Crashpotentie?

Ja, het is weer zover. We stevenen af op een periode met nieuwe crashpotentie.

Zowel hierhier als hier schreef ik over het crashwindow van Steve Puetz. Lees wat ik destijds aangaf: Het ‘crashwindow’ vloeit voort uit uitgebreid onderzoek van Steve Puetz (spreek uit: ‘pits’). Deze analist bestudeerde begin jaren ’90 de acht grootste beurscrashes, van de tulpenbollenrally in 1637 tot en met de Nikkei-crash in 1990. In zijn onderzoek keek hij naar een mogelijk verband tussen de crashes en zon- en maansverduisteringen.

Puetz focuste zich op de situatie waarin er eerst sprake was van een zonsverduistering, gevolgd door volle maan waarbij de maan dan zelf ook (deels) verduisterd is. Puetz gaf aan dat de crashes begonnen rondom volle maan, in het bijzonder zes dagen vóór tot drie dagen ná een volle maan binnen zes weken vanaf de zonsverduistering. Bij ALLE acht beurscrashes was daarvan sprake.

Puetz berekende dat de kans, dat alle acht crashes binnen het vereiste interval zouden beginnen, 0,23 tot de macht 8 was, ofwel een kans van 1 op 127.696. Steve Puetz geeft aan dat het grootste aantal crashes begint ná de eerste, verduisterde, volle maan.

Wanneer er echt paniek optreedt, duurt het twee tot vier weken eer de bodem bereikt wordt. De beurzen hebben volgens Puetz de neiging om een top te maken enkele dagen vóór volle maan, dan zijwaarts of licht lager te gaan en te wachten totdat volle maan gepasseerd is. Op de dag van volle maan of kort erna gaat dan een ware schok door de markten. Voor de duidelijkheid: de combinatie van een zonsverduistering en een maansverduistering wil niet zeggen dat er een crash volgt. De combinatie wil alleen zeggen: ALS er een crash komt is de kans op grond van zijn onderzoek bijzonder groot dat het binnen dit tijdframe getriggerd wordt.

Inmiddels zijn we al beland, sinds gisteren, in het crashwindow. Op vrijdag 13 juli jl. vond een gedeeltelijke zonsverduistering plaats. In de nacht van vrijdag 27 op zaterdag 28 juli 2018 vindt een totale maansverduistering plaats.

De eclips, die in Nederland zichtbaar zal zijn, begint om 20.24 uur, als de maan de kernschaduw van de aarde binnentreedt (hetgeen links een eerste deukje zal opleveren, hetgeen we in Nederland dus niet zien). Om 21.30 uur, als ‘ie opkomt, is de maan volledig in de kernschaduw.

Om 22.22 uur is het maximum, op een hoogte van circa 6° (in Utrecht). Om 23.13 uur verlaat de maan de kernschaduw (ook weer links te zien) en de eclips eindigt om 01.31 uur, als de maan ook de bijschaduw (penumbra) heeft verlaten.

Het tijdframe is derhalve van zes dagen voor 27 juli ofwel zaterdag 21 juli tot drie dagen na volle maan ofwel maandag 30 juli. Kijkend naar de hiervoor geschetste patronen zou je mogen verwachten dat – ALS er een crashachtige beweging volgt op de beurzen – de top vlak voor of op vrijdag 27 juli ligt, waarna de beurzen flink onderuit gaan. Een maand later, bij de volgende volle maan, is eventueel ook nog mogelijk. Mijn seizoensmodel, zie hieronder, laat wel een correctie zien, maar die begint niet eerder dan na een top op 14 augustus; hij eindigt op 12 september. Een tussentijdse top is zichtbaar op 2 september. Begint een stevige correctie – ALShij komt – dan pas na de volle maan op 26 augustus (time frame 20 augustus – 29 augustus)? We gaan het zien.

Elmer Hogervorst
https://elmerhogervorst.wordpress.com/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.