DAX-systeem: van € 7.000 naar € 35.443

Zowel automatisch als door middel van SMS signalen

Klik hier voor meer informatie en resultaten


De beurzen kunnen wel eens in de komende maanden een snoekduik maken. Een belangrijk signaal daartoe is eind april afgegeven.

Signaal voor ernstige correctie

De beurzen kunnen wel eens in de komende maanden een snoekduik maken. Een belangrijk signaal daartoe is eind maart afgegeven. Beleggers in de Verenigde Staten leenden een recordbedrag van hun effectenmakelaars om aandelen mee te kopen. Deze “margin debt” is in maart gedaald na een stijging van acht maanden. Een piek duiden op een forse correctie van de aandelenmarkten in de komende maanden aangezien deze graadmeter vooruitloopt op de beursontwikkelingen. De onderstaande grafiek laat dat mooi zien. De beurs van New York publiceert aan het einde van elke maand de “margin debt” op de NYXdata website. Hier kan historische gegevens gevonden worden die teruggaan tot 1959.

margin debt april 2014

Beleggers lenen op ongekend hoge niveaus om te speculeren op de beurs. Dit lenen wordt wel de margin debt genoemd. In de bovenstaande figuur kunt u zien dat marge schuld (rode lijn) op de beurs van New York voorruitloopt op een nieuw record in de aandelenkoersen (blauwe lijn). Als deze marge schuld piekt kan het wijzen op een aanstaande forse daling op de beurs in de komende maanden. De marge schuld is in maart gedaald na een stijging van acht achtereenvolgende maanden. Mogelijk gaat de jubelstemming op de beurzen keren.

Zo ziet u dat vooruitlopend op het uit elkaar spatten van de internetzeepbel in 2000 de marge schuld een piek bereikte. Zes maanden later daalde de toonaangevende beursgraadmeter S&P 500 fors. Evenzo geldt dit voor de vorige beurskrach in 2007. Daar trad de zwakte vier maanden na de piek in de marge schuld op. De meest recente ernstige correctie van de S&P 500 was in 2011 met een daling van 19,39%. Ook toen zag je een piek in de marge schuld.

De marge schuld kan gezien worden als een sentimentindicator. Een hoge marge schuld wordt door de mainstream gezien als een teken van vertrouwen en een aanwijzing dat de koersen verder kunnen stijgen.

Sommige technische analisten volgen het sentiment onder beleggers als een contraire indicator. Een piek in het optimisme  duidt volgens hen aan dat aandelenkoersen klaar zijn om te gaan dalen. Volgens hen hebben beleggers die een positieve ontwikkeling van de markt inzien al de aandelen gekocht.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing KLIK HIER

Artikel is geprint van De Kritische Belegger: http://www.dekritischebelegger.nl

URL(internetadres) naar het artikel: http://www.dekritischebelegger.nl/aandelen/beurzen/signaal-voor-ernstige-correctie/

Gerelateerde artikelen:

Satilmis Ersintepe

Satilmis Ersintepe heeft economie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna bekleedde hij diverse functies in de financiële wereld. Sinds 2002 houdt hij zich bezig met de financiële journalistiek. Zo was hij redacteur van de financiële website BeursOnline en heeft tevens voor diverse sites geschreven.

facebook twitter

verkorte link:


top

Reacties (2 reacties)

Toon: Nieuwste | Oudste

 1. Edwin says:

  Daar hoort wel wat nuanceren bij,margin debt is niet de oorzaak van een correctie.
  Margin debt is simpelweg het in schuld steken vanwege hoop op hogere koersen.

  Margin debt staat op dit moment op een astronomisch hoog bedrag ja, en veel meer dan in 2007, allemaal vanwege hoop op hogere koersen gaat men geld lenen om aandelen te kopen, maar daarmee gaat een beurs niet van naar beneden.
  Een beurs gaat naar beneden op het moment dat het patroon dat uitwijst, en dat moment is al dichtbij, en wellicht al aan de gang. Met zoveel margin debt als nu kun je je wel voorstellen dat er veel geld verloren zal gaan bij partijen de komende tijden, met alle gevolgen van dien.

 2. Ruud F. de Graaf says:

  In ieder geval blijken de problemen in de Oekraïne niet important genoeg te zijn om dit proces in gang te zetten. De ES is gisteren immers beduidend onder de zo belangrijke grens 1871 gekomen en staat nu weer op 1875 met een KD van 1890 volgens het gisteren gevormde inverted Shoulder-Head-Shoulder patroon. Één zinnetje van Putin kan hier natuurlijk weer verandering in brengen, maar voorlopig lijkt de kou uit de lucht.

wp-puzzle.com logo