyse. Tevens gebruikt hij derivaten om zijn visie te ondersteunen. Doel van zijn columns is de belegger meer kennis over opties bij te brengen en de belegger te ondersteunen in zijn/haar beleggingsbeslissingen.

facebook twitter

verkorte link:


top

wp-puzzle.com logo