Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Waar is de bodem?

Alle indicatoren liggen diep, diep, diep. De markt is dus sterk oversold. Maar laten wij er geen misverstand over bestaan als u de hierna volgende tekst leest: De markten zijn overal in een middellange termijn dalende trend gekomen. Alles wat wij schrijven over een mogelijke bodem is korte termijn en betreft alleen maar een mogelijke opleving in een Bearmarkt. Wij laten u hieronder de weekgrafiek van de DAX zien.

TA DAX 8 augustus 2011
TA DAX 8 augustus 2011

Er is weinig uitleg nodig. U ziet dat er sprake is van een lagere top en een lagere bodem. Er is een doorbraak door de lange termijn stijgende trend en de grote Voortschrijdende Gemiddeldes (in de grafiek zien wij het 50-weeks) liggen allemaal boven de koers. De huidige koers ligt lager dan de bodem in maart maar ten opzichte van deze bodem wordt er positief gedivergeerd. Op maandbasis is het beeld ook niet om erg opgewekt te worden, maar daar is nog geen sprake van een lagere bodem.

De korte termijn

Kommer en kwel dus op de middellange termijn. Op de korte termijn zijn er een groot aantal aanwijzingen dat we op of dicht bij een bodem zitten. Wij noemen eerst de candle van vrijdag. De S&P500 zette een Long-Legged  Doji neer. Dit is een belangrijke reversal candle, maar hij heeft bevestiging nodig aanstaande maandag met een hogere opening of een hoger slot. De grote vraag is natuurlijk of deze bevestiging er zal komen nu Standard and Poor de Amerikaanse kredietwaardigheid naar beneden heeft gebracht. In Amsterdam kan men spreken van een Inverted Hammer.

Met bevestiging (de voorwaarde is een hogere opening) is dit ook een reversal patroon. Daar stijgt ook de McClellan Indicator en de CPR. De korte Stochastics geeft een koopsignaal en de Detrend pietert uit. Het Volume was echter ongekend hoog in de laatste dagen van vorige week. Wat voor Amsterdam geldt, geldt ook voor de grote broers en zodoende lijkt er alles voor te zeggen dat een bodem dichtbij is. En tot slot kan gesteld worden dat alle indicatoren zo laag liggen dat er maar één weg overblijft en dat is die omhoog.

De Rente

Er lijkt stagnatie te komen in de rentedaling. Er is niets dat er op wijst dat de resulterende stijging van de rente grote vormen aan gaat nemen, maar op de korte termijn, zo ziet het er naar uit, moet men rekening houden met een stijging. Dit wijst eveneens op een bodem op de aandelenmarkten. Opnieuw is er sprake van een QE3, die het tijdelijke proces zou kunnen versterken en verlengen, maar het betreft nog maar meningen van commentatoren. De  3-maands Euribor liet voor het eerst sinds langere tijd een duidelijke daling zien. 

De Amerikaanse Dollar

Het stijgende kanaaltje waarin de dollar zich bevindt is nog steeds in takt. Maar de overtuiging ontbreekt. Wij houden ons aan de grenzen die wij vorige week beschreven zijnde 68,79 als de steun en 72 als het noodzakelijke doel om van een uitbraak te kunnen spreken.

De edele Metalen

Ook het Goud geeft tekenen van vermoeidheid. En dit gaat gepaard aan dalende indicatoren en negatieve divergentie. Een daling van de prijs van de edele metalen zou moeten samenvallen met een stijging van de beurs.

De Olie

De prijs van een vat Brentolie is op weg naar de onderzijde van het dalende kanaal waar hij in zit. Onderweg komt hij nog het MA40 en het MA50 tegen. De kansen dat er tijdens deze daling positief gedivergeerd wordt nemen toe. Voorlopig houden wij het op een voortgezette daling tot rondom $100.

Onze Strategie

Zoals wij dat afgelopen week schreven zijn wij uit onze long posities in turbo’s gestapt. Maar in tegenspraak tot onze woorden een week geleden zijn wij niet short gegaan. Achteraf gezien was dat fout natuurlijk! Maar de reden moge duidelijk zijn, het tempo van de doorbraak omlaag heeft ook ons verrast, of zo u wil, is door ons onderschat.

Technisch gezien is de markt zwaar oversold. Short gaan op dit moment is onverstandig, een pullback na de uitbraak omlaag is waarop wij zullen wachten. Maar ondertussen spelen zich natuurlijk bizarre taferelen af in de wereld van de politiek, de centrale banken en de nationale overheden in het Westen. En het is volstrekt onduidelijk wat voor reactie dit gaat opleveren.

Feit is dat de markten toe waren aan een rally omhoog als reactie op de uitbraak omlaag. Maar of de down-grade van de Amerikaanse schuld door Standard and Poor deze reactie te niet zal doen is ons niet duidelijk. Afgaande op de nieuwsberichten in de populaire media (notoir onbetrouwbaar want onkundig in dit soort fases) zal maandag algehele paniek brengen. Maar de grafieken zeggen iets anders.

Wij wachten dus af.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2011-08-07) 296,35

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken BV
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *