DAX-systeem: van € 7.000 naar € 34.951

Zowel automatisch als door middel van SMS signalen

Klik hier voor meer informatie en resultaten


Er kan veel gebeuren en dat is een feit geworden sinds mijn column van vorige maand. De conclusie vorige maand was dat het beeld bepaald niet eenduidig was.

Overdrijvingsfase of midden in paniekgolf?

Er kan veel gebeuren en dat is een feit geworden sinds mijn column van vorige maand. De conclusie vorige maand was dat het beeld bepaald niet eenduidig was, maar we omhoog mochten kijken onder voorwaarde dat dit beeld onder 361 tenietgedaan zou worden.

Beleggen, hoe neem ik een beslissing?

Ooit was beleggen leuk en kon je na grondige analyse een koop- of verkoopbeslissing formuleren op basis van fundamentele gronden als winstgroei, waardering etc.. Vanaf de jaren ’90 kwam mede door de komst van de PC technische analyse in beeld die een geheel ander uitgangspunt heeft bij het bepalen van beleggingsbeslissingen. Vervolgens kwam er nog een subcultuur van kwantitatieve analyse, die zich voornamelijk baseert op statistieken.

Fundamenteel of technisch of simpel centrale banken volgen?

Meestal gedragen de beurzen zich redelijk in lijn met de fundamentals en soms wijken de koersen dusdanig fors van de intrinsieke waarde af dat je je afvraagt wat er aan de hand kan zijn. Het zal u niet verbazen dat er modellen zijn die deze (tijdelijke?) over- of onderwaardering juist aangrijpen zaken te doen op de beurs.

We zien sinds 1996/1997 (Azie-crisis) onder leiding van oud FED- voorzitter Alan Greenspan weer een ander beeld ontstaan, namelijk de invloed van de centrale banken en politiek door de geldverruiming die ze voorstaan. Deze wind is overgewaaid naar het Europese continent en sinds kort ook Japan. De smaak van welvaart smaakte immers goed en we hielden honger en wilden meer en meer en arrogant als de stropdascultuur werd dacht die de zaak wel te kunnen ‘sturen’.

Tijd voor een normale en gezonde neerwaartse reactie werd niet meer geaccepteerd door het gaspedaal van de drukpers onderin te trappen. De voedingsbodem voor de huidige crisis moet m.i. hier zijn oorzaak hebben gevonden. Alles werd financieel haalbaar, er was geld genoeg en het was nog goedkoop ook. En ja, nu komt zoetjesaan de keerzijde van deze politiek tot uitdrukking met een huizenmarkt die daalt en daalt en nog niet uitgedaald is naar mijn bescheiden mening. Er is immers nog geen paniek en de beste bodems zijn die waar tegen elke prijs verkocht wordt!

Relatieve sterkte Randstad/AEX

U zag vorige maand dat ik bij Randstad EUR 34 aanhield als weerstand. Dat bleek als equivalent ook voor de AEX een belangrijke top te zijn. Op 29 mei zagen we dat Randstad neerwaarts dook bij opening (gap) na EUR 34 getest te hebben. Dat was een 1e, weliswaar nog speculatieve verkoopgelegenheid. Op 5 juni dook de AEX met gap onder 361, wat, mede gelet op de bearish status van de RS een veiliger verkoopgelegenheid was. Vandaag is de AEX bij de belangrijke steunzone van 340 beland.

Een technische benadering om sentiment te peilen is de GAP-techniek (koersgaten). Er zijn naast de ‘normale’gaps, ook gaps die uitbraak, versnelling en overdrijving van een beweging aangeven. Deze gaps worden in eerste instantie dan ook niet gevuld.

Conclusie: Op basis van de gaptechniek en steun 340 mogen we statistisch gezien meerwaarde ontlenen aan de vorming van een low. Vandaag kan immers heel goed de overdrijvingsgap geplaatst zijn. Maar we mogen niet vergeten dat de RS zelf nog negatief is, maar die is per definitie ook ‘lagging’, ofwel die zal zelden exacte draaipunten aangeven.

randstadaex 13 juni 2013

randstadaex 13 juni 2013

Klik op grafiek voor grotere afbeelding (opent in nieuw venster)

AEX

De AEX beweegt midden in de steunzone, er zijn drie belangrijke gaps, dus een koopmoment kan op korte termijn werkelijkheid worden. Het is wachten op de cyclus-indicator (groene streepjes) die een signaal moet geven.

aex 13 juni 2013

AEX 13 juni 2013

Klik op grafiek voor grotere afbeelding (opent in nieuw venster)

Top5

Nog geen koopsignalen, wel positieve divergenties bij alle fondsen. Helaas gebeurt dit onder steunlijnen. Reden: Overdrijvingsgap? We willen 3 nagenoeg gelijktijdige koopsignalen zien om waarde te ontlenen aan bodemvorming.

top5 aex 13 juni 2013

top5 aex 13 juni 2013

Klik op grafiek voor grotere afbeelding (opent in nieuw venster)

Conclusie:

  • RS Randstad/AEX = negatief, steun Randstad op EUR 28.
  • Top 5 = neutraal
  • AEX = bodemvormend, neutraal

De adder onder het gras: De reeks van gaps zijn onderdeel van een nog grotere beweging neerwaarts, waarbij de huidige gap ook als versnelling en geen overdrijving zou gelden. Spannende tijden waarbij ik vermoed dat de expiraties van volgende week, waar ook een tijdscyclus is, uitsluitsel gaat geven.

Happy trading.
Cees de Vries
Analist/trader Comfort-Trading
http://www.comfort-trading.com/

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing KLIK HIER

Artikel is geprint van De Kritische Belegger: http://www.dekritischebelegger.nl

URL(internetadres) naar het artikel: http://www.dekritischebelegger.nl/aandelen/beurzen/aex/overdrijvingsfase-of-midden-in-paniekgolf/

Gerelateerde artikelen:

Cees de Vries

Cees de Vries was vanaf 1988 tot 1998 senior vermogensadviseur bij verschillende banken. Van 1998 tot 2008 was hij verantwoordelijk voor de invulling van Technische Analyse bij van Lanschot Bankiers. Zijn specialiteit is het analyseren van fondsen en markten op basis van de onbekende, maar unieke wiskundige methode van W.D. Gann . Cees is nu werkzaam als zelfstandige en beheert, naast het analyseren, een snel groeiende groep niet-professionele beleggers. Daarnaast maken professionele eindbeleggers in toenemende mate gebruik van zijn specifieke expertise. Vanaf 13 december 2008 zal elk weekend een bijdrage verschijnen waarbij, als de omstandigheden dat toelaten, een " live trade" opgenomen zal worden.

facebook twitter

verkorte link:


top

wp-puzzle.com logo