Particulier kiest voor sparen en beleggen

Meer dan de helft van de beleggers belegt met 40% of meer van hun totale vermogen. Vijf procent van de beleggers houdt geen of slechts een minimale spaarbuffer aan. Dit blijkt uit de ING BeleggersBarometer van april. Die kwam deze maand uit op een score van 137 punten. Dit is iets hoger dan vorige maand (133) en zit ook boven het jaargemiddelde tot nu toe (134). Deze vlakke positieve lijn duidt op aanhoudend optimisme onder particuliere beleggers in 2014. Dit uit zich nu ook in vergrote interesse in nutsbedrijven, de laatste jaren vaak een achterblijvende sector op de beurs.

Fundamenten wereldeconomie blijven sterk

Bob Homan, hoofd van het ING Investment Office, kan het aanhoudende positieve sentiment wel begrijpen. “Fundamenteel gezien staat de wereldeconomie er best goed voor”, aldus Homan, “al is er wel degelijk sprake van verschil tussen regio’s.” In de VS is de strenge winter voorbij. Hierdoor lijkt de economie in de VS zich te normaliseren en de positieve trend van vorig jaar voort te zetten, waarbij de groei zelfs versnelt. Ook in de Europese economie lijkt het herstel verder te gaan. Homan: “Vooral de zuidelijke eurolanden laten een sterk herstel zien, wat ook terug te zien is op de financiële markten. Indices van zowel aandelen als obligaties uit die landen hoorden bij de best presterende van de afgelopen maanden.” Alleen de opkomende markten kampen nog met tegenslagen. De crisis in Oekraïne heeft een sterk negatief effect op Rusland; de Chinese export kromp in maart onverwacht scherp.

Flink deel beleggers combineert sparen met beleggen

Het wordt vaak als een ‘of-of’-vraagstuk neergezet, maar de particuliere belegger kiest vaak voor de combinatie: sparen én beleggen, naast elkaar. Hierbij kiest 29% voor een combinatie waarbij minimaal 70% van het totale vermogen wordt belegd, en de rest gespaard. Voor een combinatie waarbij tussen de 40% en 60% wordt belegd en 60%-40% gespaard kiest 24% van de beleggers. De overige beleggers (37%) sparen beduidend meer dan dat zij beleggen; zij beleggen met maximaal 30% van hun vermogen. Opvallend is dat 5% van de beleggers aangeeft (nagenoeg) hun gehele vermogen op de beurs in te zetten. Homan: “Wij adviseren om altijd een spaarbuffer aan te houden voor onvoorziene uitgaven. Zoeken naar rendement is begrijpelijk en vaak verstandig, je wilt niet zonder buffer zitten wanneer je voor een onverwachte uitgave komt te staan.”

Ervaringen en verwachtingen met elkaar in lijn

Particuliere beleggers waren net als in maart positief over de trend die de Nederlandse economie doormaakt. Nog steeds zag 60% deze verbeteren in de afgelopen drie maanden; slechts 12% zag een terugval. De eigen financiële situatie houdt de opleving van vorige maand vast: meer dan 70% van de beleggers zag deze gelijk blijven of verbeteren. Homan: “Vorig jaar wat dit echt de zwakke component in de Bbarometer. Nu verbetert het oordeel over de eigen financiële situatie, waarbij er ruimte lijkt te zijn voor verdere verbetering.”  De groep beleggers die zijn portefeuille in waarde zag stijgen is gegroeid:  iets meer dan de helft (51%) van de beleggers zag een waardestijging, tegenover 42% vorige maand.

De verwachtingen voor de komende drie maanden ontlopen de ervaringen niet veel. Zowel op het vlak van de economische situatie, als de eigen situatie en de waardering van de eigen portefeuille zijn geen significante wijzigingen waar te nemen in het sentiment. Deze zijn allemaal overwegend neutraal tot positief, waarbij het oordeel over de eigen financiële situatie iets achterblijft.

Positivisme leidt tot zoektocht naar rendement

Waar beleggers eensgezind lijken in hun algemene verwachtingen voor de komende tijd, lopen de meningen uiteen over waar nu precies het beste rendement gemaakt kan worden. Meerdere sectoren lijken te profiteren van deze zoektocht naar rendement. IT-aandelen, Nutsbedrijven en Industriegoederen stijgen het meest in de gunst van de particuliere belegger. Zij worden nu gezien als kansrijk door respectievelijk 70% (was 58%), 57% (47%) en 61% (51%) van alle beleggers. Homan: “De omslag in het sentiment rond nutsbedrijven is opvallend. Dit jaar is de nutssector de best presterende sector op de beurs nadat het jaren achter elkaar de zwakste sector is geweest. Ook wij denken dat het slechte nieuws rond nutsbedrijven de afgelopen jaren in de koersen is verwerkt en zijn positiever geworden over deze sector.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.