Sell in May, maar ook eerder

De aloude beurswijsheid: ‘sell in May, but remember, come back in september’ kan dit jaar wel eens eerder vallen en wel nog deze maand. De analisten van FBN Securities hebben de resultaten van deze beleggingsstrategie van de afgelopen 20 jaar onder de loep genomen en komen tot de conclusie dat het goed werkt.

Zij onderzochten drie groepen beleggers met elk een belegging van  van $1.000. De eerste groep stapte alleen in de markt in januari, februari, maart, april en in de periode oktober-december. De tweede groep zat alleen in de markt tussen mei-september en de derde groep zat altijd volbelegd. Het kapitaal van dezse laatste groep groeide aan tot $4.000 terwijl het vermogen van de eerste groei steeg naar $5.000, De tweede deed zoals de beurswijsheid het voorspelde, het slechts waarbij een negatief rendement werd gemaakt. (zie de onderstaande grafiek)

Sell in May FBN
Sell in May FBN

Dit jaar lijken de beurzen sterk gestegen te hebben maar daar zijn valutaeffecten vooral debet aan. De euro is ten opzichte van de dollar met 10% gedaald. Daardoor zijn Europese aandelen aantrekkelijker geworden voor internationale beleggers maar de Amerikaanse fondsen juist duurder zijn. Dat blijkt dan ook uit de prestatie van de Amerikaanse markt. De toonaangevende beursgraadmeter S&P 500 heeft dit jaar zijwaarts bewogen. Eerder schreef ik dat een slot van de Dow-Jones index onder de 17068,87 punten in maart als een waarschuwingssignaal geldt. Gisteren sloot de Dow op 17,678.23 punten.

6 gedachten over “Sell in May, maar ook eerder”

  1. Wat het onderzoek eigenlijk aantoont is dat markten omhoog gaan en naar beneden, meer niet. Wat in een jaar tijd gezien is zie je ook terug op kleinere schaal, maandelijks,wekelijks, dagelijks, enz. Hetzelfde herhaalt zich keer op keer.
    Het onderzoek stelt wat dat betreft niet zoveel voor, gewoon de normale gang van zaken laat het zien, FNB securities heeft dat over het hoofd gezien, of gewoon niet gezien.

  2. @Edwin hoe verklaar je de tweede groep? Uit de gepresenteerde grafiek komen die met een negatief rendement. Als de verdeling echt gelijk is in de tijd zou je toch ook voor die groep verwachten dat ze een vergelijkbaar rendement halen als de groep die de beurswijsheid volgt en de groep die voltijds belegd is?

  3. Danny, de ‘verdeling’ is namelijk niet gelijk, de eerste groep zit aan het begin van de cyclus, de tweede stapt in bijna op het eind er van. Een betere ‘verklaring’ dan dat is er eigenlijk niet.
    Bekijk eens gedetailleerd een grafiek van een uur, of welk time frame dan ook, dat maakt het misschien wat duidelijker, want alles wat je in het klein ziet gebeurt hetzelfde in het groot.

  4. Er zit veel stress op de beurzen momenteel. Als je ziet dat olie zo maar 5% kan dalen op 1 dag en dat meermaals gebeurd, is niet normaal. Er wordt gesproken over groei en meer omzet, maar je ziet ook dat er sectoren zijn met meer dan 20% omzetdaling. Bijvoorbeeld Nike verkocht meer schoenen (populair zijn), maar de andere verkopen daalden met meer dan 20%. De beleggers zien op dit moment alleen maar het positieve nieuws. Koerswinst verhoudingen zijn nog nooit zo hoog geweest, maar dit komt door de ECB, We zitten nu met de rente bijna op het laagste punt wat mogelijk is.

  5. Draghi overspoelt de markten met geld en dat moet een uitweg vinden. Een nieuwe bubbel is in de maak. Als de rente weer omhoog gaat, dan krijgen we een heftige reactie. Vooral wie veel heeft geleend komt dan in veel zwaarder weer. Nu hebben ze de wind mee.

  6. Begrijp jou niet zo heel goed Hans, eerst loop je ergens te verkondigen dat markten omhoog zullen gaan door Draghi en z’n geld…, en nu opeens sla je een heel andere kant in. Begrijp je jezelf eigenlijk nog wel?

    Zal het een beetje proberen te schetsen waar het staat momenteel, positivisme is op dit moment groter dan het was in 2007. Het jaar daarna zaten indexen in het slop…

    Wat je ziet mbt. rente, obligaties is al een teken van crisis op economisch vlak, tel daar de duikeling van indexen en grondstoffen bij op en je hebt de crisis die wij nooit eerder zagen…
    Draghi heeft gewoon het nakijken hierin.

    Je weet je wat je te doen staat gezien de situatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.