AEX: Maken of kraken?

Hoewel mijn visie aangaande een dalingsscenario nog steeds favoriet is (stoploss 330 op slotbasis) probeert de AEX zich natuurlijk aan die berengreep te ontworstelen.

Help de stieren

Laat ik de stieren met Gann’s kennis wat helpen om zodoende aan te geven wat de stieren moeten doen om voorwaarts te blijven hollen. Dat scenario is namelijk theoretisch ook nog steeds mogelijk. U ziet op de grafiek dat de 322/325 met koersgat neerwaarts is uitgenomen. Dat waren belangrijke Gann- evenwichten en geven voeding aan het dalingsscenario. Simpel genoeg is het andersom natuurlijk ook zo, dat als de AEX erin slaagt deze zone opwaarts te verlaten, liefst met sprong, dan zal een volgend evenwicht op hoger nivo de volgende hindernis zijn. En zo wordt de stoploss verklaard.

Technische analyse van de AEX op 13 november 2009 op dagbasis
Technische analyse van de AEX op 13 november 2009 op dagbasis

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Kopschouderpatroon in ontwikkeling?

Pas bij slotprijzen onder 300 zal een vervolgdaling tot 270 verwacht mogen worden en wie weet hoeveel daling er nog achteraan komt. Ik heb daar wel ideeën over, maar daarvoor is het nog te vroeg. Er staan met de huidige informatie nog veel andere opties open, dus komt tijd, komt raad.

Dalingsargumenten

Ik liet u vorige week de AEX/Randstad- situatie zien als ‘bewijs’ dat een voortgaande stijging van de AEX moeilijk te verdedigen was. Deze week zijn er nog een handjevol argumenten bijgekomen zoals de ontwikkeling van de dollar, olie en rente.

  • De dollar

De euro versus dollar lijkt een dubbele toppatroon te maken, bevestiging onder 1.46. U ziet het verwachte koersverloop o.b.v. patronen ingetekend (enkel voor visualisatie) De stijgende euro versus dollar is dus gelijk aan zwakte van de dollar. En dat is interessant daar de wereldreservevaluta met haar lage rente de overige assets deed stijgen. Het lijkt er dan ook veel op dat waar vorige jaren de Japanse yen voor de Carry-trade werd gebruikt, de dollar het stokje heeft overgenomen. Carry- trades zijn vrij vertaald: Lenen in yen of nu dollars, weinig tot geen rente betalen en dit geld gebruiken in de financiële markten. Dit is een gevaarlijk spel, daar een stijging van de dollar beleggers noopt hun leningen af te lossen. Hierdoor ontstaat mogelijk, net als vorig jaar, een potentieel domino-effect, waar huis en haard gedumpt wordt en de volgende crash verklaard is.

Technische analyse van de dollar ten opzichte van de euro op 13 november 2009
Technische analyse van de dollar ten opzichte van de euro op 13 november 2009

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

  • Olie

Olie wordt ook in dollars verhandeld en ook daar zien we koersdruk ontstaan. Na een lange zijwaartse periode valt Olie nu uit de Keltnerband (2-uursgrafiek) wat wil zeggen, dat de bulls een gevoelige tik hebben gekregen. Gelet op de correlatie tussen dollar en commodities zal een stijgende dollar druk op de olieprijs uitoefenen. Daarbij is het wel van belang rekening te houden met de idee of de vraag- en/of aanbod zijde van olie in het geding is. Vanuit puur economisch opzicht is een dalende olieprijs niet positief, want er is minder vraag.

Technische analyse van de olieprijs op 13 november 2009
Technische analyse van de olieprijs op 13 november 2009

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

  • Rente

De rente wil weer dalen ofwel, beleggers lijken aandelen weer om te ruilen voor obligaties. Dat is niet positief voor de aandelenmarkten. U ziet in de grafiek dat na een consolidatie van de rente (bundfuture 10 jaar) het 200 VG (2-uursgrafiek) opwaarts wordt uitgenomen, waarbij de indicator alle cycli centraal stelt. Dat geeft aan dat dit waarschijnlijk de start van een nieuwe beweging is, ofwel de rentedaling is reeds gestart.

Technische analyse van de 10-jaarsrente (future) op 2 uursbasis
Technische analyse van de 10-jaarsrente (future) op 2 uursbasis

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Conclusie

De laatste puntjes worden op de i gezet, waarna we volgende week weer dalingsgolven mogen verwachten.

Positie-info:

AEX-Short, entry 322, stoploss 330 op slotbasis, koersdoel 290 resp. 270.

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Ik heb positie AEX short. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder
Meer informatie over de analist kunt u vinden op: http://www.invest.nl/Wie/Medewerkers/deVries.asp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.