Japanse bedrijven zwemmen in geld

Japanse bedrijven hebben het afgelopen kwartaal een recordbedrag aan hun kasreserves toegevoegd. Niet-financiële ondernemingen hielden per 31 maart 202,7 biljoen yen ($2,2 biljoen dollar) aan in valuta en deposito’s. Dat is de hoogste waarde sinds 1997, toen begonnen werd met het bijhouden van deze data, aldus de centrale bank van Japan. Het herstel na de kredietcrisis heeft voor een rebound in de winst gezorgd, waardoor grote ondernemingen nu zwemmen in het geld. Maar investeren doen ze nog niet. Uitgaven aan nieuwe fabrieken en machines daalden in het eerste kwartaal met 12,9% in vergelijking met een jaar eerder.

De Japanse centrale bank, onder leiding van Masaaki Shirakawa, heeft een kredietprogramma van 3 biljoen yen gelanceerd. Dit moet bedrijven de gelegenheid geven om te lenen en te investeren en zodoende de economie op gang helpen. Gezien de kasreserves van de grote bedrijven zal dit kredietprogramma waarschijnlijk weinig verschil maken.

Nikkei daalt 2,58%

Markten & Rendement

  • De Nikkei index daalde deze week met 2,58%. De bredere Topix daalde met 1,96%.
  • De yen versterkte 1,8%, waardoor de Topix in euro’s gemeten 0,16% daalde.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants daalde van 1,49 naar 1,42 euro (-4,7%).

De Nikkei index daalde 2,58% vorige week. Maandag werd er nog een mooie stijging geboekt door de berichtgeving aangaande de Chinese yuan. Daarmee bereikte de Nikkei bijna de 200 dagen lijn. Deze voormalige steun is nu weerstand geworden. De volgende steun ligt rond de 9400 (bodem van 27 mei 2010 en 9 juni 2010) daarna wordt er pas steun gevonden op 9050. Dit niveau hield eerder stand op 18 mei 2009, 13 juli 2009 en 27 november 2009, waarna de beurs telkens fors opveerde.

Premier Kan zet economische doelstellingen

De nieuwe premier Naoto Kan heeft in de aanloop naar de verkiezingen voor het Hogerhuis in juli, zijn economische doelstellingen bekend gemaakt. Japan moet tot en met 2020 een gemiddelde economische groei van 3% (nominaal) per jaar laten zien en de deflatie moet het volgende fiscale jaar al zijn omgebogen in lichte inflatie. Aangezien de Japanse nominale economische groei al jaren niet van de grond komt, lijkt deze doelstelling erg ambitieus.

Volgens Kan ligt het probleem aan de vraagkant van de economie en moeten bedrijven gestimuleerd worden om te investeren en consumenten meer besteden. Om de staatsschuld terug te dringen zou de BTW moeten worden verhoogd van 5% naar 10%. Dit zou de bestedingen van huishoudens weer afremmen. Dit geeft aan dat de overheid in een zeer lastig pakket zit, wat nog erger kan worden wanneer de zittende regeringspartij (DPJ) haar meerderheid in het Hogerhuis verliest in juli. In dat geval zal de DPJ minder macht hebben om ingrijpende hervormingen door te voeren.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.