Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Op uw gezondheid: 40% winst

Eind vorig jaar wijdde ik een paar columns aan (beleggen in) de gezondheidszorg en farmacie. Ik toonde daarbij een niet erg bemoedigende koersgrafiek van pillenproducent Pfizer, maar gaf ook aan dat de sector Healthcare kansen biedt. Daarom is het nu tijd voor een iets vrolijkere grafiek. Wat die grafiek aantoont? Dat sectorbreed beleggen in gezondheidzorg en farmacie in de afgelopen jaren een fraai rendement kon opleveren.

Om met de deur in huis te vallen: de i-Shares STOXX Europe 600 Healthcare steeg in de afgelopen twee jaar bijna 40%. Met deze tracker (een beleggingsinstrument waarmee zo nauwkeurig mogelijk het verloop van een index wordt gevolgd) wordt belegd in de STOXX Europe 600 Health Care Index. De index is samengesteld uit aandelen van Europese bedrijven die actief zijn op het gebied van farmacie en gezondheidszorg, waaronder GlaxoSmithKline, Fresenius, Novartis, Sanofi-Aventis en Roche. Bijgaande grafiek (bron: Yahoo Finance) laat zien dat de tracker sinds mei 2009 een indrukwekkende opmars heeft ingezet.

ishares_stoxx_europe_600_healthcare2yr
ishares_stoxx_europe_600_healthcare2yr

Natuurlijk, de opleving van deze tracker viel samen met het mondiale herstel van de aandelenmarkten in het voorjaar van 2009, na de dramatische koersdalingen rond de kredietcrisis. Toch heeft deze tracker ook in 2011 alweer een slordige 8% rendement te pakken. Ter vergelijking: de AEX-index begon dit jaar rond de 360 punten en beweegt op het moment van schrijven rond de 350 punten.

Is het altijd prijs met deze Healthcare tracker? Nee. Wie vijf jaar geleden is ingestapt, kijkt op dit moment aan tegen een weinig inspirerend vijfjaarrendement: +5,6% (bron: BlackRock i-Shares). Dit magere resultaat is te wijten aan het feit dat de tracker zich van 2006 tot 2008 in een dramatische downtrend bevond. Toch geldt ook voor dit time frame, dat de AEX-index beduidend slechter presteerde: wie vijf jaar geleden instapte in de AEX, staat momenteel op een verlies van circa 20%.

Niet poëtisch: pharmerging markets
De gezondheidszorg is een groeimarkt. Dit is een mogelijke verklaring voor de solide performance die genoemde tracker in de afgelopen twee jaar heeft laten zien. Daarbij zijn het de emerging markets die de kar trekken. In dit kader wordt zelfs gesproken over ´pharmerging markets´. Een afgrijselijke term, maar het idee erachter is duidelijk: in opkomende markten is men in toenemende mate in staat om hogere eisen te stellen aan de kwaliteit van gezondheidszorg. Ofwel, er is sprake van een steeds groter wordende afzetmarkt voor bedrijven die actief zijn op het gebied van gezondheidszorg en farmacie.

Ons ‘eigen’ Philips bevestigde dit beeld onlangs. Het bedrijf dat met een Healthcare-divisie actief is op het gebied van gezondheidszorg uitte onlangs de verwachting dat de zorgmarkt in snel opkomende economieën als China en India dit jaar met dubbele cijfers zal groeien (bron: Belegger.nl).

Gespreid beleggen
Farmacieconcerns, biotechnologiebedrijven, producenten van medische apparatuur: het spectrum van ondernemingen die actief zijn in de sector Healthcare is breed. In de i-Shares STOXX Europe 600 Healthcare zijn dan ook verschillende bedrijfstakken vertegenwoordigd. Ieder tak biedt kansen, maar risico’s zijn er -uiteraard- ook (denk aan de aflopende patenten waar veel medicijnproducenten mee worstelen). Het is aan jou als belegger om de risico’s af te wegen tegen het mogelijke rendement.

Allard Gunnink
CoBeleggen

Disclaimer
Allard Gunnink is als redacteur en columnist betrokken bij CoBeleggen, een initiatief van de Beleggers Coöperatie. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies. De auteur kan posities hebben in (beleggingsinstrumenten op) onderliggende waarden die hij beschrijft.

Noot van de redactie: Lees ook de columns van Edward Loef over de technische conditie van de Healthcare sector: klik hier

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *